Enlaces accesibilidad
Aniversari il·lustre

Maria Branyas compleix 116 anys

  • És la persona viva més longeva del món i ocupa la vint-i-cinquena posició a la llista històrica
  • Els catalans tenen una esperança de vida de 82 anys, 85 en el cas de les dones i 79 en el dels homes

Per
Maria Branyas a l'agost de 2019, quan tenia 112 anys | ACN
Maria Branyas a l'agost de 2019, quan tenia 112 anys | ACN

La persona més longeva del món, segons la classificació del Grup de Recerca Gereontològica, la catalana Maria Branyas, compleix aquest dissabte 116 anys a la residència gironina de Santa Maria del Tura d'Olot. És el centre on viu des de fa més de dues dècades. Qualifiquen d'"honor" tenir una hoste tan distingida, encara que fa temps que preserven la seva intimitat i, d'acord amb la família, la mantenen allunyada de declaracions o entrevistes per a la seva tranquil·litat.

Maria Branyas, nascuda el 4 de març de 1907, va esdevenir la persona viva més longeva del planeta el passat 17 de gener, quan va morir la francesa Lucie Randon. La segueix de prop la japonesa Fusa Tatsumi, 52 dies més jove. De les 10 persones més longeves del món, gairebé totes són dones. L'única excepció és el veneçolà Juan Vicente Pérez.

El grup de supercentenaris (com es coneix en l'entorn acadèmic les persones que tenen més de 110 anys) encapçalats per Branyas està encara força lluny dels rècords històrics de longevitat registrats per l'organització Gerontology Research Group, amb seu a Los Angeles.

La catalana, nascuda a San Francisco el 1907, ocupa actualment la vint-i-cinquena posició de la llista històrica, tot i que en menys d'un mes podria superar la persona que la precedeix, la nordamericana Jeralean Talley. Lucie Randon va morir aquest mes de gener amb 118 anys (quart millor registre històric), i el rècord absolut l'ostenta una altra francesa: Jeanne Calment, nascuda el 1875 i que va viure 122 anys i 164 dies.

Una supercentenària activa a les xarxes socials

Maria Branyas té 10.000 seguidors en un perfil de la xarxa social Twitter, a través del qual es comunica i difon, suposadament, els seus pensaments que al·ludeixen sempre a la seva llarga experiència vital. L'última publicació és d'aquest mateix dissabte, celebrant el seu aniversari amb una cita atribuïda al poeta txec Jaroslav Seifert.

El seu pare era un periodista de Pamplona que va ser responsable de la revista Mercurio. Tot i néixer als Estats Units, de ben petita va tornar a Europa i ha residit a diferents localitats catalanes. Mare de tres fills, el 2020 va superar la covid.

Branyas, que va participar en una petita celebració a porta tancada en convertir-se en la més longeva del món, arriba ara a aquesta nova data molt activa a les xarxes socials i només uns dies després de mostrar-hi un ventall que li va regalar la seva àvia fa cent anys.

Poc abans havia publicat una foto amb el director de cinema Sam Green, que la va visitar a Olot amb motiu d'un treball titulat 'The oldest person in the world' (La persona més anciana del món), que veurà la llum el 2024.

L'esperança de vida a Catalunya

El de Maria Branyas és un cas excepcional de longevitat i ha superat amb escreix l'esperança de vida mitjana de la població que viu a Catalunya. Segons les últimes xifres disponibles de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), actualment les dones tenen una esperança de vida de 85 anys i els homes de gairebé 80.

Des que es disposa de dades, a principis dels anys noranta del segle XX, l'esperança de vida ha anat creixent, però en l'última dècada ho ha fet a un ritme molt més lent i la davallada recent es deu, fonamentalment, a l'efecte de la pandèmia de la covid, que va disparar la mortalitat.

El que no ha variat en aquests 30 anys és que les dones presenten una esperança de vida superior a la dels homes. Aquest factor s'ha atribuït principalment als hàbits de vida associats a cada gènere, tot i que hi ha investigadors que apunten també a condicionants genètics o de caràcter fisiològic.

Ara bé, amb el pas dels anys la diferència s'ha anat reduint de manera progressiva. Si l'any 1992 les dones tenien una esperança de vida 7 anys superior a la dels homes, ara la distància s'ha escurçat fins a poc més de 5 anys.

A hores d'ara, l'esperança de vida mitjana d'una persona nascuda a Catalunya és d'uns 82 anys. Quan es fa adulta, té encara per davant més de 60 anys de vida, i en el moment de jubilar-se al voltant d'una vintena. Fins i tot les persones que arriben a complir 90 anys poden esperar, de mitjana, sobreviure uns quatre anys, sobretot si són dones.

Tot i que en l'última dècada s'ha constatat un cert alentiment en el ritme de millora de l'esperança de vida de les persones, hi ha especialistes que consideren que els avenços mèdics actuals, i d'altres que de ben segur es desenvoluparan en un futur no molt llunyà, aconseguiran estirar força més la capacitat biològica de l'espècie humana.

De fet, si s'aconseguís recuperar el ritme de finals del segle XX, d'aproximadament un any extra de vida cada 5 anys, teòricament seria possible que les persones que neixin a principis del proper segle disposin d'una esperança de vida de 100 anys.