Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya: 23 de febrer de 2023 | El Govern i l'organització del MWC impulsaran el català

  • Un de cada 4 adolescents ha pensat a morir-se
  • Educació ja no descarta cap hipòtesi sobre el cas de les bessones de Sallent
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest dijous passa per la investigació del cas de les dues bessones que aquest dimarts van precipitar-se voluntàriament d'un tercer pis a Sallent. Educació ja no descarta la hipòtesi de l'assetjament escolar i els Mossos analitzen les cartes de comiat que van deixar les germanes.

Un informe sobre hàbits de salut en joves de quart d'ESO de la Diputació de Barcelona mostra que un de cada quatre adolescents ha pensat a morir-se. A banda, més de la meitat de les noies asseguren viure en un estat d'ànim negatiu i més del doble que els nois han pres tranquil·litzants.

Fira de Barcelona ha recuperat els nivells d'activitat d'abans de la pandèmia amb uns ingressos superiors als 200 milions d'euros, com els de 2019.

En clau laboral, les votacions dels treballadors d'Amazon Martorelles per ratificar, o no, el preacord al qual van arribar el comitè d'empresa i la direcció pel tancament de la planta. Mentrestant, el centre logístic de Constantí, subcontractat per AMAZON, tanca i deixarà 170 treballadors a l'atur.

Junts per Catalunya presenta al Parlament, més de 800 esmenes als pressupostos de la Generalitat. Tres d'elles pretenen garantir els macroprojectes pactats entre el Govern i el PSC, en contra del criteri dels comuns.

En el judici contra Laura Borràs i altres dos acusats per irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els exconsellers de cultura, Santi Vila i Ferran Mascarell, han assegurat que no els van advertir de possibles irregularitats.

Resum de l'actualitat a Catalunya: 23 de febrer de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:02

    El Govern anuncia la creació de la figura d'enviat especial a Irlanda

     

    La consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, anuncia a Dublín la creació de la figura d'enviat especial a Irlanda, pas previ a l'obertura d'una delegació. Actualment, és l'oficina catalana del Regne Unit qui es relaciona amb autoritats Irlandeses i amb aquest viatge, el Govern vol reforçar llaços amb aquest país. Per això, avui i demà Aragonès i Serret mantenen diverses trobades. Aquest dijous Aragonès s'ha trobat amb l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern, figura clau per l'Acord de Divendres Sant a Irlanda del Nord i també en el procés de pau del País Basc.

  • 18:53

    El Síndic de Greuges investiga el cas de les bessones de 12 anys de Sallent

     

    La institució ha obert una actuació d'ofici i s'adreçarà a la Conselleria d'Educació i a l'Ajuntament de la localitat per saber si l'institut tenia coneixement d'una possible situació d'assetjament i quines actuacions havien dut a terme sobre aquest assumpte. Així mateix, també preguntaran als serveis socials si coneixien la família afectada i si en feien un seguiment i, en aquest cas, com valoren la seva situació.

  • 18:45

    Mascarell i Vila defensen la competència de Borràs a la ILC

     

    Els exconsellers de Cultura, Ferran Mascarell i Santi Vila defensen al TSJC que mai els van advertir d'irregularitats en les contractacions a la Institució de les Lletres Catalanes. Una declaració que contrasta amb la dels dos funcionaris de la ILC d'aquest dimecres, que van declarar que Borràs va ser advertida en diverses ocasions sobre el sistema de contractació. El seu successor, Oriol Ponsatí, també ha defensat la gestió de Borràs. Ha assegurat que la contractació menor era habitual a la institució i que només dos informes d'intervenció van assenyalar l'any 2014 deficiències lleus en aquest sistema de contractació i indicis de fraccionament.

     

  • 18:45

    Mascarell i Vila defensen la competència de Borràs a la ILC

     

    Els exconsellers de Cultura, Ferran Mascarell i Santi Vila defensen al TSJC que mai els van advertir d'irregularitats en les contractacions a l'ILC. Una declaració que contrasta amb la dels dos funcionaris de la ILC d'aquest dimecres, que van declarar que Borràs va ser advertida en diverses ocasions sobre el sistema de contractació. El seu successor, Oriol Ponsatí, també ha defensat la gestió de Borràs. Ha assegurat que la contractació menor era habitual a la institució i que només dos informes d'intervenció van assenyalar l'any 2014 deficiències lleus en aquest sistema de contractació i indicis de fraccionament.

     

  • 18:08

    Un de cada 4 adolescents ha pensat a morir-se

     

    L'enquesta d'hàbits de salut en joves de quart d'ESO de la Diputació de Barcelona que mostra que un de cada quatre adolescents ha pensat a morir-se. A banda, més de la meitat de les noies asseguren viure en un estat d'ànim negatiu, i més del 10%, el doble que en el cas dels nois, ha pres tranquil·litzants sense recepta mèdica i, per tant, sense supervisió. El 18% de les noies de quinze anys de la província de Barcelona afirma que ha pensat alguna vegada a morir-se o a adormir-se i no tornar a despertar-se, enfront del 4% dels nois, mentre que el 12% del col·lectiu assegura que pensa en això amb freqüència. De fet, el 54% de les noies ha mostrat interès a rebre informació sobre benestar emocional, mentre que entre els nois el percentatge es redueix al 24,3%.

  • 17:18

    L'Aeroport de Barcelona activa l'operativa especial per al MWC23
     

     

    El Prat es prepara per incrementar la seva activitat relacionada amb la celebració del Mobile World Congress. L'aeròdrom ha previst 7.643 moviments comercials entre el 24 de febrer i el 5 de març, un 19,1% que durant l'edició de 2022 i un 93% dels de 2019. Les companyies han ofert 1,4 milions de seients, el 91,1% de l'últim any abans de la pandèmia i un 22,4% interanual més, i el dia amb més operacions serà el divendres 3 de març, amb 842 operacions i 156.386 seients.

  • 17:38

    Convoquen una manifestació unitària contra el racisme i la ultradreta el 18 de març a Barcelona

     

    La mobilització també es farà en altres ciutats del món en el marc de la jornada de l'ONU contra el racisme i pretén lluitar contra els discursos d'odi. A la capital catalana s'iniciarà davant de la delegació de la Unió Europea, al passeig de Gràcia. La mobilització s'ha anomenat 'Marxa de la Solidaritat' i porta com a lema 'Prou racisme. Aturem l'extrema dreta'. Entre les entitats convocants destaquen sindicats com UGT o CCOO, partits com ERC o CUP, ateneus populars, associacions veïnals, Stop Mare Mortum, Tanquem els CIE o la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

  • 17:06

    Detenen una jove que intentava robar en un domicili a Roda de Berà

     

    La Policia Local de Roda de Berà (Tarragonès) ha detingut una jove de 18 anys, després que l'enganxessin intentant robar en un dels habitatges del carrer Sant Salvador. Segons fonts policials, va ser un veí de l'edifici qui va donar l'avís en sentir sorolls i cops forts que venien del pis de sota. La policia local va traslladar dues dotacions fins al lloc dels fets, on es van trobar una jove intentant forçar la porta d'un dels pisos. Els agents van comprovar que no era la propietària del domicili i van procedir a la seva detenció. 

  • 16:45

    Un baròmetre del Ministeri de Cultura francès situa el català com la 12a llengua amb més "pes" del món

     

    L’estudi del doctor en ciències Alain Calvet i el doctor en lletres i ciències humanes Louis-Jean Calvet li atribueix una puntuació de 6,729, a poca distància d’altres idiomes com el neerlandès, amb un 6,795, i el portuguès, amb un 6,817. Per darrere del català queden llengües amb més pes demogràfic com el mandarí, el japonès o el turc.

     

    I és que l'estudi té en compte altres factors com la presència i ús a Internet, on el català sobresurt. Per això en aquest índex, i malgrat les alertes actuals sobre el retrocés de la llengua, el català s'ha enfilat de la posició 23 (el 2017) fins a la dotzena.

  • 16:26

    Educació ja no descarta cap hipòtesi sobre el cas de les bessones de Sallent

     

    Fins ara a Educació deia que no li constava oficialment l'assetjament escolar en el cas de les dues bessones de 12 anys que es van precipitar del balcó d'un tercer pis. Ara, 24 hores després del tràgic succés, fonts del departament asseguren que no es pot descartar cap hipòtesi i activen la unitat de suport a l'alumnat en situació de violència per abordar el cas. Aquesta unitat està formada per psicòlegs, educadors i juristes. Les noies, de 12 anys, rebien atenció psicològica a dins i fora de l'institut i els serveis socials feien seguiment a la família, que feia 2 anys que havia arribat de Reus i que ara ocupava il·legalment l'habitatge.  

  • 16:14

    La tecnologia justa i sostenible centra la 8a edició del Mobile Social Congress

     

    El congrés social arrencarà el dia 27 amb una acció reivindicativa coincidint amb l'inici del MWC i acollirà el 2, 3 i 4 de març diverses conferències, tallers i activitats per reflexionar i conscienciar sobre els processos de la indústria mòbil i l'electrònica.

  • 15:33

    Aturem Hard Rock denuncia que el contracte entre la Caixa i l'Incasòl pels terrenys del macrocasino "no és vigent"

     

    Segons els activistes, el quart punt d'aquest document establia que l'aprovació definitiva del Pla de Desenvolupament Urbanístic del CRT de Vila-seca - Salou s'havia de fer en els vint mesos posteriors a la signatura del contracte, feta el 2016. Set anys després, però, la Comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona encara no ha aprovat el PDU. 

  • 13:38

    Els catalans posen una nota de 4,4 al Govern

     

    Els simpatitzants d'ERC són els únics que aproven el Govern amb un 5,4. Els votants dels exsocis del Govern, Junts, li posen un 4,8; els del PSC, un 4,7; i els d'En Comú Podem, un 4,6. Els que menys valoren l'executiu són els simpatitzants de Vox (3,2) i del PPC (3,3). El més ben valorat és la promoció de la cultura i de la llengua catalana (5,6), i el transport públic (5). En canvi, a la cua hi ha l'actuació del Govern en la lluita contra la pobresa (4,3) i la lluita contra el canvi climàtic (4,2).

  • 13:34

    Els taxistes descarten fer vaga durant el Mobile World Congress

     

    El sindicat Élite Taxi ha arribat a un acord amb el Departament de Territori per modificar la llei del taxi i el decret de les VTC, i blindar així les tarifes, una reclamació que ha liderat la multitud de protestes que ha fet el sector al llarg dels últims mesos contra plataformes com Uber o FreeNow. El portaveu d'Élite Taxi, Tito Àlvarez, ha explicat que l'acord permetrà introduir esmenes a la llei d'acompanyament als pressupostos, que s'ha de votar al Parlament pròximament.

  • 13:19

    Torrent celebra l'adjudicació dels terrenys de Nissan a la Zona Franca: "No ha estat fàcil"

     

    El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, celebra l'adjudicació de l'antic terreny de Nissan a la Zona Franca a la candidatura de Goodman i el hub de descarbonització després de més de dos anys de recerca. Torrent ha lloat la "responsabilitat dels treballadors que han acompanyat el procés" en tot moment i ha assegurat que s'ha aconseguit garantir la continuïtat del teixit industrial en el sector de l'automoció i la recol·locació dels 1.300 llocs de treball perduts fa dos anys. "No ha estat fàcil i cal caminar unes passes definitives a finals de mes", ha remarcat.

  • 13:04

    El govern i l'organització del Mobile impulsaran el català.

     

     

    Aquest és l'objectiu de l'acord de col·laboració que han anunciat aquest dijous el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i gerent de l'empresa organitzadora del Mobile World Congress (GSMA), John Hoffman.

    Torrent ha assegurat que tant l'organització del Mobile com el govern han coincidit en "la voluntat d'explorar vies de col·laboració" per a potenciar al català i vincular-lo a les oportunitats que genera les noves tecnologies, com per exemple amb el projecte Aina que li ha presentat a Hoffman.

    Per la seva banda, Hoffman ha assegurat que Aina és un projecte "molt interessant" i ha evidenciat la necessitat de preservar la llengua i la cultura, en les seves paraules, no sols a Catalunya, també en altres països i regions amb cultures i idiomes.

     
  • 13:00

    El Festival de Pedralbes ja té nou organitzador: Clipper's Live assumirà la gestió els propers tres anys

     

    El concurs públic per adjudicar l'organització del festival musical al Palau de Pedralbes ja té guanyador. La promotora Clipper's Live s'encarregarà d'organitzar el certamen els tres propers anys després d'aconseguir la puntuació més alta. S'imposa a les altres tres candidates: Concert Studio, responsable del festival durant les deu edicions de vida, Big Tourism, més coneguda amb el nom de Doctor Music, i Proactiv.

     

    Concert Studio ha obtingut la puntuació més baixa en termes globals, malgrat que en l'oferta tècnica ha assolit la qualificació més alta de les que hi competien. Amb tot, els 555.000 euros que ha posat sobre la taula han quedat lluny del milió d'euros de Clipper's. La decisió posa fi a un periple que cueja des del 2020.

     

     

  • 12:41

    Amazon tancarà un centre subcontractat a Constantí, que afecta 150 persones

     

    El centre logístic no està gestionat directament per la multinacional nord-americana, sinó per una empresa subcontractada, Kuehne+Nagel. L'operació no afectarà, però, l'altre magatzem logístic d'Amazon al municipi, que va obrir l'any 2021. Fonts sindicals han confirmat que han rebut la notificació del tancament del centre subcontractat i que estan a l'espera de constituir la mesa negociadora amb l'empresa per aclarir el futur dels seus 150 treballadors.

  • 12:35

    L'aeroport del Prat recupera un 93% dels vols programats pel MWC abans de la pandèmia

     

    L'aeroport de Barcelona té previstos 7.643 vols comercials durant el Mobile World Congress, la qual cosa permetrà recuperar un 92,9% de l'operativa de l'última edició del congrés abans de la pandèmia, el 2019. A més, aquests vols suposen un 19,1% més que en l'edició de l'any passat, quan encara hi havia alguns països amb restriccions covid. El dia amb més activitat serà divendres 3 de març, un cop acabat el congrés, amb 842 operacions, seguit del divendres 24, amb 823, i el diumenge 26, amb 812. 

  • 12:26

    L'ús de plataformes digitals de grans corporacions a l’educació vulnera drets dels infants i joves

     

    Segons un estudi de la Universitat de Barcelona promogut per la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Catalunya, l’ús de plataformes digitals de grans corporacions a l’educació vulnera drets dels infants i joves. Preocupa especialment el dret a la protecció de les seves dades a curt i llarg termini. 

  • 11:57

    Ribera anuncia que el Consell de Ministres aprovarà dimarts els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim

     

    Es tracta del primer pas per autoritzar projectes com el parc eòlic marítim davant de la Costa Brava. La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, ho ha anunciat aquest dijous. Els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim són els documents que obren la porta a la instal·lació al mar de projectes d'energia eòlica com el Tramuntana, davant de la Costa Brava.

  • 11:55

    Denuncien un robatori amb agressió sexual després d’una de les festes del Carnaval de Vilanova

     

     

    Una veïna de Vilanova i la Geltrú ha denunciat haver patit un robatori amb agressió sexual la nit de dimarts, després de la festa del Vidalot del Carnaval. Al voltant de les 22 h, la víctima va ser assaltada per dos homes que li van robar el mòbil i els diners que acabava de treure del caixer automàtic, i un dels lladres li va fer tocaments. L’Ajuntament i la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) han condemnat el succés durant la valoració del conjunt de la festa.

  • 11:53

    Junts registra esmenes a la llei de mesures dels pressupostos per garantir la B-40, l'ampliació del Prat i el Hard Rock

     

     

    Aquests són projectes inclosos en el pacte de pressupostos del Govern amb el PSC, però que per ara no queden reflectits a les lleis. Pel que fa a la Ronda Nord, volen concreció per al tram Sabadell-Granollers. Per a l'aeroport, reclamen un dictamen de tots els espais protegits; i sobre Hard Rock, aprovar el Pla Director Urbanístic durant el primer quadrimestre. En total, Junts entrarà 840 esmenes, 86 de les quals corresponen a la llei de mesures.

  • 11:30

    Desmantellen dos punts de venda de droga al Raval i detenen cinc persones

     

     

    Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van desmantellar ahir a la nit dos punts de venda de droga al Raval de Barcelona i van detenir cinc persones. L’operatiu conjunt es va fer a dos quarts de dotze de la nit al carrer de les Cabres. La investigació va començar arran de les queixes veïnals. Després de comprovar que en aquests dos punts es venien drogues, els Mossos van demanar autorització judicial per fer les entrades. Els agents van intervenir cocaïna i marihuana, així com diners en efectiu, balances de precisió i estris per a la manipulació de les substàncies. Els dos immobles, que estaven ocupats pels traficants, s’han retornat als seus propietaris.

  • 11:22

    Els sindicats celebren que el D-Hub es quedi amb els terrenys de Nissan

     

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4Roberto Carlos Pacheco, portaveu de CCOO de reindustrialització dels centres de la companyia automobilística, s'ha mostrat esperançat que l'acord respecti la recol·locació dels treballadors de Nissan i ha avançat que aquest dijous se celebrarà la primera reunió de negociació.

  • 11:44

    Denuncien un robatori amb agressió sexual després de les festes de Carnaval de Vilanova i la Geltrú

     

    Una veïna de Vilanova i la Geltrú ha denunciat haver patit un robatori amb agressió sexual la nit de dimarts, després de la festa del Vidalot del Carnaval. Al voltant de les 22 h, la víctima va ser assaltada per dos homes que li van robar el mòbil i els diners que acabava de treure del caixer automàtic, i un dels lladres li va fer tocaments. L’Ajuntament i la Federació d’Associacions pel Carnaval han condemnat el succés durant la valoració del conjunt de la festa.

     

    Els organitzadors han ressaltat un rècord d’assistents a tots els actes, amb més de 60.000 participants actius. Al mateix temps, tant el govern com la FAC han lamentat el to “insultant” amb què el Carnestoltes va fer el sermó divendres i el discurs d’enterrament d’ahir.

  • 11:00

    La signatura d'hipoteques tanca 2022 amb un augment del 14,8%

     

    Catalunya va tancar el 2022 amb la signatura de 80.767 hipoteques sobre habitatges, un 14,8% més que l'any anterior. Malgrat això, el mes de desembre es va notar un descens en les hipoteques, amb 5.282 signatures, un 24% menys respecte al desembre i un 6,8% per sota del mateix mes del 2021. De fet, es tracta del pitjor mes des del febrer del 2021, quan se'n van signar 5.114.

     

    A Espanya, en el conjunt de l'any es van signar 463.614 hipoteques per habitatge, un 10,9% més que al 2021, però també es va notar un descens al desembre, amb 30.075 signatures, un 8,8% menys que al desembre del 2021 i un 23,5% per sota dels nivells del novembre. El tipus d'interès mitjà va arribar al nivell més alt des d'abans de la pandèmia amb un 2,67%.

  • 10:50

    Els hotels catalans reben 960.000 turistes al gener

     

    Aquesta xifra suposa un 5,1% menys que abans de la pandèmia, segons les dades de la Conjuntura Turística Hotelera publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística. En concret, en el primer mes de l'any fins a 966.403 turistes van allotjar-se en hotels de Catalunya.

     

    En comparació amb el 2022, quan van arribar 649.122 turistes, la xifra ha augmentat un 48,9%. Pel que fa a pernoctacions, se'n van registrar 2,25 milions, mentre que fa tres anys van ser 2,27. Els preus dels hotels van ser un 16,9% més alts que fa un any, el segon augment més alt de l'Estat per darrere de la Comunitat de Madrid (17,3%).

  • 9:07

    Continua el judici contra Laura Borràs i altres dos acusats per irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 23 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Comencen les votacions per ratificar el preacord pel tancament d'Amazon a Martorelles

     

    Avui comencen les votacions dels treballadors d'Amazon Martorelles per ratificar, o no, el preacord al qual van arribar el comitè d'empresa i la direcció pel tancament de la planta. El pacte inclou que més treballadors es puguin incorporar al centre del Prat i incrementar les indemnitzacions pels trasllats a Figueres i Saragossa. El torn de cap de setmana votarà aquest dissabte.

  • 8:10

    Vox presentarà la moció de censura contra el Govern de Pedro Sánchez dilluns vinent.

     

     

    Ho farà amb l'exdiputat del Partit Comunista, Ramón Tamames, de 89 anys, com a candidat. La moció anirà signada únicament pels 52 diputats del partit d'Abascal, que no ha aconseguit que s'hi sumi cap altre grup parlamentari. 

     
  • 8:05

    La vigília del primer aniversari de la invasió russa a Ucraïna, el president del govern, Pedro Sánchez visita el país i es reunirà amb el president Zelenski a Kíiv.

     

     

    Precisament abans de la visita, el govern anunciava que lliurarà sis tancs Lleopards que ara mateix estan en procés de reparació. Mentrestant, la Xina i Rússia mostren bona sintonia, públicament. I el president dels Estats Units, Joe Biden, assegura que defensarà "cada centímetre de l'OTAN". 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 23 de febrer de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.