Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 10 de març de 2023 | El Parlament aprova els pressupostos del 2023

  • Súria recorda les tres víctimes mortals de l'accident a la mina de Cabanasses
  • 6 mesos d'internament tancat pel menor acusat d'amenaçar el germà de la víctima de l'agressió sexual grupal
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui, última hora a Catalunya: Ple del Parlament de la Generalitat
Ple del Parlament de la Generalitat

L'actualitat d'aquest divendres passa pel tràgic accident de la mina de Potassa de Súria que s'ha cobrat la vida d'un geòleg i dos estudiants de màster de la UPC per un despreniment. Avui s'ha fet un minut de silenci a Súria per recordar les tres víctimes mortals. S'han obert tres investigacions per esclarir les causes de l'accident.

Al Parlament, el ple aprova els pressupostos de la Generalitat d'enguany gràcies al suport de socialistes i comuns. Junts i PSC tomben la renda bàsica universal. El president del Govern, Pedro Sánchez, visita el Barcelona Supercomputing Center.

Activat el nivell 2 del Pla Alfa per risc d'incendi a 15 comarques. Ens trobem a les portes d'un cap de setmana amb unes temperatures molt més elevades respecte les habituals de l'època. L'Hospital Clínic fa balanç del ciberatac informàtic patit diumenge.

El jutge ordena 6 mesos d'internament tancat pel menor acusat d'amenaçar el germà de la víctima de l'agressió sexual grupal de Badalona. Presó provisional per a un noi de 21 anys acusat de violar a una nena de 13 a Vilanova i la Geltrú. Els dos es van conèixer a través de les xarxes socials.

Resum avui, a Catalunya: 10 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:24

    Sant Boi crea el premi Manel Esteller

     

    L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha creat el I Premi Manel Esteller d'Iniciació a la Recerca Biomèdia amb l'ojectiu de fomentar la investigació en malalties malignes de la sang, com la leucèmia o el limfoma.

     

    El guardó, presentat oficialment aquest divendres al Campus Docent del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi, està dotat amb 40.000 euros i permetrà la incorporació d'un investigador predoctoral a l'Institut d'Investigació Contra la Leucèmia (IJC), on iniciarà la seva carrera científica sota la direcció del doctor Manel Esteller. A l'acte hi han assistit la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, l’alcaldessa del municipi, Lluïsa Moret, i el doctor Esteller.

  • 18:41

    El Govern es compromet a tirar endavant la renda bàsica universal malgrat la "pinça sociovergent"

     

    La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, s'ha compromès a tirar endavant el pla pilot de renda bàsica universal que han rebutjat aquest divendres el PSC i Junts al debat de la llei d'acompanyament dels pressupostos del Parlament. Vilagrà ha assegurat que buscaran els "aliats i mecanismes per poder-lo desenvolupar". Vilagrau considera "greu la pinça entre Junts i PSC, aliats amb VOX i PP" i l'incompliment de l'acord de pressupostos que segons la consellera de Presidència "establia que no es presentessin esmenes si no estaven pactades prèviament". 

  • 18:21

    Els Mossos detenen un home de 21 anys acusat de violar a una nena de 13 

     

    Els Mossos han detingut un noi de 21 anys a Vilanova i la Geltrú acusat de violar a una nena de 13 amb la que havia quedat a través de les xarxes. Aquest divendres ha declarat davant del jutge que ha decretat presó. Els dos haurien quedat a l'estació de Sants de Barcelona i des d'allà van anar fins al domicili d'ell a la localitat del Garraf. 

     

    A l'habitació, l'acusat la va agredir sexualment i la va amenaçar dient-li que si explicava el que havia passat 'seria pitjor' per a ella. El jutge ha pres declaració al detingut, a la seva mare i a la menor.

  • 17:33

    Espanya registra 139 noves morts per covid amb 8.038 infectats més aquesta setmana

     

    Espanya ha registrat 139 noves morts per covid-19 l'última setmana i la xifra des de l'inici de la pandèmia és de 119.618 víctimes. El registre de contagis ha sofert un augment de 8.038 infectats en els darrers 7 dies, fet que situa la xifra global des del març del 2020 en els 13.778.467. El nombre d'ingressats a l'hospital ha pujat des de divendres passat fins a les 2.006 persones, 179 més que en l'últim recompte, mentre que a l'UCI ara en són 94, 10 més.

     

    La incidència acumulada a 14 dies en majors de 60 anys passa de 58,79 casos per cada 100.000 habitants a 63,64. Des de l'inici de la pandèmia Catalunya encapçala el rànquing dels territoris amb més víctimes mortals, amb 21.135. Madrid en té 20.638 i Andalusia n'ha registrat 15.604.

     

  • 17:20

    Educació recorda que no es poden aplicar mesures d'exclusió a menors inimputables

     

    El Departament d’Educació ha recordat aquest divendres que no es poden aplicar mesures d’exclusió de les aules a menors inimputables com els de Badalona, perquè això vulneraria l’ordenament jurídic. Fonts del departament han explicat que hi ha hagut instruccions a través d’Inspecció als centres educatius on estudien els presumptes agressors per seguir el Protocol d’actuació amb menors de 14 anys en situacions de conflicte o comissió d’una infracció penal, així com el d’intervenció en cas de conflicte greu.

     

    A més, Inspecció s’ha assegurat que la víctima mantingui la màxima normalitat en l’àmbit educatiu i rebi l’atenció psicopedagògica des del primer que es van conèixer els fets.

  • 17:03

    Els Mossos investiguen la mort d'un home a Cantallops

     

    La policia catalana ha rebut l'avís cap a tres quarts d’onze del matí i s'han adreçat a una casa de la localitat empordanesa, on presumptament hi havia una persona morta. Els agents de seguretat ciutadana de l’ABP Alt Empordà s’han adreçat al lloc dels fets i han localitzat el cos sense vida d’un home, amb signes de violència.

  • 16:44

    PARLAMENT | PSC i Junts fan evident el seu rebuig al pla pilot de la renda bàsica universal

     

    Malgrat la insistència d'ERC, tant socialistes com Junts no canvien de posició i impossibiliten que pugui prendre forma el pla pilot de renda universal garantida dissenyat pel Govern. Des del PSC, Jordi Riba, crida a no crear falses expectatives i a destinar els 40 milions previstos a altres partides més factibles. També Joan Canadell, de JxCat, ha defensat durant el debat de la llei d'acompanyament dels pressupostos abordar la qüestió de forma més profunda. 

  • 16:00

    La Fiscalia denuncia al Barça, Rosell i Bartomeu per pagaments a Negreira


    La Fiscalia ha presentat aquest divendres una denúncia contra l'FC Barcelona i els seus expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu per presumpta corrupció en pagaments a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira. La denúncia també es dirigeix contra el mateix Negreira i els exdirectius del club Óscar Grau i Albert Soler.
    La Fiscalia els acusa d'haver comès presumptament els delictes de corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu, administració deslleial i falsedat documental.

  • 15:05

    ÚLTIMA HORA | Sis mesos d'internament tancat per al menor detingut que va amenaçar de mort al germà de la nena agredida sexualment a Badalona. 

     

     
  • 14:33

    Els Mossos detenen el noi que hauria amenaçat el germà de la nena d'11 anys que va patir una agressió sexual a Badalona

     

    Els Mossos han detingut l'adolescent acusat d'amenaçar a través del teléfon mòbil el germà de la nena d'11 anys que va denunciar una violació en grup a Badalona. Ha declarat a la Fiscalia de Menors alquest divendres. El ministeri fiscal demana per a l'acusat internament en règim tancat. Un jutge haurà de decidir si pren aquesta decisió al llarg de les properes hores.

  • 14:30

    Els regidors Lucía Martín i Marc Serra asseguren que les sancions al 'Bloc Llavors' van ser legals

     

    La regidora d'Habitatge de Barcelona, Lucía Martín, i el del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, han assegurat aquest divendres al jutjat que en tot moment van actuar amb legitimitat i legalitat respecte l'anomenat 'Bloc Llavors', al barri del Poble-Sec. El jutjat els investiga per la querella del fons Vauras per prevaricació i coaccions, després de rebre sis sancions per un total de més de 400.000 euros per no oferir habitatge social a famílies en risc d'exclusió.

     

    Tots dos i una funcionària han declarat que sempre van complir la llei d'habitatge que obliga els grans propietaris a oferir habitatge social a les famílies que no poden pagar el lloguer.

  • 14:00

    El Parlament aprova els pressupostos amb els vots d'ERC, PSC i comuns

     

    La votació no ha tingut sorpreses i finalment els comptes de la Generalitat per aquest 2023 s'han aprovat amb els 73 vots a favor dels republicans, socialistes i comuns i els 58 en contra de la resta de la Cambra. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha destacat que l'acord evita l'alternativa del bloqueig "sense renunciar a res". El líder del PSC, Salvador Illa, assegura que ara "convé una política útil basada en el diàleg i la generositat". La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, garanteix que són uns pressupostos "lliures de macroprojectes fracassats". Des de Junts, Albert Batet, considera que "se signa el pacte del tripartit" i que l'acord servirà per fer "més autonomisme i no per fer país".  

  • 13:53

    La Generalitat potencia la col·laboració entre els guardamolls i els Mossos per augmentar la seguretat als ports

     

    El president de Ports de la Generalitat, Marc Sanglas, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, han firmat aquest divendres un protocol per potenciar la col·laboració entre el personal de Guardamolls i els Mossos d'Esquadra.

     

    La col·laboració es proposa a partir de valorar que el personal de Guardamolls, encarregat d'inspeccionar i vigilar les infraestructures portuàries, disposa d'informació que és important poder-la traslladar amb la màxima diligència als Mossos. L'objectiu és augmentar el control de la seguretat en les zones portuàries que són competència de la Generalitat.

  • 13:14

    Vox assegura que els pressupostos consoliden l'infern fiscal a Catalunya

     

    Durant el debat dels pressupostos que se celebra al Parlament, el portaveu de Vox, Joan Garriga, considera que els comptes "consoliden l'infern fiscal a Catalunya" i ha recordat que és la CCAA amb més impostos propis. El diputat de Cs, Nacho Martín Blanco, ha lamentat que l'aprovació vaticina "un nou tripartit" a Catalunya i permeten al president de la Generalitat, Pere Aragonès, perpetuar-se al Govern. Per la seva banda, el popular Alejandro Fernández ha posat en dubte el "compromís real" del Govern amb els macroprojectes pactats amb el PSC i ha reclamat el tancament de totes les delegacions a l'estranger del Govern. 
     

  • 13:02

    La CUP acusa Aragonès de convertir els pressupostos en "una qüestió de confiança"

     

    La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha retret al Govern haver fet un gir a la dreta després que el PSC i la patronal hagin impulsat la seva agenda. Reguant ha assegurat que la votació dels pressupostos és "la qüestió de confiança" a la que el president de la Generalitat "no s'ha sotmès". Per la seva banda, el diputat dels comuns, Joan Carles Gallego, ha insistit que el compromís amb el PSC pels macroprojectes "és només declaratiu" i "no hi ha un euro" dins els pressupostos. 

  • 13:00

    Els Mossos detenen el jove que va amenaçar de mort el germà de la víctima de la violació de Badalona

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut el noi que presumptament va enviar missatges amb amenaces de mort al germà de la menor d'11 anys que va patir a Badalona. L'arrestat, menor d’edat, ha passat aquest divendres a disposició de la Fiscalia de Menors. El ministeri públic ha demanat al jutge que ordeni l’ingrés del jove en un centre d’internament. El magistrat encara no s’ha pronunciat. 

  • 12:58

    Álvarez (UGT): "Els accidents laborals sempre es poden evitar"


    El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, s'ha referit així a l'accident de la mina d'Iberpotash a Súria (Barcelona), al costat del secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros. Tots dos han traslladat les seves condolences i el seu suport als miners davant una situació "tràgica, dramàtica". Álvarez ha insistit que "darrere dels accidents de treball sempre hi ha alguna manca que, amb tota seguretat, es podria haver evitat", i considera que cal partir d'aquesta base a l'hora d'iniciar una investigació  sobre les causes.

  • 12:38

    La Guàrdia Civil desmantella una plantació de marihuana a una nau industrial de El Pont de Vilomara i Rocafort

     

    La Guàrdia Civil va desmantellar el passat 24 de febrer una plantación indoor de marihuana oculta en una nau industrial de El pont de Vilomara i Rocafort, on es cultivaven 1350 plantes. Van ser detingudes dues persones com a presumptes autores d'un delicte de tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

  • 12:12

    Pedro Sánchez aposta per convertir Barcelona en la "veritable capital científica europea"

     

    El president del Govern ha avançat que Catalunya tindrà 13.000 projectes finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació per un valor superior als 2.500 milions d'euros des de 2018. Ho ha dit en una declaració aquest divendres després de visitar les instal·lacions dels supercomputadors Marenostrum 4 i 5 al Barcelona Supercomputing Center, al costat de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat, Joaquim Nadal, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay.  Ha assegurat que el Supercomputing Center "posiciona a Espanya, Catalunya i Barcelona com a líder europeu en supercomputación".

  • 11:38

    El Cap Roig Festival obrirà amb Rod Stewart

     

    El Cap Roig Festival ha programat 23 concerts dins de la seva 23 edició, que inaugurarà el 14 de juliol el britànic Rod Stewart i que se celebrarà fins al 19 d'agost als Jardins de Cap Roig amb un cartell amb altres grans noms com Norah Jones, Simply Xarxa i Llum Casal.  El 15 de juliol serà el torn del violinista espanyol d'origen libanès i ascendència armènia Llaura Malikian, i els dies següents pujaran a l'escenari Sebastián Yatra; Norah Jones, que celebra enguany el 20 aniversari del seu àlbum 'Menja away with em'; Els Amics dels Arts; el cantant de pop-folk irlandès Damien Rice; Pablo López; Mika i Pablo Alborán.

  • 11:19

    En marxa al Parlament el debat final sobre els pressupostos de la Generalitat

     

    Els comptes s'aprovaran amb els vots d'ERC, comuns i PSC. Justament la portaveu socialista, Alícia Romero, ha estat la primera a intervenir, celebrant que s'hagi arribat a un acord amb el Govern. Ara bé, ha recordat a Aragonès que està en minoria i que haurà de pactar totes les lleis que vulgui tirar endavant. Per la seva banda Jordi Monell, de Junts, ha criticat que Esquerra aposti per la via autonomista aprovant uns pressupostos amb el PSC. 

  • 10:59

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La geòloga Judit Vinyes, extreballadora de les mines de Súria, confia que tots els paràmetres estaven correctes a la mina on aquest dijous van morir: "El risc geològic zero no existeix", remarca.

     

     

    En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, sosté que la mina "no avisa", però explica que "puntualment" hi poden haver avisos. L'experta ens detalla què pot haver passat en aquest accident i com és treballar en una mina: "Els miners són un altre tipus de persona, són valents. Porten una motxilla amb dignitat i orgull".

  • 10:46

    CIBERATAC A L'HOSPITAL CLÍNIC | Els cibercriminals demanen 4,5 milions de dòlars al Govern. Diuen que han robat quatre teres de dades.

     

     

    Segons les autoritats, no s’ha compromès cap dada estructural del sistema de salut. Tot i això, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya matisa: no sap quin tipus de dades tenen els ciberdelinqüents, és a dir, que no descarten tenir dades de pacients.

    Els Mossos d'Esquadra diu que l’objectiu dels hackers és lucratiu i que fan "ciberpatrullatge" perquè el risc que publiquin les dades és "elevat". L'Hospital preveu recuperar tota l’activitat assistencial entre dilluns i dimarts. 

  • 10:30

    Recuperada la circulació entre Sant Adrià i el Clot després del descarrilament de dijous

     

     

    Els tècnics d'Adif han reparat aquest matí els trams malmesos de les dues vies entre Sant Adrià i el Clot després del descarrilament d'un tren dijous a la tarda. Una part d'un tren va sortir de la via, però no hi va haver ferits, tot i que les línies R1 i RG1 van reduir la seva oferta notablement. 

  • 09:45

    S'activa el nivell 2 del Pla Alfa a 15 comarques

     

     

    El fort vent, temperatures elevades i humitats baixes incrementen el risc d'incendis i obliguen a activar el nivell 2 del Pla Alfa 15 comarques de Barcelona i Tarragona. El terreny sec per la manca de pluja i la pujada de temperatures d'aquest cap de setmana han forçat l'activació d'aquest nivell 2, que ha suspès més de 25.000 activitats de risc d'incendi. El Cos d'Agents Rurals de la Generalitat demanen extremar les precaucions aquests dies. 

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, diu que "no té res de normal que es forci" la reforma de la llei del 'només sí és sí' sense acord amb el ministeri d'Igualtat:  "Em sembla inadmissible que el PSOE aprofiti el suport de PP i Vox".

     
  • 9:00

    Moren tres persones en un accident a la C-53 a l'Urgell

     

     

    Tres persones han mort aquesta matinada en una col·lisió entre un totterreny i un camió a Fuliola (l'Urgell). Segons informa el Servei Català de Trànsit, els tres integrants del totterreny han mort a causa del xoc. Amb aquestes, ja sumen 29 morts a les carreteres catalanes aquest any. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 10 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:25

    7 morts i 8 ferits és el balanç provisional d'un tiroteig en un centre per a testimonis de Jehovà a Hamburg.

     

     

    Entre les persones mortes hi hauria l'atacant o un dels atacants, segons la policia. Encara es desconeix la motivació d'aquest tiroteig. Les autoritats alemanyes demanen a la ciutadania que eviti anar a la zona dels fets i que no es difonguin rumors a través de les xarxes mentre no s'aclareixi si hi ha més autors i les circumstàncies que els ha portat a perpetrar-lo. Els fets van tenir lloc cap a les 9 del vespre al districte d'Alsterdorf.

     
  • 8:20

    Xavier García Albiol, candidat del PP a l'alcaldia de Badalona, veu sospitós que la fiscalia li demani presó a dos mesos de les eleccions municipals. 

     

     

    El ministeri públic li demana 2 anys i 10 mesos de presó i 10 anys d'inhabilitació per un suposat delicte de prevaricació. Considera que Albiol va tolerar la instal·lació de dues antenes de telefonia que operaven sense llicència i que no van pagar els impostos corresponents.

  • 8:15

    Ple maratonià aquest divendres al Parlament.

     

     

    Es debaten i voten els pressupostos de 2023 de forma definitiva, i també la llei de mesures fiscals i financeres, on els socialistes esmenen al Govern. 

     
  • 8:10

    La família de la nena agredida sexualment al Màgic de Badalona ha denunciat amenaces de mort al germà de la víctima que va ser qui va alertar de la violació. 

     

     

    Ara, va a l'institut acompanyat d'un agent de paisà. Els Mossos ja haurien identificat l'autor dels missatges. Mentrestant, la família no descarta marxar de Badalona, la Generalitat ha obert expedient als 3 menors de 14 anys, que són inimputables. Rubén Guijarro és l'alcalde de la ciutat. 
     

  • 8:05

    Primer dia de dol a Súria pels tres geòlegs morts a les mines de potassa.

     

     

    L'accident passava poc abans de les 9 del matí, quan els tres treballadors es trobaven a més de 700 metres de profunditat. Els serveis de rescat de la mateixa empresa, bombers i Mossos han treballat de forma conjunta en el rescat. El darrer accident mortal a les mines de Súria va ser el 2013. A dos treballadors els va caure el sostre d'una galeria a sobre.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 10 de març de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.