Enlaces accesibilidad
Artesania

Estucs Oriol Garcia: 5 generacions fent estucats des de 1860

  • L'empresa familiar Estucs Oriol Garcia forma part d'una de les sagues familiars més destacades que han practicat aquest ofici
  • La calç viva és un material mil·lenari que té importants qualitats que el fan insubstituïble
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - La disciplina

La tradició del morter de calç està profundament arrelada en la construcció mediterrània des dels seus inicis. Aquest material mil·lenari té importants qualitats que el fan insubstituïble. Amb l'arribada del Modernisme Català, la forma de treballar aquest material es va expandir i enriquir en l'àmbit tècnic i cromàtic. Oriol Garcia Alcocer és un estucador de la cinquena generació de l'empresa familiar Estucs Oriol Garcia, fundada l'any 1860, i forma part d'una de les sagues familiars més destacades que han practicat aquest ofici tan arrelat a Barcelona.

5 generacions fent estucats

Oriol Garcia Alcocer va aprendre l'ofici de l'estucador del seu pare Oriol Garcia Conesa, i des del 2009 és l'administrador i estucador principal de l'empresa. Com a professional experimentat, Oriol Garcia Alcocer és conscient de la importància de preservar i millorar el seu ofici, cosa que ha portat a la creació de la Fundació de la Construcció Tradicional del Matarraña juntament amb el seu pare i Pere Valldeperez, vidrier amb més de quaranta anys d'experiència. A través d'aquesta fundació, imparteixen cursos monogràfics sobre diverses tècniques de construcció tradicionals, com ara el morter de calç, la talla en fusta, els vitralls, la pintura mural, la pintura al fresc i la pedra tallada.

Estucs Oriol Garcia és una de les poques empreses en l'àmbit estatal que tenen al taller una bassa per inundar la seva pròpia calç. El fet de mantenir-la dins aquesta enorme recipient fa que vagi millorant amb els pas dels anys, aconseguint que la calç sigui més flexible i untuosa. Tant és així, que fins i tot, disposen de barrils on guarden calç dels anys 20 i 30, que s’utilitzen per restaurar obres ancestrals, com per exemple l’art romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Juan Avellaneda i Judit Mascó decoren les parets amb calç

Juan Avellaneda i Judit Mascó decoren les parets amb calç cropper

La tècnica de l’estuc

El procés d'execució de l'estuc de calç és complex i requereix una metodologia de treball específica. El procediment de treball comença amb la confecció del morter i el seu repòs durant el temps adequat. Els ingredients del morter són la calç, l'arena i l'aigua, i la seva proporció varia segons les necessitats específiques de cada projecte.

La humitat és un factor clau en l'execució de l'estuc de calç i ha de ser controlada en tot moment. És important saber aconseguir, mantenir i reconèixer el punt d'humitat exacte que requereix cada pas del procés d'aplicació del morter. Això implica tenir la destresa necessària per executar cada fase respectant els temps que el material dicta.

L’estuc són un conjunt de moltes tècniques, però les bàsiques són el lliscat i el raspat. A partir d’aquestes, sorgeixen totes les altres tècniques com podria ser la pintura al fresc, tècnica utilitzada a la Capilla Sixtina, per exemple.

Descobreix com és la metodologia d’aquesta artesania a ‘Fet a mà’, disponible a RTVE Play Catalunya.