Enlaces accesibilidad
Artesania

Els creadors del taulell d'escacs de la sèrie 'Gambito de dama' són d'una empresa catalana

  • Escacs Ferrer va descobrir, per casualitat, que els seus taulells eren els escollits per la sèrie Gambito de Dama de Netflix
  • L'empresa d'escacs va tenir una explosió de comandes: de fer 18.000 taulells a l'any a més de 50.000 en dos mesos
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - Els taulells d'escacs de la sèrie Gambito de Dama

Gambito de Dama va ser una de les sèries més aclamades del 2020. Va trencar tots els rècords d'audiència, amb més de 60 milions d'espectadors durant els primers 28 dies d'emissió a Netflix. La història de Beth Harmon va captivar milions de persones a tot el món, disparant l'interès en aquest joc. Sabies que darrere d'aquest èxit hi ha una empresa catalana, amb més de seixanta anys d'història?

Del camp a fabricants de taulers d’escacs

Juan Avellaneda, dissenyador i presentador de 'Fet a mà' ha volgut conèixer de primera mà els taulers d'escacs més famosos. Joan Ferrer és la segona generació al capdavant de Rechapados Ferrer, una empresa creada per la seva mare als anys 50, que va deixar la feina de pagès a La Roca del Vallès per obrir un petit taller per produir rexapats per a les fàbriques de mobles de la zona de La Garriga.

No va ser fins als anys 60, quan un cosí del pare de Joan els va proposar que comencessin a fer taulells d’escacs per l’empresa de joguines Marigó donant origen al que avui es coneix com a Escacs Ferrer.

Juan Avellaneda descobreix els taulells d'escacs que van utilitzar a la sèrie Gambito de Dama

Juan Avellaneda descobreix els taulells d'escacs que van utilitzar a la sèrie Gambito de Dama RTVE Catalunya

L’èxit de la sèrie

Ningú va avisar al Joan i a la seva família que Gambito de Dama havia escollit els seus taulers per la sèrie. Va ser un treballador de la fàbrica, en Miguel Berbel, que ho va descobrir veient el tràiler del capítol de la final.

Vam passar de fer 18.000 taulells a més de 50.000 comandes

El resultat? Un èxit inesperat. La demanda d’escacs a tot el món es va multiplicar esgotant les existències d’estoc. “Vam passar de fer 18.000 taulells a l'any a rebre, en 2 mesos, més de 50.000 comandes” explica David Ferrer, actual gerent de l’empresa catalana, tercera generació i net de Joan Ferrer.

La qualitat per davant de tot

Per Joan Ferrer, tot i l’èxit obtingut a partir de la sèrie, mantenir la seva aposta per a fer productes de qualitat i personalitzats, és prioritari. La qualitat dels seus taulells és el que els va convertir en un referent en el món dels escacs i volen que es mantingui així en un futur.