Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 11 d'abril del 2023 | Aragonès posa en marxa el consell d'experts de l'Acord de Claredat

  • Comença la campanya de la renda del 2022
  • Aragonès reconeix que la sequera és el problema més "greu" a què fan front
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pedro Sánchez i Pere Aragonès en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Pere Aragonès en una imatge d'arxiu

Comença la campanya de la renda 2022 amb novetats en les deduccions per maternitat i pels autònoms. Ho farà amb la presentació de les declaracions per internet i la campanya s'allargarà fins al 30 de juny, la data límit per a fer les presentacions de manera presencial.

Es reprèn l'activitat política després de les vacances de Setmana Santa. L'actualitat vindrà condicionada per la precampanya electoral de les eleccions municipals. Aragonès ha activat el consell d'experts de l'Acord de Claredat i reunirà els partits al juny, un anunci que no ha generat gaire entusiasme entre l'oposició.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha visitat les instal·lacions de la farmacèutica Hipra a Amer (Girona), i ha valorat que l'Agència Europea del Medicament donés el vistiplau per comercialitzar la vacuna contra la covid. Sánchez, però, ha evitat parlar-ne del referèndum.

Resum notícies a Catalunya: 11 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:10

    Inspecció de Treball obre una acta d'infracció molt greu a Dow Chemical per vulnerar el dret de llibertat sindical

     

    Inspecció de Treball ha obert una acta d'infracció molt greu a Dow Chemical per infringir la Llei orgànica de llibertat sindical. CCOO va presentar una denúncia aquest gener arran de la denegació de l'accés dels assessors de CCOO i UGT a una reunió entre la cúpula directiva i el comitè d'empresa, així com en la reunió prèvia d'aquesta, tot i que ambdós sindicats hi tenen representació. "Ens haurem de personar per veure quin és el valor de la sanció, demanem que hi hagi llibertat sindical perquè sembla que els sindicats majoritaris molestem a Dow", ha afirmat José Martín, secretari general de CCOO d'Indústria de Tarragona. Des del sindicat valoren positivament l'informe d'Inspecció de Treball i insten l'empresa a rectificar.

  • 17:01

    Interior inspecciona prop de 600 vehicles al voltant de l’aeroport i denuncia 90 taxis ‘pirata’

     

    El Departament d’Interior ha inspeccionat 588 vehicles al voltant de l’aeroport entre els mesos de gener i març, dels quals ha sancionat 89 conductors que operaven de forma il·legal amb vehicles particulars. Ho ha avançat aquest dimarts a la tarda el conseller Joan Ignasi Elena, hores després que Élite Taxi acusés el Departament de ser “passiu” davant l’activitat dels taxistes ‘pirata’. Elena ha defensat que els controls de les unitats de Trànsit dels Mossos d’Esquadra “donen resultats” i ha refermat que hi ha una interlocució fluïda amb el sector per erradicar els conductors il·legals.

  • 16:22

    Una veïna de Barcelona troba una granada en un calaix de casa seva

     

     

    Una veïna del districte de Sarrià - Sant Gervasi de Barcelona, ha localitzat una granada a casa seva. L'artefacte estava a l'interior d'un calaix i era del seu difunt marit. La policia ha rebut l'avís a les nou del matí i ha estat la dona la que ha alertat els agents. Membres de la unitat TEDAX dels Mossos, especialitzats en la desactivació d'explosius, s'han desplaçat fins l'immoble i han fet les comprovacions pertinents per garantir que l'aparell no era perillós i retirar-lo amb tota seguretat.

  • 16:00

    Presó provisional sense fiança pel presumpte homicida de Canovelles 

     

    El jutjat d'instrucció número 5 de Murcia ha dictat presó provisional comunicada i sense fiança pel detingut per la mort d'un treballador d'un club de tir de Canovelles, segons han informat fonts del TSJC. La causa quedarà ara en mans del jutjat d'instrucció número 2 de Granollers. A l'home se li imputen els delictes d'homicidi o assassinat, dues detencions il·legals, tinença il·lícita d'armes i un delicte de resistència o atemptat en connexió amb delictes lleus de lesions.

  • 15:00

    Els Mossos d'Esquadra investiguen la caiguda d'una menor des d'un vuitè pis a Reus

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen la caiguda d'una noia de setze anys des d'un vuitè pis, situat al passeig Prim de Reus. L'avís l'han rebut al voltant de les 10.37 d'aquest dimarts. La jove ha sobreviscut perquè ha caigut damunt d'un arbre, i no es tem per la seva vida. La noia ha patit multitraumatismes i s'ha traslladat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. El cos policial manté obertes totes les hipòtesis per esclarir si es tracta d'un succés accidental o intencionat.

  • 13:13

    Aragonès posa en marxa el consell d'experts de l'Acord de Claredat. 

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que posa en marxa el Consell Acadèmic d'experts que guiarà l'Acord de Claredat. Després de sis mesos i mig de llançar la proposta al Parlament, Aragonès ha comparegut després del consell executiu del Govern en roda de premsa per donar-ne detalls.

    Els pròxims dies ha assegurat que encarregarà unes preguntes sobre les condicions per fer un referèndum acordat amb l'Estat, perquè el consell d'experts elabori un primer informe. Aquest document servirà "de base" per encetar el debat polític, i per això Aragonès vol convocar els partits catalans al juny.

    El consell d'experts també obrirà "un debat social" a la tardor, i enllestirà un informe final per a principis de 2024. El Govern vol aprofitar aquestes conclusions per negociar el referèndum amb la Moncloa.

     
  • 13:03

    El president del Govern, Pedro Sánchez, visita els laboratoris d'Hipra, a Girona

     

    El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha arribat als laboratoris d'Hipra, a Amer (Girona), per fer-hi una visita després que l'Agència Europea del Medicament hagi donat el vistiplau a la comercialització de la vacuna contra la covid-19 de la farmacèutica catalana Hipra. Sánchez ha posat sobre la taula la importància de l'aval a la vacuna i l'ha considerada una fita història. Ha evitat parlar-ne, però, sobre l'Acord de Claredat. 

  • 12:44

    CCOO denuncia vulneració de drets laborals i falta de seguretat a IQOXE

     

    CCOO ha presentat fins a 21 denúncies a Inspecció de Treball relacionades amb la vulneració de drets laborals i la manca de seguretat en les instal·lacions d'IQOXE a Tarragona. Tots els recursos, excepte un, han estat admesos des de l'explosió de la planta al gener de 2020. El secretari general de CCOO d'Indústria de Catalunya, José Antonio Hernández, ha assegurat que hi ha una "falta de seguretat laboral" cap als treballadors i, en conseqüència "industrial".

     

    El sindicat ha fet públiques aquestes denúncies la mateixa setmana que hi ha convocada una vaga per exigir la readmissió del president del comitè d'empresa d'IQOXE, Fran Pizarro. CCOO també ha valorat que l'empresa està vulnerant el dret a vaga amb uns serveis mínims que ha qualificat d'abusius.

  • 11:40

    Tallada la circulació de la línia R4 entre Castellbell el Vilar i Manresa per l'atropellament d'una persona.

     

     

    Renfe ha informat que resta a l’espera d'autorització per poder restablir la circulació i està gestionant transport alternatiu per carretera en el tram.

  • 11:38

    Els taxistes es mobilitzaran a l'aeroport de Barcelona la setmana vinent

     

    Les associacions Elite Taxi i Anget han convocat mobilitzacions a l'aeroport de Barcelona des de dilluns 17 fins i fins dijous 20 d'abril. Al llarg de 4 dies es concentraran en diferents punts de la terminal 1 i 2 de l'aeroport per protestar contra els ''concuctors pirates''. Els sindicats també critiquen el ''menyspreu'' que han patit per part del Conseller d'Interior i la directora de l'aeroport.

  • 11:00

    La grip continua a la baixa a Catalunya i arriba al nivell basal. 

     

     

    Després d'avançar-se aquesta temporada i registrar dos pics, un a finals de l'any passat i l'altre, el més alt, el febrer, quan es van superar els 10.000 casos la prevalença de la grip continua a la baixa. La covid també baixa en els seus casos. 

  • 10:00

    Detenen un home a Manlleu amb una dotzena de bosses de marihuana preparades per vendre. 

     

     

    La Policia Local de Manlleu ha detingut un home per un presumpte delicte contra la salut pública. A finals de mes els veins van detectar i denunciar un possible punt de venda de droga. Els agents van poder atrapar in fraganti l'home que duia una dotzena de bosses individuals de marihuana preparades per vendre. Durant l'escorcoll també se li va trobar una balança de precisió. Dos menors col·laboraven amb el detingut, en el moment de la detenció

  • 09:30

    La presidenta de la Comissió de Fiscalistes | REAF Catalunya del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Carme Jover, aclareix dubtes la declaració de la renda del 2022:  "Novetats legislatives hi ha poques el 2022".

     

     

     
  • 10:01

    ERC i la CUP impulsen una reforma del reglament per prohibir els "discursos d'odi" de Vox al Parlament.

     

     

    Els grups parlamentaris d'ERC i la CUP-NCG han registrat una proposició de llei per reformar per la via ràpida el reglament del Parlament amb l'objectiu d'aturar els "discursos d'odi" de Vox. També volen incorporar el vot telemàtic i ampliar la delegació de vot.

     
  • 9:00

    Dia Mundial del Parkinson.

     

     

    Roser Roigé, presidenta de l'Associació Catalana per al Parkinson, destaca el paper de les persones que cuiden de malalts de Parkinson: "La gent es pensa que únicament és tremolar, i no és només això". 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 11 d'arbil d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    La JEC es reuneix dijous per decidir si retira l'escó a Borràs.

     

     

    La Junta Electoral Central es reunirà aquest dijous per valorar la retirada de l'escó a Laura Borràs, tal com han demanat PP, Ciutadans i VOX després de la sentència per prevaricació i falsedat documental en la gestió de la Institució de les Lletres Catalanes. 
     

     
  • 8:20

    Comença la campanya de la renda, que es pot presentar fins a finals de juny.

     

     

    Enguany s'amplien les deduccions a les dones que es trobin de baixa per maternitat. A més, caldrà informar dels beneficis obtinguts de llogar una propietat com a apartament turístic i també dels cobraments que es rebin per Bizum i que superin els 10.000 euros. La declaració es pot presentar fins al 30 de juny.

     

     
  • 8:15

    Acaba la 'rave' de Cervià de Ter després de quatre dies de festa.

     

     

    La 'rave' de Cervià de Ter ha acabat aquest dilluns a la tarda després de quatre dies. Ja només hi quedava una cinquantena de persones a l'antiga sorrera a tocar del Ter. Els Mossos han identificat els conductors que abandonaven l'espai i el propietari del terreny ha presentat denúncia contra els organitzadors. Els ajuntaments veïns també volen prendre accions contra aquesta festa il·legal que ha arribat a aplegar 300 persones. 

  • 8:10

    El detingut per l'assassinat de Canovelles ha de passar a disposició judicial a les pròximes hores a Múrcia. 

     

     

    S'espera que el jutge decreti mesures cautelars i el seu trasllat a Catalunya. Aquí, se'n faria càrrec del cas el jutjat de Granollers. El detingut és un jove de 19 anys sense antecedents i amb llicència d'armes. Els Mossos continuen investigant el motiu de l'assassinat i la fugida del sospitós fins a la capital murciana. Va obligar dues dones a portar-lo a punta de pistola. El Club de Tir de Canovelles estarà tancat fins dimecres en senyal de dol. 
     

     
  • 8:05

    El sector turístic català tanca la Setmana Santa fregant la plena ocupació. 

     

     

    Això en una Setmana Santa que el sector turístic tanca fregant la plena ocupació, superant, així, les dades de l'any passat i arribant, gairebé, a xifres prepandèmia. Els espais naturals, la costa i les activitats d'aventura han concentrat gran part del turisme, i l'impuls dels visitants internacionals fa anticipar un estiu amb xifres similars a les del 2019.

  • 8:00

    Trànsit valora positivament el dispositiu de Setmana Santa malgrat lamentar la mort de dues persones a les carreteres.

     

     

     

    La via més afectada ha tornat a ser l'AP-7, que ha sumat retencions tant en l'operació tornada com a la sortida. Tot i això, les congestions a l'AP7 han caigut un 20%, segons trànsit, per les noves limitacions de velocitat i els carrils addicionals. El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel també ha destacat la disminució de la sinistralitat. Dues persones han mort en accidents, 3 menys que l'any passat per aquestes dates. Lamiel, però, admet problemes estructurals a l'AP-7 que cal solucionar. 

     
  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'aquest dimarts 11 d'abril de 2023