Enlaces accesibilidad
Artesania

Descobreix el té de kombutxa, què és i com el pots preparar a casa

  • La kombutxa és una beguda fermentada a partir del te
  • T’expliquem, pas a pas, com fer kombutxa a casa
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - Recepta de la beguda kombutxa

Juan Avellaneda, dissenyador i presentador de ‘Fet a mà’, ha conegut en Robert Ruiz, un emprenedor de Barcelona que porta creant fermentats des dels 14 anys. A través de la seva empresa LOV proposen begudes sanes amb impactes positius per al nostre planeta com la kombutxa.

Què és la kombutxa?

La kombutxa és una beguda refrescant i saludable que es pot consumir a qualsevol hora del dia. Aquesta beguda és el resultat de la fermentació natural de te ensucrat amb un cultiu simbiòtic de bacteris i llevats sans coneguts com a SCOBY. A través d'aquesta fermentació, aquest superorganisme viu converteix el sucre del te en una beguda reconstituent plena de probiòtics, àcids orgànics i nutrients que són beneficiosos per al cos i el benestar. La kombutxa té propietats antioxidants i detoxificants i ajuda a millorar la digestió, així com a equilibrar i diversificar la flora intestinal.

Vols saber com fer-ne a casa? T’expliquem com fer teva kombutxa!

Ingredients:

  • 1 disc o mare de SCOBY.
  • Te verd, negre, blanc, vermell... o qualsevol te amb teïna sense aromatitzar
  • Cultiu iniciador, o el que és el mateix: te de kombutxa d'una tanda anterior.
  • Aigua sense clor.

Sucre de canya o de remolatxa.

Utensilis:Utensilis:

  • Un recipient de vidre d'entre 3 i 5 litres, de boca ampla on entri la mà, amb espai per a l'oxigen. Aquesta pot ser útil per a qualsevol quantitat de kombutxa que vulguis fer.
  • Una cullera de fusta per remenar. La kombutxa no suporta bé el metall o l'acer inoxidable.

Una olla de cuina per portar l'aigua a ebullició i infondre el te.

Recepta:

  1. Porta l'aigua al seu punt d'ebullició
  2. Infon el te durant 10 minuts a la kombutxera
  3. Afegeix sucre i remena
  4. Deixa que es refredi fins a temperatura ambient
  5. Afegeix el cultiu iniciador o la kombutxa madura. Si et falta, llegeix els consells que t'explico a continuació
  6. Afegeix l’SCOBY
  7. Tapa-ho bé, i espera 5 dies
  8. Va provant la kombutxa per trobar el punt d'acidesa i dolçor que t'agradi