Com parlar de sexe amb els fills? Et donem 5 consells
- Els nens no acostumen a parlar de sexe si els seus progenitors no estan receptius
- És molt important respondre els dubtes dels més petits amb sinceritat
- 'SexBand', programa presentat per la Terremoto de Alcorcón, a RTVE Play Catalunya
Parlar amb els fills de sexe no és un tema fàcil per moltes famílies. Algunes es pregunten quina és l'edat apropiada per començar a parlar-ne i d'altres no tenen ni idea per on començar o quins temes tocar. A 'SexBand', la Terremoto de Alcorcón coneix que opinen els més joves sobre sexe i si en parlen amb naturalitat o continua sent un tema tabú.
Per això, si ets pare o mare i vols endinsar-te en el món de la sexualitat amb els teus fills, et donem cinc consells per preparar-te de cara a l'esperat moment.
1. Aprofitar els petits moments amb naturalitat
Els nens no acostumen a voler parlar del "tema" si veuen que els seus progenitors no estan receptius o si s'acostuma a evitar parlar-ne a casa. Cada dia es presenten situacions que poden anar introduint la conversació: l'hora de la dutxa, una sèrie de televisió, un embaràs d'algú conegut… Aquests són bons moments per parlar de per exemple, com es concep un nadó, i així veure el grau de coneixement que té el nostre fill.
2. Actitud receptiva
L'actitud dels pares és clau a l'hora de parlar-ne. Si el nen percep una actitud de vergonya, serietat o inclús de burla o riure davant les seves preguntes, pot tancar-se en banda. Així que et recomanem que pensis molt bé com vols enfocar aquesta conversa amb els teus fills perquè no hi ha millor referent per parlar de tot el que els inquieta o incòmoda que els pares.
3. Flexibilitat i tolerància
Titllar de negatives o perilloses les relacions sexuals o jutjar i criticar a altres joves que decideixen mantenir-les no ajuda a construir una relació basada en la confiança. Els fills que tenen pares amb aquesta mentalitat acostumen a desafiar-los i no compartir informació sobre la seva vida intima amb ells.
4. Respondre amb la veritat
És molt important respondre els seus dubtes amb sinceritat. Està bé tancar la conversa amb preguntes com: tens algun dubte més? Què en penses al respecte?, i deixar clar que ningú els jutja per les seves preguntes i que tenen dret a estar informats.
5. Més que sexe
És crucial abordar la sexualitat des de l'àmbit biològic, emocional i relacional. S'ha de transmetre el missatge de què les relacions sexuals impliquen amor, comunicació i respecte cap a la parella. El sexe ens proporciona plaer i és una manera d'estimar i relacionar-nos amb els altres.
En conclusió, el més rellevant arribat el moment és que la conversació sorgeixi amb naturalitat. No cal obligar-los a asseure i donar-los un sermó. És millor fomentar una relació sana i de confiança basada en la comunicació i el respecte. Així, quan estiguin preparats per preguntar estarem a la seva disposició per escoltar i demostrant-los que estan en un ambient segur.