Enlaces accesibilidad
Reivindicacions

Els professors universitaris se'n van a la vaga contra la nova llei d'universitats

Per
La Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) es va aprovar recentment al Congrés dels Diputats i al Senat.
La Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) es va aprovar recentment al Congrés dels Diputats i al Senat.

Jornada de vaga per dimecres 22 de març convocada pels sindicats de CGT i diverses plataformes de professors universitaris associats. Els professors catalans organitzen l'aturada contra la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), aprovada recentment al Congrés dels Diputats i al Senat.

Els sindicats i associacions han organitzat diverses reivindicacions i activitats durant el dia, amb la culminació d'una manifestació a la plaça de la Universitat de Barcelona a les 18.30 de la tarda. Els professors, a més, criden a tota la comunitat universitària a sumar-se a la vaga i donar suport als professors associats en les seves reclamacions.

Els professors associats de les universitats catalanes cridats a la vaga | Lourdes Gata

Què es reivindica?

El professorat reivindica que la LOSU és una "oportunitat perduda" de canviar el model cap a una universitat de qualitat. Així doncs, reclamen que la nova llei tingui en compte les seves demandes. Denuncien la precarització del sector i la mercantilització de la universitat. Defensen, doncs, l'ús social de la universitat envers el tractament de l'estudiant com a client.

Entre les seves demandes hi ha la regularització dels professors associats, que formen més del 40% del total de professors i que, en alguns casos com la UAB, arriba fins al 60%. Reclamen, així, que els associats es converteixin en figures equivalents a temps complet. A més, rebutgen els acomiadaments, reclamen l'actualització dels salaris segons l'IPC interanual i demanen un augment de pressupost per la contractació de personal i el finançament de recerca.

Què suposa la nova llei?

La nova Llei del sistema universitari fa més de tres anys que està en procés de negociacions, amb la primera proposta de l'antic ministre d'Universitats, Manuel Castells. Finalment, el Congrés dels Diputats i el Senat han aprovat la llei aquest mes de març amb les revisions de l'actual ministre, Joan Subirats.

La llei té la intenció de posar fi a la precarietat del professorat universitari, tot i que el sector no n'ha quedat satisfet. D'una banda, la llei regula el nombre total de treballadors a temps parcial i el redueix a un 20% de la plantilla com a màxim. Això suposa, doncs, una reducció de la plantilla actual. D'altra banda, busca lluitar per l'equitat entre els professors universitaris a través de l'obligació de crear plans d'igualtat a les universitats.

A més, la llei pretén augmentar el finançament fins a l'1 % del PIB d'aquí al 2030, quan actualment ronda només el 0,7 %. La LOSE crea també noves figures com el professor substitut i el professor distingit, i busca aliances europees i internacionals amb altres universitats.