Enlaces accesibilidad
Festa il·legal

Acaba la 'rave' de Cervià de Ter després de 4 dies de festa

  • Els ajuntaments de diversos municipis es reuniran aquesta setmana per presentar una segona denúncia conjunta
  • Els veïns es queixen perquè la celebració d'aquestes festes és relativament habitual i els impedeix dormir
  • Durant tot el cap de setmana els Mossos han controlat els accessos però han descartat desallotjar els participants

Por
Vehicles aparcats a la zona on se celebra la festa a Sant Jordi Desvalls (Gironès)
Vehicles aparcats a la zona on se celebra la festa a Sant Jordi Desvalls (Gironès)

Aquest dilluns a mitja tarda ha acabat la 'rave' de Cervià de Ter després que la cinquantena de persones que hi quedava hagin abandonat l'antiga sorrera que hi ha al costat del riu Ter. Des de primera hora el nombre d'assistents havia baixat i quedaven una trentena de vehicles. Havien desmuntat l’escenari i els pocs que quedaven han recollit les escombraries i les tendes de campanya on han dormit aquests dies.

El propietari del terreny ha presentat una denúncia contra els organitzadors per haver ocupat l'espai sense tenir-ne el permís. Segons l'alcaldessa del municipi, Roser Estañol, dissabte va poder localitzar-lo per alertar-lo de la festa il·legal que s'havia organitzat al terreny que té al costat del riu Ter.

Queixes dels veïns per la 'rave' a Sant Jordi Desvalls

L'Ajuntament de Cervià i la resta de consistoris de la zona tenen la intenció de fer un front comú i presentar una segona denúncia conjuntament per evitar que es repeteixi la situació perquè els veïns expliquen que aquestes festes il·legals són habituals.

'Raves' constants

La presència de parcel·les agrícoles poc vigilades i ubicades entre aquests municipis del Gironès facilita la celebració d'aquest tipus de festes. El veïnat comenta que fa anys que pateixen els efectes de la música a tot volum i, sobretot a l'estiu, passen nits sense dormir. El tinent d'alcalde de Sant Jordi Desvalls assegura que l'any passat n'hi va haver una desena.

Aquesta vegada, els Mossos van rebre la primera trucada alertant de la festa il·legal a les cinc de la matinada del divendres. De seguida es va establir un dispositiu per controlar els accessos però la policia va descarta desallotjar els participants perquè tenien una actitud pacífica i estaven situats en una zona de difícil accés allunyada del nucli urbà, concretament en una antiga sorrera a tocar del riu Ter, entre Sant Jordi Desvalls, Cervià de Ter i Sant Joan de Mollet.

Durant el cap de setmana la presència de persones ha anat fluctuant entre les 100 i les 300 persones, segons el moment del dia, però la festa i la música, que es pot sentit des dels nuclis habitats de diversos municipis propers, no han parat.

Acció conjunta dels responsables municipals

Les pitjors previsions dels veïns afectats s'han confirmat i efectivament el més probable és que la festa duri fins al dilluns de Pasqua, cosa que situaria la durada de la 'rave' més enllà de les 100 hores. Els ajuntaments de la zona han acordat reunir-se aquesta propera setmana per fer front comú i denunciar el cas. Els consistoris de Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls i Bordils ja hi han donat el vist i plau, però esperen que també s'hi sumin la resta de municipis de la llera del Ter com Sant Joan de Mollet o Flaçà, entre d'altres.

Altres precedents

En els últims mesos s'han registrat diferents festes il·legals a l'aire lliure d'aquest tipus a Catalunya. Al febrer, se'n van comptar dues, a Sarral (Conca de Barberà) i a Torà (Solsonès), mentre que al març també n'hi va haver una a Muntanyola (Osona). En tots els casos, els Mossos d'Esquadra es van limitar també a vigilar els accessos i fer controls als vehicles que entraven i sortien de la zona. No es van produir incidents i els participants van anar marxant de manera esglaonada després de diversos dies de celebració.

La proliferació d'aquestes festes ha generat preocupació entre alguns veïns i ajuntaments, per la mala imatge i també pel risc que suposa l'ocupació d'un espai natural en plena època de sequera i amb elevat risc d'incendi.