Enlaces accesibilidad
Covid-19

Concentració a Barcelona per les morts a les residències

  • Els manifestants reclamen la creació d'una comissió d'investigació per aclarir la falta d'assistència sanitària
  • Aquest cap de setmana es compleix el tercer aniversari de la declaració d'estat d'alarma a Espanya

Per
Els Estels SIlenciats lluita contra el maltractament institucional de persones grans que viuen a residències
Els Estels SIlenciats lluita contra el maltractament institucional de persones grans que viuen a residències

L'11 de març de 2020 l'Organització de Nacions Unides (ONU) catalogava la Covid com una pandèmia mundial que acabaria prenent milions de vides. Aquest dissabte, en commemoració del tercer aniversari, desenes de persones s'han reunit a la Plaça Sant Jaume de Barcelona i han tornat a reivindicar la memòria de les més de 10.000 morts que van tenir lloc a les residències durant les primeres onades.

Els familiars dels morts a les residències reclamen responsabilitats | JUANFRA ÁLVAREZ

La manifestació ha estat convocada per Els Estels Silenciats, plataforma que lluita contra el maltractament de les persones grans als geriàtrics i que reclama la creació d'una comissió d'investigació que depuri responsabilitats per la "falta d'assistència sanitària".

Jornada de protesta

A les 11 hores s'ha començat amb la lectura d'un manifest a càrrec de la fundadora de la plataforma, Lola Muñoz, que ha insistit en el dret a la vida per tothom i ha apuntat que la gent gran "no són deixalles, són persones". Des de l'entitat s'apunta a ERC, JuntsxCat i PSC com el tripartit que va formar el Grup de Treball i que s'oposa a la petició per investigar els fets, a la qual sí que donen suport els altres grups parlamentaris.

Els afectats volen "justícia i reparació" per a un mal que els pesa des de fa ja tres anys i del que asseguren, encara no tenen resposta. No van poder acomiadar-se dels seus familiars, que es van quedar sols davant la mort i l'acusen de "maltractament institucional, violència política i genocidi".

Després del manifest i algunes proclames, ha arrencat la performance en record a les víctimes, amb creus a terra i un taüt que la ballarina i altres organitzadores anaven llençant a terra durant l'actuació amb aires de protesta.

La protesta ofereix una actuació musical en record a les víctimes

Històries per no recordar

Cipriano Victorio és un de tants familiars de les víctimes a les residències arran de la pandèmia. Emocionat, explica l'absència de la seva mare el dia en què faria vuitanta-nou anys amb uns fets que considera inaudits. Des del geriàtric a Sant Joan Despí se li va negar l'atenció hospitalària, ja que segons el diagnòstic no patia Covid i van ser més de 40 les persones que van morir per la malaltia.

També ho fa la Carme Miralpeix, que admet no haver vist la seva mare "ni viva ni morta" després de la seva anterior visita. L'afectada acusa els polítics que no s'impliquen en la greu situació que s'està vivint.

Les eleccions municipals, ben a prop

Les altres plataformes que han participat en la manifestació han estat Marea Blanca Catalunya, Moviment Pensionista, Plataforma d'Atenció Domiciliària de Catalunya, Iaioflautas, Plataforma Afectats per la Crisi, Xarxa de Dones per la Salut, Las Kellys, Sindicato SAD, entre d'altres.

Els familiars de les víctimes a les residències durant la pandèmia es concentren a la Plaça Sant Jaume de Barcelona

Els familiars de les víctimes a les residències durant la pandèmia es concentren a la Plaça Sant Jaume de Barcelona Yael Carrasco

La protesta ha recollit tot un retret d'acusacions i reclamacions per part de les entitats que han fet un discurs per denunciar l'incompliment de la llei per part de les administracions i la campanya política que s'està fent a pocs mesos de les eleccions municipals. Lamenten ser "oblidats" i defensen continuar demanant els seus drets fins que "se'ls escolti", segurs que cada vegada tindran més gent acompanyant-los a causa de la dolenta gestió de les institucions.