Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies, última a hora a Catalunya: 22 de febrer de 2023 | Detenen quatre homes a Sitges per una agressió sexual a una dona a l'interior d'un domicili

  • Investiguen el cas de les dues bessones de Sallent que es van precipitar d'un balcó
  • Detenen el pare de les dues noies pakistaneses assassinades a Terrassa
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Mossos detenen quatre homes relacionats amb una presumpta agressió sexual a Sitges
Els Mossos detenen quatre homes relacionats amb una presumpta agressió sexual a Sitges

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la detenció del pare de les dues noies pakistaneses de Terrassa, Gulam Abbas, que al maig van ser assassinades pels seus familiars al Pakistan. D'altra banda, els Mossos investiguen el cas de les dues bessones de 12 anys que es van precipitar d'un balcó a Sallent. Una ha mort i l'altra contínua crítica a l'hospital.

Els Mossos han detingut aquesta matinada quatre homes relacionats amb una presumpta agressió sexual a Sitges a l'interior d'un domicili. Pel que fa al balanç definitiu de l’operatiu relacionat Carnaval, des de Dijous Gras els agents han detingut quinze persones. La majoria, per delictes de furts i per tràfic de drogues.

Protecció civil ha activat el pla PLASEQCAT per un incendi en una indústria dedicada a fabricar de bases per fer sabó a Òdena, a l'Anoia. A la tarda, s'ha desactivat.

Continua el judici contra Laura Borràs i altres dos acusats per irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Resum notícies a Catalunya: 22 de febrer de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:41

    Extingit l'incendi en una fàbrica de sabó d'Òdena

     

     

    L'incendi que des de poc abans de les set del matí cremava la fàbrica de sabó RBT Química d'Òdena (Anoia) s'ha donat per extingit cap a dos quarts de set de la tarda. Protecció Civil ja havia desactivat a mitja tarda la fase d'alerta del pla d'emergències químiques Plaseqcat després que els Bombers haguessin controlat el foc. El cos d'extinció de focs ha marxat de l'indret un cop revisats els punts calents i abalisats els accessos a la nau cremada. El foc no ha causat ferits, tot i que el sostre de la nau ha col·lapsat i també s'ha vist afectada una empresa adjacent, vinculada al sector del moble.

  • 20:05

    Illa mostra el seu respecte que ERC de Sabadell i Terrassa es manifestin contra el Quart Cinturó

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha mostrat el seu respecte a l'anunci de les seccions locals d'ERC a Sabadell i Terrassa de sumar-se a la manifestació de diumenge contra el Quart Cinturó. No obstant això, avisa que no vol que es busquin tres peus al gat sobre el pacte entre Govern i PSC pels comptes: "Vaig firmar un acord de pressupostos amb el president de la Generalitat, que és qui ha de complir-lo", ha advertit.

  • 19:44

    Vox presentarà dilluns la moció de censura contra el govern de Sánchez

     

    Vox ha confirmat que presentarà dilluns vinent, 27 de febrer, una moció de censura al Congrés dels Diputats contra el govern de Pedro Sánchez. L'ex diputat del PCE i professor d'Economia Ramón Tamames serà el candidat a substituir el líder socialista a la Moncloa. La presidència de la cambra baixa, en mans de la socialista Meritxell Batet, pot fixar la data del debat a partir dels cinc dies de la presentació de la proposta. 

  • 17:47

    Unió de Pagesos critica que l'emergència cinegètica declarada per la Generalitat és 'insuficient'

     

    Unió de Pagesos assegura que l'emergència cinegètica a les Gavarres i Rocacorba per reduir-ne la superpoblació de senglars és "insuficient" i reclama estendre-la a més comarques. El sindicat recorda que la densitat de l'espècie també és molt elevada en altres zones de Catalunya i creu que cal reduir-la perquè se situï per sota dels vuit exemplars per quilòmetre quadrat.

     

    En paral·lel, el sindicat reclama al Departament que "faci un seguiment exhaustiu" de la mesura i que es puguin fer servir "tots els mètodes legals" per acabar amb els danys que els senglars fan a l'agricultura. En aquest sentit, per exemple, demana que el grup especial que es va crear dins els Agents Rurals per reduir la superpoblació d'espècies "actuï de manera efectiva".

  • 17:44

    Detenen un home per tenir més de 1.000 plantes de marihuana a Olot

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 28 anys que tenia un cultiu amb 1.041 plantes en una casa del carrer Volcà del Traiter d'Olot. Els agents van tenir coneixement d'aquesta plantació el 7 de febrer i a partir d'aquí van començar les tasques d'investigació al domicili fins a sol·licitar una ordre d'entrada a la casa.

     

    Finalment aquest dimecres a la matinada agents de l'ARRO i de la Unitat d'Investigació han escorcollat el domicili on hi havia les plantes. A dins hi havia l'home responsable de la plantació i ha quedat detingut per un delicte contra la salut pública. A més, el detingut tenia la llum punxada i per això també se'l considera autor d'un delicte de frau del fluid elèctric.

  • 17:29

    Les restes exhumades al cementiri de Reus són les del militant antifranquista Cipriano Martos

     

    El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha confirmat que les restes exhumades al desembre de la fossa comuna del cementiri de Reus són del militant antifranquista Cipriano Martos. Aquest va morir el setembre de 1973 per la ingesta d'àcid càustic durant els interrogatoris als quals el va sotmetre la Guàrdia Civil. La Generalitat ha traslladat els resultats genètics aquest mateix dimecres al Jutjat de Reus, que esperen que iniciï una investigació per aclarir el relat de com va morir Martos. 

  • 17:08

    Protecció Civil desactiva l'alerta del pla Plaseqcat per l'incendi d'Òdena

     

    Protecció Civil ha desactivat la fase d'alerta del pla d'emergències químiques Plaseqcat després que els Bombers hagin controlat l'incendi que des de poc abans de les set del matí afecta la fàbrica de sabó d'Òdena RBT Química, al quilòmetre 1 de la carretera BV-1106. Les flames estan controlades des de dos quarts de dotze del migdia i des d'aleshores el cos d'extinció de focs remulla la zona per evitar revifalles. Fins a 30 dotacions han treballat en el succés.

     

    El foc no ha causat ferits, tot i que el sostre de la nau ha col·lapsat i també s'ha vist afectada una empresa adjacent, vinculada al sector del moble. La carretera ha estat tallada durant més de quatre hores fins que s'ha restablert el trànsit.

  • 15:42

    L'Ajuntament de Barcelona engega noves accions per fomentar l'ús social del català

     

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha presentat la seva proposta de Pla d'acció per promoure l'ús del català a la ciutat, en el marc del Pacte Nacional per la Llengua. El consistori ha formulat una bateria de 68 accions en l'àmbit polític i institucional, de l'atenció al públic, el comerç, l'educació, el lleure, l'esport, la salut i la cultura on intervindrà per promoure que el català sigui la llengua d'ús comú. 

  • 15:22

    Balcells assegura que la taula de treball amb els metges "comença a donar fruits"

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que la taula de treball entre el Departament de Salut, Metges de Catalunya i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya "comença a donar fruits". En una atenció als mitjans a Sant Feliu de Llobregat, el titular de Salut ha defensat que la reunió de dimarts va ser "molt operativa i tècnica". Segons el conseller, les reunions, que es faran cada quinze dies, han de permetre desencallar tots els aspectes que van portar a la vaga. Balcells creu que cal "donar un tomb a la situació sanitària" i "començar a revertir un malestar sostingut que ve de lluny".

  • 13:56

    El SARA desconvoca la vaga prevista pel 23 de febrer després de tancar un acord

     

    L’assemblea del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) de l’Ajuntament de Barcelona, que atén les persones que han patit violència masclista, ha desconvocat la vaga prevista pel 23 de febrer. La decisió s'ha pres després que el comitè de vaga hagi arribat a un acord amb els representants del consistori. La proposta, que s’ha signat aquest dimecres, recull l’ampliació de personal reclamada per la plantilla i planteja dur a terme un estudi de dimensionament del SARA que inclogui l’establiment de ràtios, hores de gestió i hores d’atenció directa per professional.

  • 13:30

    El D-Hub català es queda amb la reindustrialització de la planta de Nissan a la Zona Franca

     

    Goodman i el D-hub català seran els encarregats de reindustrialitzar la planta de Nissan a Barcelona arran del seu tancament. Després de mesos de retards i incerteses, el Consorci de la Zona Franca ha adjudicat finalment els terrenys després que la mesa de contractació hagi confirmat que la proposta de la companyia, l'única que s'ha presentat, compleix amb els requisits exigits en la licitació. 

  • 13:05

    Les Luthiers s'acomiadaran dels escenaris catalans amb actuacions a Barcelona i Sant Feliu de Guíxols

     

    La companyia musical i humorística Les Luthiers faran parada a Barcelona i Sant Feliu de Guíxols aquest estiu en la gira de comiat dels escenaris. Les Luthiers actuaran a l'auditori del Fòrum de Barcelona el 4, 5 i 6 de juliol i el dia 9 passaran per la Guíxols Arena dins de la programació del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu.

     

    En aquestes últimes actuacions, els argentins presentaran l'espectacle 'Más Tropiezos De Mastropiero', la primera producció nova que fa el grup en els últims 15 anys. En ell hi mostraran una suposada entrevista al mític creador de les obres de la companyia Johann Sebastian Mastropiero. Al llarg d'aquesta entrevista es reviurà la vida del compositor amb exemples musicals.

  • 12:50

    Els Bombers donen per controlat l'incendi d'Òdena

     

    Els Bombers donen per controlat l'incendi de la fàbrica de sabons d'Òdena que s'ha declarat aquest dimecres cap a les 7 del matí. Hi treballen 16 dotacions per remullar la zona i evitar revifalles. Ha cremat sencera una nau amb productes per elaborar sabó i està afectada part de la del costat, de mobles.

     

    La carretera BV-1106, afectada per l'incendi, s'ha reobert a la circulació. El pla Plaseqcat continua en fase d'alerta.

  • 11:48

    La bretxa salarial de gènere va ser del 19,7% en 2020, després de baixar per sisè any

     

    Així es desprèn de l'informe anual de l'Observatori del Treball i Model Productiu del Departament d'Empresa i Treball. Malgrat la bona evolució d'aquest indicador en els últims anys, que des de 2014 ha baixat en 6,4 punts percentuals, de la conselleria subratlla que "una bretxa del 19,7% suposa que les dones cobren el 80,3% del salari dels homes; a efectes pràctics, és com si a mitjan octubre les dones deixessin de cobrar".

  • 11:46

    Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de la indústria d'Òdena

     

    Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de la indústria d'Òdena. A hores d'ara hi treballen 23 dotacions. Es manté en alerta el pla Plaseqcat.

  • 11:36

    17 persones detingudes als Carnavals de Sitges

     

    Els Mossos d'Esquadra han fet balanç del Carnaval de Sitges que va finalitzar ahir a la nit. En total, des de dijous s'han detingut 17 persones, 357 han estat identificades i s'han intervingut 13 armes blanques.

     

     

  • 11:03

    Quatre persones detingudes per una agressió sexual a una dona de 29 anys als carnavals de Sitges.

     

     

    Un d'ells seria el presumpte autor, els altres tres presumptes col·laboradors. Hauria passat a l'interior d'un domicili de la localitat. Encara s'investiguen els fets. 

     
  • 10:59

    Denuncien un home per enverinar gossos i gats a Olot

     

    El Cos d'Agents Rurals, amb la col·laboració de la Policia Municipal d'Olot, ha denunciat un home per enverinar fauna domèstica a Olot. El Grup Especial de Verins i Antifuritvisme va començar la investigació arran de la denúncia de l'amo d'un gos que l'havia hagut de portar al veterinari per haver ingerit veí. L'animal es va recuperar però els Agents Rurals van detectar a la mateixa zona diversos gats que havien mort enverinats per una substància amb una toxicitat alta.

     

    La investigació va apuntar cap a un sospitós. Durant la inspecció d'una parcel·la de la seva propietat, comptant amb el Grup de Suport Caní, van localitzar un pot d'un producte il·legal i han pogut comprovar que és el mateix verí detectats en dos gats morts.

  • 10:57

    La plataforma Zeroport convoca una manifestació contra l'ampliació de l'aeroport de Barcelona pel 4 de març

     

    La plataforma Zeroport ha anunciat la convocatòria d'una manifestació per al dissabte 4 de març a les 18h a la Plaça de Catalunya de Barcelona, contra l'ampliació de l'aeroport del Prat després de la publicació de noves propostes per augmentar la capacitat de la infraestructura. En un comunicat, l'entitat ha criticat la campanya per "instal·lar a l'opinió pública un marc fal·laç" i donar per fet que la infraestructura s'ha d'ampliar i que "només cal discutir el com".

     

    A més, acusa els partidaris de l'ampliació de tenir una "limitada representativitat social tot i la seva omnipresència comunicativa" i afirmen que "bàsicament representen a la patronal". Amb tot, reclamen un debat amb "un mínim rigor i qualitat".

  • 10:45

    Adjudiquen els terrenys que ocupava Nissan a l'australiana Goodman i el grup català d'electromobilitat D-HUB

     

    Eren els únics candidats que hi havia a succeir al fabricant nipó a les instal·lacions de Barcelona. L'adjudicació final arriba quan fa més d'un any del tancament de Nissan. A banda de Goodman i el D-Hub, la Zona Franca també acull l'empresa de motos elèctriques Silence, que de fet ja opera en els terrenys de Nissan. L'objectiu és que la setmana vinent les administracions catalana i espanyola presentin públicament l'acord final.

     

    El compromís del hub, format per les catalanes B-Tech i QEV-Tecnhologies, és fabricar furgonetes elèctriques i contractar el primer any entre 600 i 800 treballadors de Nissan dels 1.300 que es van quedar a l'atur. La resta els incorporaria el 2024. Silence, per la seva banda, ja ha contractat una quarantena i s'ha compromès a superar el centenar. 
     

  • 10:00

    Es registra un terratrèmol de magnitud 2,2 amb epicentre a l'Alt Urgell

     

    El terratrèmol s'ha percebut a les set del matí en diversos punts de la comarca de l'Alt Urgell i Andorra. N'ha informat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i no s'han registrat danys. 

  • 09:40

    Protecció Civil recomana a la ciutadania no acostar-se a la zona de l'incendi d'Òdena

     

    Fins a 29 dotacions de bombers s'han desplaçat a l'incendi d'una indústria dedicada al sabó a Òdena (l'Anoia). Protecció Civil, després d'activar el Pla Proseqcat, recomana a la ciutadania no acostar-se a la zona de l'incendi, per deixar treballar els professionals i evitar estar prop del fum. Tot i això, no hi ha persones ferides. 

  • 08:45

    Els Mossos investiguen si la mort d'una nena a Sallent després de caure d'un tercer pis podria tractar-se d'un suïcidi. 

     

     

    Una de les noies de 12 anys ha mort aquest dimarts i la seva germana bessona va resultar ferida en caure d'un tercer pis a Sallent i continua hospitalitzada al Parc Taulí de Sabadell.

    Els agents investiguen si la caiguda ha estat accidental o voluntària. Les primeres investigacions descarten indicis de criminalitat. Les noies han deixat dos escrits. Segons els pares de l'escola de les noies asseguren que patien d'assetjament escolar. 

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 22 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

  • 8:15

    Protecció civil activa el pla PLASEQCAT per un incendi en una indústria dedicada a fabricar de bases per fer sabó a Òdena, a l'Anoia.

     

     

    L'avís s’ha produït cap a les 7 del matí i s'han desplaçat fins al lloc dels fets un total de 12 dotacions del cos. De moment, es descarten ferits, encara que el sostre de la nau han col·lapsat.

     

    Les tasques se centren a evitar que el foc s'estengui a naus properes. Les flames han obligat a tallar la circulació a la BV-1106 en tots dos sentits, entre els quilòmetres 0 i 4.

  • 8:05

    Detingut el pare de les dues noies pakistaneses de Terrassa que al maig van ser assassinades pels seus familiars al Pakistan.

     

     

    La policia creu que el pare, Gulam Abbas, podria haver participat en l'engany i que les podria haver coaccionat perquè es cassessin amb els seus cosins sense consentiment. Els mossos van començar la investigació arran d'una denúncia de la fiscalia davant el jutge, que és qui ha ordenat la detenció.

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 21 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.