Enlaces accesibilidad
Entrevista

Qui és Carme Torras, la catalana pionera en el món de la intel·ligència artificial

  • Carme Torras rememora el seu camí des que era una nena curiosa pel món de la informàtica fins a guanyar premis honorífics en l'àmbit de la recerca i la divulgació
  • Amb una mirada reflexiva, la matemàtica convida a tenir un esperit crític davant les màquines i ser conscients que se'n pot fer un ús ètic de la tecnologia
  • L'entrevista completa de 'Noms Propis' a RTVE Play Catalunya

Per
Noms Propis - Carme Torras, matemàtica

Doctora en informàtica, matemàtica, experta en intel·ligència artificial i robòtica, professora i, a més, escriptora. Així es podria resumir a grans trets la trajectòria de Carme Torras, una dona catalana que va obrir camí en un àmbit de recerca que semblava ser espai exclusiu dels homes. Amb la literatura com una de les seves grans passions, la barcelonina compta ja amb cinc llibres propis al mercat. El darrer és Estimades màquines, obra publicada el 2020 amb què convida a la reflexió sobre quin és l'ús real que fem de tots els curiosos aparells que envolten la nostra quotidianitat. De tot això i més en parla a Noms propis, el programa d'entrevistes presentat per Anna Cler.

La importància de l'esperit crític per fer ús de la tecnologia

Si alguna cosa té clara Carme Torras és que, com a societat, hem de seguir avançant pel que fa a la tecnologia perquè no deixa de ser un camp que indubtablement millora la nostra vida. Així s'ha fet palès amb la creació de la majoria d'artefactes d'última generació. Però, per a ella, és necessari fer un ús raonable d'aquesta tecnologia i de la incipient intel·ligència artificial. "Un robot mai no pot substituir una persona, però sí ajudar-la", concreta. De fet, d'entre totes les seves tasques professionals, Torras està veritablement implicada en el món de la robòtica assistencial. Aquesta variable de la robòtica tradicional es planteja com un acompanyament a pacients de llarga estada quan, per exemple, no poden vestir-se o menjar o pateixen maltalties com l'Alzheimer.

Carme Torras envoltada d'un grup de robots

Carme Torras envoltada d'un grup de robots RTVE

La també guanyadora del Premi Nacional d'Investigació Julio Rey Pastor el passat 2020 manté que el més important davant aquesta mena d'innovacions és partir d'una bona educació tecnològica. Tenint en consideració l'imperant debat ètic sobre els usos actuals de la tecnologia, ella troba "un aspecte bàsic" fer una aposta ferma per la implementació d'assignatures que a les escoles ens conscienciïn de la importància d'actuar amb una base ciutadana des de petits per desenvolupar un esperit crític adient en futur. I és que Torras, que es defineix eterna defensora de la filosofia, creu molt en els canvis que neixen de la reflexió.

Ser dona en un món d'homes: "sents que no estàs en el teu lloc"

Tot i que recorda tenir moltes companyes dones a la facultat quan estudiava el Grau en Matemàtiques, això va deixar de ser la realitat com més s'endinsava en el món de la informàtica i la robòtica. Carme Torras ho emfatitza quan rememora haver estat a congressos amb cent persones "i jo ser l'única dona de la sala" i quedava molt impressionada i fora de lloc. "Hi ha una percepció que, a les dones, això de l'enginyeria no els interessa", explica. Amb tot, destaca que això sembla estar canviant en els darrers anys amb l'aparició dels estudis en Enginyeria Biomèdica o Robòtica Social, donat que hi ha més interès del gènere femení per la salut, les cures o les qüestions de caràcter social. Quant a això, Torras és clara: "no sé si és una cosa biològica o apresa".

Hi ha una percepció que, a les dones, això de l'enginyeria no els interessa