Enlaces accesibilidad
Seguretat

L'Hospital Clínic pateix un ciberatac

  • La incidència afecta els serveis d'urgències, farmàcia i laboratori
  • S'estan derivant nous malalts a altres hospitals de Barcelona, però no s'han traslladat pacients ingressats
  • A l'octubre de l'any passat centres sanitaris ja van patir un atac similar, i també univesitats com la UAB i la UOC

Per
Accés principal a l'Hospital Clínic de Barcelona | ACN
Accés principal a l'Hospital Clínic de Barcelona | ACN

L'Hospital Clínic ha patit un ciberatac tipus 'ransomware', segons ha informat aquest diumenge el Govern en un comunicat. L'incident s'ha notificat a les 11.17h, però les primeres dades de l'incident apunten que dissabte a la nit ja es van començar a donar problemes als sistemes informàtics.

Els serveis afectats són els de laboratori, farmàcia i urgències, tot i que es continuen atenent els pacients que ja estaven ingressats, i no ha fet falta traslladar-los a altres centres. El SEM sí que ha derivat els nous pacients que arribaven a altres hospitals de la ciutat, així com també els codis per ictus o infart.

L'Hospital Clínic ha informat en un comunicat que els professionals del centre i de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya estan treballant per recuperar la normalitat, però encara no saben quan ho podran resoldre.

Durant aquest dilluns es mantindrà tota l’activitat urgent i d’hospitalització a totes les seus del Clínic (Villarroel, Plató i Maternitat). També funcionarà l’hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, radiologia, proves endoscòpiques, exploracions radiològiques, diàlisi i farmàcia ambulatòria. I es desprogramaran les cirurgies electives, el centre d’extraccions i les consultes externes.

Pel que fa als codis urgents (infart, ictus, etc.) continuen redireccionats a d’altres centres i s’han ajornat les sessions de radioteràpia oncològica.

Segons fonts d'infermeria i de pacients consultats, els sanitaris no poden accedir a l'historial de les persones que atenen i ho han de fer "tot a mà", cosa que està generant algunes dificultats perquè, per exemple, s'han de fiar dels pacients pel que fa a les seves patologies, com poden ser al·lèrgies a medicaments.

Notificació oficial

El Clínic ha notificat el ciberatac a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i cap a dos quarts de dotze del migdia s'ha iniciat el desplegament del pla d'actuació per dona resposta a l'incident.

Segons ha informat el Govern en un comunicat, el centre s'ha coordinat amb el Departament de Salut i amb els altres hospitals de la ciutat perquè atenguin urgències, transport sanitari i els codis ictus i infart.

Atac de tipus 'ransomware'

El ciberatac que ha patit l'Hospital Clínic és del tipus 'ransomware', és a dir, producte d'un programa maliciós que impedeix a les víctimes accedir als arxius dels seus dispositius informàtics mitjançant diversos mètodes fins que no s'efectuï el pagament d'un rescat. La víctima del ciberatac pot perdre la disponibilitat de les seves dades de manera permanent. El Clínic no ha informat encara sobre si s'ha filtrat cap dada confidencial ni quines probabilitats hi ha de recuperar completament el control del sistema.

Aquest tipus d'atac és el mateix que van patir l'octubre passat els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l'Hospitalet de Llobregat, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a principis de l'any passat o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'octubre del 2021.