Ponsatí queda en llibertat després de declarar a la Ciutat de la Justícia
- El jutge deixa en llibertat provisional Ponsatí i la cita a declarar al Suprem el 24 d'abril
- Els Mossos havien detingut l'eurodiputada quan passejava pel centre de Barcelona
- Segueix en directe l'actualitat d'aquest dimarts 28 de març a Catalunya
Clara Ponsatí torna a ser a Catalunya. Ho fa cinc anys i cinc mesos després que decidís fugir a Bèlgica després de la declaració unilateral d'independència del 2017. El Tribunal Suprem la manté processada per un delicte de desobediència, que no comporta pena de presó. Un extrem que la mateixa eurodiputada ha reconegut que ha estat clau per decidir-se a tornar.
Poques hores després del seu retorn, quan passejava per l'avinguda de la Catedral de Barcelona ha estat detinguda pels Mossos. Un agent vestit de paisà l'ha conduït a la Ciutat de la Justícia on se li ha comunicat els càrrecs que hi ha contra ella i l'obligació de comparèixer al Tribunal Suprem davant el jutge Pablo Llarena el proper 24 d'abril a les 11 del matí. Posteriorment, ha quedat en llibertat provisional i podrà viatjar aquest dimecres al Parlament Europeu per participar en la sessió plenària.
Voluntat de plantar cara
En una roda de premsa aquest mateix dimecres celebrada al Col·legi de Periodistes, Ponsatí ha insistit que no pensa fer "cap pacte amb l'Estat", sinó que ve a "plantar cara". Fonts del mateix Tribunal Suprem asseguren que si l'exconsellera del govern de Carles Puigdemont s'entrega i declara davant el jutge, no serà empresonada. Ara bé, Ponsatí havia deixat molt clar que no tenia cap intenció de comparèixer perquè "no reconeix la competència del jutge Pablo Llarena" que porta el cas. L'exconsellera ha insistit que s'ha de respectar la seva immunitat com a eurodiputada i que té intenció de seguir exercint.
Detinguda quan passejava
Una vegada ha comparegut davant els mitjans de comunicació, Ponsatí ha sortit a passejar pel centre de Barcelona. Ho ha fet acompanyada del seu advocat, Gonzalo Boye, enmig d'un núvol de càmeres i la mirada dels curiosos. Després de recórrer la Plaça Catalunya i el Portal de l'Angel ha estat aturada per un mosso d'esquadra vestit de paisà a l'alçada de l'avinguda de la Catedral. Allà l'exconsellera s'ha acreditat com a eurodiputada apel·lant a la seva immunitat, però ha estat convidada a pujar a un vehicle amb el qual ha estat conduïda davant del jutge.
A la Ciutat de la Justícia, Posatí ha hagut d'esperar fins prop de les 11 de la nit per poder rebre la notificació dels càrrecs de desobediència que li atribueix el magistrat instructor del Tribunal Suprem. Ponsatí haurà de comparèixer el 24 d'abril davant Pablo Llarena a Madrid. En cas contrari, es dictarà una nova ordre de detenció. A les portes de la Ciutat de la Justícia l'han esperat unes 300 persones convocades per l'ANC i Junts per Catalunya que l'han aclamat quan ha sortit de declarar. També hi han assistit diversos diputats de la CUP i la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergès.
L'actuació dels Mossos
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra i en una breu compareixença davant de la premsa, ha recordat que la policia catalana ha actuat "per ordres del jutjat com és el seu deure legal quan actua com a policia judicial".
Les reaccions
Tot just després de fer-se efectiva la seva detenció, ha estat el mateix expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui des de Brussel·les ha condemnat que Espanya hagi "violat la immunitat d'una eurodiputada". Puigdemont, que ha qualificat el retorn de Ponsatí de "confrontació intel·ligent", ha reclamat a la presidenta del Parlament Europeu que "aquesta vegada no miri cap a una altra banda".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha denunciat a través de les xarxes que l'ordre de detenció de Llarena vulnera els drets de Ponsatí i ha dit esperar la seva llibertat "immediata". El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha exigit a l’Estat que compleixi amb la normativa internacional i amb la defensa i protecció de la immunitat parlamentària de l’eurodiputada.
Des de Junts han volgut donar la benvinguda a Ponsatí, i també demanen a l'Estat espanyol que respecti la seva immunitat perquè defensen que no ha comès cap delicte. Des de la CUP també consideren que ara la pilota està a la teulada de l'Estat, celebren el retorn de l'eurodiputada i entenen que té immunitat encara que tingui en vigor una ordre de detenció a l'estat per desobediència. El Consell per la República ha alertat Espanya que la detenció de Clara Ponsatí enceta un conflicte amb la Unió Europea.
En sentit contrari, el secretari general de Vox, Ignació Garriga ha acusat Clara Ponsatí de "covarda" per haver tornat a Catalunya "amb un Codi Penal fet a mida". El líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, també ha atribuït el retorn a Catalunya de l'eurodiputada Clara Ponsatí a les reformes legislatives impulsades pel president espanyol, Pedro Sánchez.