Enlaces accesibilidad
MWC 2023

Arrenca el primer Mobile d'una nova era

  • L'organització espera uns 80.000 congressistes i calcula un impacte de 350 milions d'euros per la ciutat
  • El sector turístic recupera reserves i facturació, però lluny de les xifres prepandèmia
  • Aragonès i Colau tornen a plantar el Rei a la salutació prèvia al sopar oficial

Per
Entrada principal al MWC, al recinte de Gran Via de l'Hospitalet de Fira de Barcelona | EFE
Entrada principal al MWC, al recinte de Gran Via de l'Hospitalet de Fira de Barcelona | EFE

Barcelona es converteix un any més en el centre de la innovació a la telefonia mòbil. Sota el lema 'Velocity, Unleashing Tomorrow's technology today', la 18a edició d'aquest any del Mobile World Congress (MWC) és tota una declaració d'intencions: tornar a recuperar la velocitat de creuer que havia aconseguit en anys anteriors, pel que fa a assistents i impacte econòmic, després del sotrac que han suposat 3 edicions consecutives marcades per la pandèmia.

Novetats del Mobile World Congress 2023 | ÀLEX CABRERA

Els vuit pavellons de Fira Barcelona a l'Hospitalet de Llobregat acullen el que probablement sigui el segon esdeveniment internacional més important de tecnologia mòbil, només superat en magnitud pel Consumer Electronics Show (CES) de les Vegas. Del 27 de febrer al 2 de març, hi ha programades activitats amb la participació de més de 1.000 ponents, més de 2.000 empreses expositores i uns 80.000 assistents, una xifra que l'organització considera molt bona, malgrat que encara està lluny dels 109.000 que hi va haver el 2019.

L'Aeroport del Prat ha activat un operatiu especial per aquests dies en què hi ha programats 7.643 moviments. L'entitat organitzadora, la GSMA, preveu que un 25% dels 80.000 assistents vinguin d'Àsia i d'aquests entre 4.000 i 5.000 viatjaran des de la Xina. Han estat els grans absents en els anys anteriors de fira marcada per la pandèmia i les restriccions de mobilitat.

Impacte a la ciutat

El Mobile World Congress suposa un revulsiu econòmic per a la temporada d'hivern a Barcelona, amb un impacte econòmic d'uns 350 milions d'euros i la creació d'uns 7.400 llocs de treball temporal. L'edició d'aquest any arriba després que a l'estiu s'anunciés la pròrroga del contracte entre l'organització del congrés i la ciutat de Barcelona fins al 2030.

La patronal d'oci nocturn Fecasarm celebra que aquest any el Mobile es pugui celebrar sense restriccions en unes dates que, sense el congrés, serien “de molt baixa o nul·la facturació” per al sector de la restauració. La patronal preveu que durant aquests 4 dies es facturi un 18% menys que el 2019.

D'altra banda, el Gremi de Restauració de Barcelona celebra la tornada del MWC, tot i que és conscient que encara no assolirà l'impacte dels anys anteriors a la pandèmia. "El saló és positiu per al conjunt de l'economia local i hem de continuar cuidant-lo i mimant-lo. Per als restaurants, és un oasi al mig de la temporada baixa”, destaca el president del Gremi, Salva Vendrell. Els locals preveuen una ocupació mitjana del 40% i confien en les reserves d'última hora.

El Mobile torna a estimular l'activitat econòmica a Barcelona

L'associació d'empreses de Mercabarna (Assocome) també preveu recuperar els volums de comandes prepandèmia, però amb algunes incerteses sobre com es comportarà el visitant aquest any. Aquí les xifres també són voluminoses. Dels majoristes de peix i marisc fresc preveuen augmentar les comandes entre un 20% i un 40% respecte al 2022. Els carnis tenen una estimació de 15 tones diàries de carns selectes, un 8% més que durant una setmana sense MWC. Per la seva banda, el principal proveïdor de fruita i hortalisses de Fira de Barcelona preveu servir 25.000 amanides i 18.000 broquetes.

Presència local

Un total de 333 empreses catalanes mostraran les seves propostes a la fira. Al voltant d'un centenar tindran presència amb el suport del Govern i exposaran els seus projectes innovadors en un dels estands que hi haurà a la fira i també al '4 Years From Now' (4YFN), el saló germà petit del MWC dedicat a les 'startups'.

Cabells reciclats per a usos industrials

Les empreses mostraran els seus coneixements punters en temes com ara el Big Data, la intel·ligència artificial o el desenvolupament de programari especialitzat en realitat virtual i augmentada. El 4YFN és una plataforma excel·lent per poder promocionar i exhibir el talent de petits emprenedors i els seus projectes. També s'hi celebraran taules rodones sobre temes com la ciberseguretat o el metavers i presentacions institucionals.

Tecnologia futura aplicada als cinc sentits

Enguany la fira tecnològica més gran d'Europa posa en el punt de mira els cinc sentits. A través de diverses experiències immersives centrades en un recorregut sensorial, l'objectiu és combinar el món físic i el virtual.

La intel·ligència artificial aplicada al comerç

El director de la Mobile World Capital, Francesc Fajula, explica que en una, per exemple, ens podrem posar a la pell d'Antonio Rebollo, el tirador amb arc que va encende el pebeter dels Jocs Olímpis de Barcelona l'any 92. “Amb unes mànigues hàptiques i amb ulleres de realitat virtual, podràs tenir la sensació que ets a l'estadi Olímpic el dia de la inauguració dels Jocs Olímpics del 92”, assegura Fajula.

Francesc Fajula: "Al MWC barrejarem el món virtual amb el món físic"

Un dels objectius principals de la Mobile World Capital Barcelona és aconseguir la inclusió digital perquè "estem davant d'una tercera revolució digital. Tots aquests entorns immersius fan que molta més gent es pugui quedar enrere".

Fajula apunta que l'ecosistema empresarial de l'àmbit tecnològic que hi ha actualment a Barcelona genera més de 15.000 llocs de treball i 1.500 milions d'euros d'impacte econòmic. Ara bé, el director executiu de la GSMA, John Hoffman, admetia dissabte que encara falta temps perquè Barcelona pugui esdevenir un autèntic 'hub' tecnològic al nivell de les principals ciutats punteres del món.

L'Ajuntament de Barcelona, la Mobile World Capital i GSMA impulsen per segon any consecutiu l'espai Beat Barcelona, que té l'objectiu d'obrir el saló a col·lectius de la ciutat. Es tracta d'un espai de 2.765 metres quadrats a l'aire que busca convertir-se en l'afterwork del MWC i que estarà obert fins a les 20 hores. La idea dels organitzadors és que es barregi la cultura de Barcelona amb el món digital.

Treva política al sopar inaugural

Al tradicional sopar d'inauguració del Mobile World Congress, que es fa el dia abans de l'obertura de portes del saló, s'ha viscut un ambient més distès que en altres moments recents en què la tensió política era més palpable. Això sí, tant Pere Aragonès com Ada Colau han tornat a plantar el Rei i no han participat a la rebuda del monarca ni han estat presents a la foto oficial amb les autoritats.

A l'hora dels discursos institucionals, l'únic que ha fet una refererència explícita a qüestions territorials ha estat el president del govern espanyol. Pedro Sánchez, ha assegurat que la digitalització "ha d'ajudar a reduir bretxes en tots els àmbits, i a Espanya, també la territorial". Davant del president de la Generalitat, Sánchez ha subratllat que "obrim una nova etapa de col·laboració, de trobada, de diàleg, que permetrà centrar-nos en tot allò que ens uneix, que és el progrés de Catalunya, de Barcelona i de totes les persones que hi viuen".

Tant el Rei com Pere Aragonès han fet pràcticament tot el seu discurs en anglès, però el monarca ha començat amb unes breus paraules en català per agrair la invitació de la GSMA i lloar Barcelona com a "ciutat cosmopolita a la vanguarda de la innovació".

El Rei ha lamentat que la societat encari una "nova atmosfera d'inestabilitat i incertesa que té un impacte directe a l'economia global". I ha apuntat a dos factors concrets, com són la pandèmia i la invasió russa d'Ucraïna.

El president de la Generalitat, que ha intervingut abans que Sánchez i Felip VI, també ha expressat el seu suport a Ucraïna i en català s'ha limitat a donar la benvinguda a les autoritats i representants d'empreses presents.

Pel que fa a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aprofitat el seu discurs per demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que reguli els preus del lloguer d'habitatges "perquè tothom pugui seguir vivint, treballant i desenvolupant el seu talent a Barcelona i a totes les ciutats de l'estat".

Colau ha advertit que l'alça del preu de l'habitatge és "una gran barrera a la cohesió social" i expulsa població perquè "impedeix que molts joves i gent de talent es pugui quedar a les nostres ciutats".