Enlaces accesibilidad
Sexualitat

Aquests són els set mites sexuals que hem fet caure aquesta temporada al 'SexBand'

  • Durant tretze capítols, La Terremoto de Alcorcón i Raquel Riba Rossy, l'alter ego de Lola Vendetta, han parlat de sexe sense tabús i des d'una perspectiva femenina
  • El programa ha desmitificat idees com que la gent gran no gaudeix del sexe o les embarassades no poden tenir relacions íntimes
  • L'últim episodi de la temporada resumeix alguns dels millors moments de 'SexBand' que pots veure a RTVE Play Catalunya

Per
SexBand - Tot és sexe

Fins fa relativament poc, la sexualitat sempre s'havia vist des del punt de vista masculí. No va ser fins als moviments feministes dels anys 70 que les dones van començar a parlar de sexe obertament i a expressar els seus desitjos sense por a ser jutjades. Aquesta revolució sexual no ha deixat d'evolucionar fins avui. El programa 'SexBand' de RTVE n'és part d'aquest alliberament i durant aquesta temporada ha trencat amb tots els tabús, estereotips i mites que envolten la sexualitat, especialment la femenina. Presentat per la cantant La Terremoto de Alcorcón i la il·lustradora Raquel Riba Rossy, l'alter ego de Lola Vendetta, ens ha descobert històries de superació, de reivindicació i d'amor. I és que el sexe, encara que no el veiem, està a tot arreu.

Destruïm set mites sobre sexe gràcies a les protagonistes que ens han acompanyat durant aquests tretze capítols.

1. Les dones embarassades també tenen sexe

Maternitat i sexe, dues paraules que semblen una combinació escandalosa per molts. Al contrari del que s'acostumava a pensar, les dones embarassades tenen desig sexual i poden tenir relacions íntimes sense fer mal al nadó. Aquest és un dels mites que el programa ha trencat gràcies a l'actriu i doula Andrea Ros, i l'experiència d'altres mares que han explicat la seva relació amb el sexe durant l'embaràs i la lactància.

L'Opal Robles, mare primerenca, ens ha ensenyat a no sentir-nos culpables si sentim plaer en donar el pit, doncs és totalment normal. Paral·lelament, hem après que durant el part es poden experimentar orgasmes i és, fins i tot, beneficiós.

2. El sexe no té edat

Poques vegades se'n parla de sexe a partir dels 65 anys. No hi ha dubte que la menopausa afecta la qualitat de les relacions sexuals, però cal assumir el canvi adaptant-se a les noves exigències de l'organisme. Donar per acabada la nostra etapa sexual en aquest punt no hauria de ser una opció, ja que es pot continuar gaudint de moltes maneres. Ens ho ha demostrat la Pepi, una dona de 78 anys que es considera fogosa i apassionada al llit. Vídua des de fa més de vint anys, no entén aquesta tercera edat sense sexe. També hem conegut la Mercè i el Josep, una parella de Sabadell molt activa sexualment malgrat que fa més de mig segle que estan junts.

3. Relacions sexuals més enllà del coit

La vida va molt de pressa i la nostra sexualitat també. Sembla que ens hem oblidat que el sexe és un espai de comunicació, que requereix un temps i que és molt més que un coit i una ejaculació. Lluny de ser un acte frívol, està intrínsecament lligat a les emocions.

Un dels mites estesos és que les relacions sexuals satisfactòries han d'incloure tant sí com no la penetració. Gràcies al programa, hem ampliat la mirada i hem comprovat que hi ha moltes formes de tenir sexe: des del slow sex o el sexe tàntric,fins a la importància dels preliminars.

També hem conegut la història de dones que no poden tenir sexe amb penetració perquè els fa mal. Afeccions com el vaginisme o la disparèunia continuen estant presents. Tot i que tenen cura, aquestes afeccions són motiu de rebuig i de vergonya. La Maria va sentir dolor durant les relacions sexuals molts anys, cosa que va afectar molt negativament la seva autoestima.

4. Fetitxisme racial

Que les africanes són més fogoses i les llatines són molt sexuals són fantasies de l'home blanc occidental que no tenen a veure amb la realitat d'aquestes dones. De fet, aquesta hipersexualització de les figures femenines d'altres cultures és una mostra de racisme tan censurable com qualsevol altre. Tot i que el sexe i l'amor no tenen fronteres, i que cada cop hi ha més parelles interculturals, hem parlat amb dones que denuncien que encara hi ha molts homes joves amb prejudicis racials de caràcter sexual.

5. Dones lliures i sense etiquetes

La nostra societat encara tracta diferent la promiscuïtat en homes i dones. Quan ells mantenen relacions sexuals variades i freqüents una part de la societat els aplaudeix, i quan ho fan elles aquesta mateixa part de la societat les titlla de "fàcils" o de coses pitjors. L'Andrea Montero reflexiona sobre aquest prejudici que ha castigat les dones històricament. Ella ha estat amb més de 160 homes. Reivindica que cada dona és lliure d'anar-se'n al llit amb qui vulgui sense haver de ser jutjada.

També hem descobert que cada vegada més dones decideixen estar solteres i que aquestes, segons alguns estudis, són el col·lectiu de la població més feliç.

6. Sexe amb cossos no normatius

En la intimitat del sexe és quan mostrem més els nostres complexos, i per tant és on som més vulnerables. Aquests complexos venen d'una imatge social del que és desitjable i bonic, i del que no. Aquesta imatge s'associa a la dels anomenats cossos normatius. Com viuen la sexualitat les persones que no entren en els cànons de bellesa establerts? Dones sense cabells, sense un pit, amb sobrepès o homes amb una alçada molt per sobre de la mitja. Tots ells són únics i demostren que en el sexe i en l'amor, no hi ha límits.

7. El poliamor i noves formes de viure les relacions

És una relació de compromís compatible amb una relació poliamorosa? La Liliana, l'Angie i el Brian són una triella, s'estimen i es complementen tots tres de forma equitativa. Cada cop més parelles opten per deixar de banda les relacions convencionals i s'endinsen en altres formes d'estimar o de tenir sexe no monògames. Les relacions obertes o poliamoroses són cada cop més habituals, sobretot entre la gent jove que ja no creu en la idea de l’amor romàntic o la mitja taronja.

'Sexband' ens ha apropat a històries personals, íntimes i exemplars de persones que viuen la sexualitat des de la diversitat. El programa ha tractat de desafiar amb testimonis a peu de carrer els codis tradicionals relacionats amb la concepció de la moral sexual, el comportament sexual humà, i les relacions sexuals.