Els pagesos veuen amb preocupació la situació de sequera extrema
- El sector agrari confia que l'ACA incrementi l'aigua regenerada
- Barcelona deixarà de regar parcs i jardins de la ciutat per estalviar aigua
- EN DIRECTE | Segueix l'actualitat d'aquest dimecres a Catalunya minut a minut
Catalunya ha entrat en situació d'excepcionalitat per la forta sequera i això comporta restriccions d'ús d'aigua potable. El Govern reconeix que aquesta serà la nova normalitat i que haurem d'aprendre a adaptar-nos en el nostre dia a dia. Les mesures entraran en vigor a principis de la setmana que ve. Un dels sectors afectats és l'agrícola, que ho viu amb molta preocupació.
A l'Alt Empordà, els pagesos que s'abasteixen de la conca del riu Muga estan preocupats per les restriccions d'aigua, perquè no tenen alternativa per regar els seus camps. Pateixen, sobretot, per les collites d'estiu.
Confien que augmenti l'aigua regenerada
Els pagesos que treballen les 1.600 hectàrees del parc agrari del Llobregat confien en el compromís adquirit a l'Agència Catalana de l'Aigua que incrementarà de manera immediata el 25% que tenen ara d'aigua regenerada a un 40%. Aigua que arriba de la dessalinitzadora del Prat.
Això sí, els pagesos exigeixen les obres necessàries perquè aquest augment d'aigua regenerada arribi també a les 200 hectàrees que hi ha a la zona de Santa Coloma, i que ara no tenen un accés tan fàcil a l'aigua de la dessaladora.
La sequera a la ciutat
A Barcelona, l'ajuntament ha anunciat que a partir del 2 de març ja no es podran regar els parcs i jardins. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha detallat que "el verd" serà l'afectació més visible a la ciutat, ja que es rega amb un 80% d'aigua potable.
Tot i que ha destacat la "molt bona feina" que s'ha fet des del consistori en els darrers 15 anys per tractar de fer front a la sequera, Badia ha admés que actualment ens trobem en una situació preocupant: "Estem davant de la sequera més forta de l'últim segle". Per això, ha justificat les mesures del decret d'excepcionalitat i ha demanat la col·laboració ciutadana per estalviar aigua.
Així, Barcelona no tindrà afectacions a la xarxa d'aigua potable, però sí als serveis municipals. Per estalviar aigua, es mantindrà el reg d'arbres i plantes, però s'evitarà el reg de la gespa. Ha advertit, en aquest sentit, que "és molt possible que alguns parcs s'engrogueixin". A més, l'ajuntament mantindrà el reg del verd de les noves obres de la ciutat, com el de la superilla de l'Eixample, ja que es farà amb aigua freàtica.
D'altra banda, el regidor d'Emergència Climàtica ha justificat que es mantingui intacte el servei de neteja dels carrers de la ciutat perquè la "situació adversa de pluja" ho requereix. Així, ha explicat que l'aigua potable que es fa servir per netejar se substituirà per aigua freàtica. Això suposa el 20% del total. I ha anunciat que des de l'Ajuntament s'està posant en marxa l'arribada d'aigua regenerada.