Enlaces accesibilidad
Setmana Santa

Cues quilomètriques a l'operació tornada

  • Aquest diumenge han tornat més de 200.000 vehicles, un terç del total de 600.000 previstos per Trànsit
  • Les vies amb més problemes han estat l'AP-7, i les que connecten Barcelona amb el Pirineu i la Catalunya Central
  • T'ajudem a trobar la benzinera més barata

Per
Circulació intensa, però fluïda, a l'AP-7 al pas per Olesa de Montserrat
Circulació intensa, però fluïda, a l'AP-7 al pas per Olesa de Montserrat

Aquest diumenge ha començat l'operació tornada de les vacances de Setmana Santa que s'allargarà fins a les 12 de la nit del dilluns de Pasqua. Trànsit calcula que en la primera fase d'aquesta operació retorn han tornat a Barcelona i la seva àrea metropolitana més de 200.000 vehicles, és a dir, prop del 33% dels 600.000 previstos, i que al conjunt de la xarxa viària hi ha hagut un 20% menys de retencions que l'any passat.

Com era d'esperar, l'AP-7 ha estat la via que més problemes ha presentat. S'han acumulat vora 50 quilòmetres acumulats de retencions si se sumen els 15 quilòmetres de cua entre Fogars de la Selva i Maçanet a causa d'un accident sense ferits, els 14 de Santa Oliva (Baix Penedès) a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), els 12 entre Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), i els 8 entre l'Ametlla de Mar i el Perelló, al Baix Ebre. En tots els casos, les congestions s'han produït en sentit Barcelona.

A més a més, la circulació a les vies d'alta capacitat s'ha complicat per diversos accidents. A la demarcació de Girona, s'ha hagut de tallar un carril de l'AP-7 en sentit Barcelona a l'altura de Fogars de la Selva. A Tarragona, un altre sinistre ha obligat a interrompre la circulació per un carril de l'A-7 al pas pel terme municipal de Vila-Seca, mentre que a Ponent, també hi ha hagut cues per un accident al tram de l'A-2 entre Sidamon i Bell-lloc d'Urgell en sentit Lleida.

Durant el dia també hi ha hagut problemes de circulació a d'altres carreteres de la xarxa, com la C-14, la C-16, la C-31, la C-32, la C-55, la C-65 o la C-58.

Segona fase de l'operació tornada

Trànsit preveu per aquest dilluns de Pasqua una situació molt semblant. Novament, la via que concentrarà més desplaçaments serà l’AP-7 tant en el tram nord (Hostalric – Sant Celoni – La Roca del Vallès) com sud (Castellbisbal - Martorell – Gelida – Sant Sadurní). Altres carreteres que és molt probable que també registrin retencions són l’A-2 a Esparreguera, la C-16 a Berga i Cercs, la C-17 a Ripoll i Parets, la C-32 a Sant Andreu de Llavaneres i Mataró, la C-65/C-31 a Platja d’Aro i l’N-340 al Vendrell.

Per facilitar la fluïdesa de la circulació a la xarxa viària, Trànsit ha planificat una sèrie de mesures que passen, per exemple, pel muntatge de tres carrils addicionals al sentit contrari a l’habitual als següents trams:

  • A l'AP-7 nord, de Sant Celoni a Montornès del Vallès
  • A l'AP-7 sud, de Vilafranca a Molins de Rei/B-23
  • A la C-32, entre Sant Andreu de Llavaneres- Montgat i la B-20

A més a més, s’han habilitat altres tipus de mesures de regulació viària, com ara l'anul·lació de carrils d’incorporació o inversió de prioritat de rotondes, en vies com la C-16, C-14, C-55, C-31, C-65 i N-II.

Amb l'objectiu de facilitar la circulació, el Servei Català de Trànsit va aprovar a finals de gener una resolució que estableix una sèrie de restriccions a la circulació durant tot l'any 2023. D’aquestes restriccions en destaca la prohibició de circulació per als vehicles pesants (transport de mercaderies de més de 7.500 kg de MMA o MMC) a l’AP-7 entre Maçanet i L'Hospitalet de l'Infant (diumenge entre les 17h i les 22h, i dilluns entre les 10h i les 22h).

Pel que fa a les limitacions generals, tots els vehicles estan afectats per la reducció a 100 km/h de la velocitat màxima al tram de l’AP-7 Gelida-Martorell entre les 15h i les 22h en sentit nord. En aquest tram els camions han de circular per la dreta i no poden realitzar avançaments. A més a més, en el tram de l’AP-7 de la Roca a Martorell els vehicles pesants han de circular pel carril dret, i poden circular a una velocitat màxima de 80 quilòmetres per hora.

Controls dels Mossos

Des de dijous passat està en marxa un dispositiu especial dels Mossos d'Esquadra tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació. En conjunt, s'han habilitat 1.310 controls amb la participació de 1.462 efectius de trànsit repartits de la següent manera:

  • 338 controls d’alcoholèmia i drogues
  • 215 controls de seguretat passiva
  • 178 controls de motocicletes
  • 276 controls de distraccions
  • 192 controls de velocitat
  • 111 controls de transports

En el període de Setmana Santa que va des de dijous passat fins aquest diumenge han mort 3 persones en accidents de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya.