Enlaces accesibilidad
Guerra a Ucraïna

Com és la vida a Catalunya de tres refugiades de la guerra d'Ucraïna?

Per
L'Olga Panenko és una de les refugidaes ucraïneses que viuen a Catalunya
L'Olga Panenko és una de les refugidaes ucraïneses que viuen a Catalunya

Des de l'inici del conflicte, el Servei d'Ocupació de Catalunya ha atès més de 2.000 persones ucraïneses refugiades. A través d'un programa especial, que s'ha finançat amb 4 milions d'euros, 138 persones podran treballar en ajuntaments o consells comarcals. La majoria de contractes duraran 12 mesos i els nouvinguts també estan aprenent català i castellà. Hem parlat amb tres dones refugiades en el primer aniversari del conflicte bèl·lic.

L'Olga Panenko recorda bé la matinada del 24 de febrer quan van despertar-la les alarmes pels atacs aeris a Jarkiv. És una de les refugiades ucraïneses que viuen a Catalunya des de l'esclat del conflicte bèl·lic ara fa un any. ''Dos míssils van caure a casa nostra i ens va fer molta por'', així recorda aquelles hores d'angoixa en l'inici de l'atac rus al seu país. Els seus pares no van prendre la mateixa decisió i continuen vivint a Ucraïna.

Coneixem la història de tres dones refugiades de la guerra d'Ucraïna

Ara estudia psicologia i dóna suport com a voluntària a persones que continuen al seu país. Està aprenent català i castellà, i troba caliu i empatia en altres dones ucraïneses, com l'Olga Ladyka, que té el seu marit defensant Ucraïna. L'Olga va venir a Catalunya amb les seves filles i explica que són molt felices aquí i que formen part d'una colla castellera: ''la meva filla gran és acotxadora, enxaneta. Aquesta colla és per a mi com una gran família''.

El SOC ajuda a tornar a començar 2.000 refugiats ucraïnesos | Maria Huguet

L'últim avió des de Kíiv

La Irina és una altra de les refugiades ucraïneses que viu a Catalunya. Recorda emocionada que va agafar amb el seu fill l'últim avió des de Kíiv. Allà treballava com a mestra. Les tres s'estan formant per treballar un any en serveis municipals a Santa Coloma de Gramenet. Aquestes tres històries s'afegeixen a la de la Valeriia, que ara viu a Parets del Vallès. Ha format a Catalunya la seva família després de fugir de la guerra.