Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 18 d'abril de 2023 | La sequera podria provocar noves restriccions d'aigua al setembre

  • Catalunya entrarà en fase d'emergència per sequera al setembre si no plou
  • La Mesa del Parlament presentarà al·legacions contra la decisió de la JEC de retirar l'escó a Laura Borràs

Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Vaixell de pesca al pantà de Sau - Notícies a Catalunya
Retiren un dels vaixells de pesca del pantà de Sau

L'actualitat d'aquest dimarts passa per les noves restriccions per la sequera, a partir de setembre, si continua l'actual situació de sequera extrema. L'ACA alerta que hi haurà limitacions al consum d'aigua a les llars si continua sense ploure.

El Consell de Ministres ha donat llum verda a la cessió d'uns 50.000 pisos de la Sareb al lloguer social. Prop d'un 30% estarien a Catalunya, tot i que a la pràctica bona part estan en ubicacions amb baixa demanda, o bé ja estan ocupats, o s'han de reformar, o directament s'han de construir.

Laura Borràs carrega contra la Mesa del Parlament, que ha decidit presentar al.legacions contra la decisió de la JEC de retirar-li l'escó. La presidenta suspesa els retreu que "vulguin fer veure que respecten els seus drets".

La mitjana d'edat de les persones amb addiccions ateses per l'ONG Projecte Home ha augmentat en l'última dècada. Ara és de 44 anys.

Els floristes esperen vendre sis milions de roses i mantenir preus en una campanya de Sant Jordi que durarà tres dies.

Resum avui a Catalunya: dimarts 18 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:10

    Educació celbra que la resolució del TC sobre la 'llei Celaá' no fixi percentatges per a l´ús del castellà

     

    El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha celebrat aquest dimarts que la sentència del Tribunal Constitucional que desestima íntegrament el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel grup parlamentari de Vox al Congrés contra la reforma de la llei d'educació feta pel govern de coalició, no fixi “percentatges ni proporcions” pel que fa a l’ús del castellà a les aules. Cambray ha demanat “màxima prudència” però espera que els pròxims pronunciaments que hagi de fer el tribunal “vagin en aquesta línia”. El conseller també s’ha referit al posicionament del TC respecte els concerts a les escoles que segreguen per sexe. “Estem davant d’una victòria històrica”, ha afirmat, “seguirem avançant en la decisió que vam prendre i no renovarem els concerts a les escoles que separen nens i nenes a les aules”.

  • 17:45

    La Mesa del Parlament habilita el vot telemàtic per permetre el vot de Lluís Puig

     

     

    La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts habilitar el vot telemàtic per a permetre la votació en els plens del diputat de JxCat Lluís Puig, fugit a Bèlgica des de 2017, han explicat fonts parlamentàries. L'acord s'ha pres amb el vot a favor dels grups independentistes (ERC, JxCat i la CUP) i el vot en contra dels dos representants del PSC-Units. D'aquesta manera, Puig, fugit a Bèlgica des de 2017 podra votar als plens. El TC va declarar la nul·litat de la delegació del vot del diputat de Junts. El mecanisme preveu que el diputat sol·liciti el vot telemàtic i comuniqui el sentit de vot abans de les votacions mitjançant correu electrònic.

  • 17:33

    Els Bombers donen per extingit l'incendi de Portbou

     

    Els Bombers han donat per extingit l'incendi de Portbou a un quart de cinc de la tarda. L'incendi, que va començar diumenge i aquella mateixa tarda ja va entrar a l'Alt Empordà, ha calcinat 135 hectàrees del terme municipal. El foc va avançar empès per la tramuntana i, precisament, el fort vent i l'orografia del terreny van complicar la tasca dels Bombers. Aquest dilluns al matí els Bombers van donar el foc per estabilitzar i al vespre, després de controlar que no hi haguessin represes, l'incendi va donar-se per controlat. En total, el foc ha cremat 800 hectàrees, entre el Rosselló i l'Alt Empordà.

  • 16:01

    Colau creu que els pisos de lloguer social de la Sareb no tindran "impacte" a Barcelona i el PSC li retreu les paraules

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que el pla del govern espanyol per posar 50.000 pisos de la Sareb per a lloguer social a tot l'estat no tindrà gaire "impacte" a la capital catalana. Segons ha dit avui al Cercle d'Economia, els pisos de l'anomenat 'banc dolent' a Barcelona són pocs i de mala qualitat, "gairebé invivibles". La tinenta d'alcaldia Laia Bonet, del PSC, li ha retret aquestes paraules i ha dit que esperava una actitud "més propositiva" de l'alcaldessa.

  • 15:10

    El 27 d'abril s'enviaran alertes massives per a emergències a les comarques gironines

     

    Protecció Civil posarà a prova el 27 d'abril a les comarques gironines i centrals el sistema d'alertes massives per a emergències greus. A partir de les 11 h del matí, faran l'enviament de missatges a telèfons intel·ligents per testejar el sistema. La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, han presentat aquest dimarts la prova.

  • 14:08

    La Mesa del Parlament acorda presentar al·legacions a la JEC per l'escó de Borràs

     

     

    La Mesa ha acordat, amb el vot en contra del PSC, encarregar als lletrats de la Cambra les al·legacions per defensar la sobirania del Parlament i el seu reglament, que preveu que no es pot retirar l'escó fins que la sentència sigui ferma. La decisió tampoc ha agradat Borràs, que ha carregat contra la Mesa. "El que sobta és que la Mesa que ara vol fer veure que està respectant drets, me'ls va vulnerar amb una aplicació fraudulenta de l'article 25.4", ha dit.  

  • 13:52

    Plaja titlla de "fake new' indecent" la vídeo-resposta del Reial Madrid a Laporta i insta a retirar-ho
     



    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha qualificat de "fake new' indecent" la vídeo-resposta del Reial Madrid a les paraules del president del FC Barcelona, Joan Laporta, en les quals considera a l'equip blanc com l'equip del règim, i ha instat a retirar el vídeo i a demanar disculpes. Ho ha dit en la roda de premsa d'aquest dimarts posterior al Consell Executiu en ser preguntada per aquest vídeo: "És una manipulació de la història tan basta, que sembla de manual", ha dit Plaja, 
     

  • 13:19

    El Consell de Ministres aprova mobilitzar 50.000 habitatges de la Sareb al lloguer social

     

    Es tracta d'una mesura amb la qual es vol iniciar el camí per poder ampliar al 20% el parc d'habitatge públic, la xifra que marca la nova llei d'habitatge. Segons ha dit la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, s'estan ultimant negociacions amb els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona "per donar ús social" a 80 habitatges.

    El Govern ha reclamat la llista dels pisos de la Sareb a Catalunya per comprar-los i destinar-los a lloguer social. La portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha recordat que una de les línies d'actuació en matèria d'habitatge és la compra d'uns 1.000 habitatges propietat de grans tenidors per 100 milions d'euros.

  • 13:07

    El Govern aprova la constitució del consell d'experts acadèmics assessor de l'acord de claredat.

     


    Amb la creació d'aquest grup d'experts, Aragonès pretén fixar les condicions mínimes d'un eventual referèndum d'autodeterminació, abans de portar-lo a la taula de negociació a inicis de 2024. Coordinat pel politòleg Marc Sanjaume-Calvet, aquest consell està format per experts en Ciència Política i Dret, amb noms com Mar Aguilera, Eva Anduiza, Marco Aparicio Wilhelmi, Pau Bossacoma, Elisenda Casañas, Lesley-Ann Daniels, Josep Lluís Martí i Astrid Barrio. 

  • 12:47

    El Govern incrementa un 12,4% el finançament de projectes d’entitats socials sense ànim de lucre

     

     

    El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar 38.875.884 euros a la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i activitats d'entitats de l'àmbit de polítiques socials. D'aquesta forma, l'executiu incrementa un 12,4% l'import per a aquestes línies d'ajuts respecte al 2021. L'augment també se situa per sobre del 7% d'increment previst en l'acord de pressupostos. Se'n podran beneficiar entitats sense ànim de lucre que desenvolupin projectes en àmbits com l'atenció a la gent gran, la infància i l'adolescència, o les persones amb discapacitat. 

  • 12:45

    Finalitzat l’episodi de perill elevat d’incendi forestal

     

    Els Agents Rurals han desactivat el nivell 2 del Pla Alfa per alt risc d'incendi forestal a tot Catalunya per una millora de les condicions climatològiques. Els Rurals han fet més de 600 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis en els 6 dies que ha durat la situació. El punt àlgid es va produir el cap de setmana, amb 29 comarques amb el nivell 2 de Pla Alfa activat. L’episodi es va iniciar el divendres dia 12 d’abril.

  • 12:42

    SEQUERA |  L’ACA redueix l’alliberament d’aigua de Sau cap a Susqueda per mantenir la qualitat i finalitza l’extracció de peixos

     

     

    Entre l’1 de març fins l’actualitat s’han transferit un total de 13 hm3 entre els dos embassaments. Se seguiran fent controls per comprovar en tot moment la qualitat de l’aigua d’ambdós embassaments. L’Agència Catalana de l’Aigua també dona per finalitzat l’operatiu per a reduir la densitat de peixos a l’embassament de Sau, juntament amb la disminució del cabal d’aigua que s’està transferint cap a Susqueda, retirant avui les embarcacions de pesca.

  • 11:55

    La Mesa estudia la resposta al requeriment de la JEC sobre el futur polític de Borràs

     

     

    L'àrbitre electoral va acordar donar 10 dies a la presidenta en funcions de la Cambra i a Borràs perquè presentessin al·legacions. Amb aquesta decisió la JEC va traslladar la decisió sobre la retirada de l'escó a Borràs a Alba Vergès que ha d'explicar abans del divendres 28 d'abril si li manté i el motiu. La Mesa podria decidir encarregar als lletrats de la Cambra les al·legacions per defensar la sobirania del Parlament i el seu reglament, que preveu que no es pot retirar l'escó fins que la sentència sigui ferma.

  • 11:32

    L'APE insta els grups municipals a garantir l'accés universal al subministrament d'aigua i energia a les portes del 28-M

     

     

    L'Aliança Contra la Pobresa Energètica insta els partits polítics a incorporar el compromís de garantir l'accés universal al subministrament d'aigua i energia en els seus programes electorals per a les eleccions del 28-M. Així ho recull el document que l'organització ha lliurat avui als grups municipals que concorreran als comicis a Barcelona, en què plantegen tres propostes "concretes i en clau municipal".

     

    A banda de garantir l'accés als subministraments, l'APE demana un "compromís explícit" per incrementar el pressupost destinat als punts d'assessorament energètic i així reduir els temps d'espera, i l'aportació de dades periòdiques per part del consistori sobre l'estat de la pobresa energètica a Barcelona.

  • 10:47

    SANT JORDI | Mercabarna-flor preveu que es venguin sis milions de roses a Catalunya per la Diada

     

     

    Mercabarna-flor preveu que es venguin sis milions de roses a Catalunya per Sant Jordi, de les quals dos milions sortiran de les seves instal·lacions. La presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç i Mercats de Barcelona, Montserrat Ballarín,ha recordat que per Sant Jordi es venen un terç de les roses anuals a Catalunya i ha augurat que "serà un èxit perquè cau en diumenge". El 60% de les flors venudes procedeixen de Colòmbia, mentre que el 20% són equatorianes; el 15%, neerlandeses i, el 5% restant, catalanes. Les tradicionals flors vermelles Freedom i Red Naomi seran les més populars, tot i que enguany s'hi afegirà l'Explorer, més grossa i vellutada.

  • 10:29

    ACCIDENT MORTAL | Una dona de 41 anys ha mort aquest dilluns a la nit en un accident de trànsit a Fogars de la Selva.

     

    Es tracta de la conductora d'un turisme que va xocar contra un altre vehicle. Segons el servei català de trànsit, els fets va passar sobre les 10 de la nit. L'altra conductora del vehicle implicat va resultar ferida greu i va ser traslladada a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Amb aquesta víctima, són 38 les persones que han mort en accidents de trànsit enguany a la xarxa viària  de Catalunya.

  • 10:10

    SEQUERA | El director de l'ACA compareix per explicar la situació dels embassaments a Catalunya

     

    Els embassaments catalans es troben a un 25% de la seva capacitat. El sector dels regants assegura que la situació que viuen per la sequera és molt greu. Demanen inversió en infraestructures per poder paliar els efectes de la manca de pluges i tenir aigua disponible. Cesar Trillo, de la federació de regants de l'Ebre, explica a RNE que ja estan regant amb l'aigua prevista per l'estiu.

  • 10:00

    Alliberen 20 persones expolotades laboralment en locals de menjar ràpid

     

     

    La Policia Nacional ha alliberat 20 persones, 4 d'elles en situació irregular, que estaven sent explotades laboralment en condicions de semiesclavitut en locals de menjar ràpid. Un operatiu batejat amb el nom de 'shawarma', que s' ha realitzat en municipis ubicats a a les comarques del Vallès Oriental, el Maresme i Osona, s'ha saldat amb 4 detinguts. Tot ells han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial. Durant l'explotació de l'operatiu policial es van escorcollar sis establiments de keba a Mollet del Vallès, Martorellas, Parets del Vallès, Mataró i Torelló. El responsable d'aquests establiments i els altres 3 detinguts obbligaven a treballar sense descans i sense cobrar a les 20 persones alliberades. A més aquestes malvivien en condicions d'insalubritat dins dels mateixos locals.

  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 18 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:30

    Una professora i un alumne de l'institut escola de Verges pateixen cremades durant un experiment de química

     

     

    Han rebut l'alta la professora i l'alumne ferits en un experiment al seu institut de Verges. Els fets van passar ahir després de les dues de la tarda quan feien una mescla amb alcohol, sorra, sucre i bicarbonat a la classe de química. Van patir cremades lleus i els van traslladar d'urgència a la Vall d'Hebron on se'ls va donar d'alta a la tarda. El Departament d'Educació ha encarregat un informe per aclarir les circumstàncies.
     

  • 8:25

    Els Bombers donen per controlat l'incendi que crema des de diumenge a Portbou, i que va començar a la Catalunya del Nord.  Segons les últimes dades, el foc ha cremat 135 hectàrees a l'Empordà, i un total de 800 a banda i banda de la frontera. 

  • 8:20

    Transports s'obre a finançar les obres de la ronda nord al marge de la disposició addicional tercera. 

     

     

    El Ministeri de Transports busca fórmules per finançar les obres de la ronda nord al marge de la disposició addicional. Segons David Lucas, número dos del Ministeri, la Moncloa accepta limitar les obres al tram entre Terrassa i Sabadell, i en els pròxims dies enviaran la proposta. Segons la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, tant el Ministeri com la Generalitat tenen "ganes d'arribar a un acord el més aviat possible".
     

     
  • 8:15

    Alves assegura que la relació sexual amb la denunciant va ser consentida.

     

     

    Dani Alves reconeix, per primera vegada, que va mantenir relacions sexuals amb la dona que l'acusa de violació, però assegura que van ser consentides. Ho ha declarat el jugador davant la jutge que investiga el cas en un nou intent de sortir de la presó on porta tres mesos.
     

     
  • 8:10

    Reunió de la Mesa del Parlament aquest dimarts.

     

     

    És probable que s'hi discuteixi la proposta d'Esquerra de presentar al·legacions a la JEC sobre l'escó a Borràs per defensar el reglament de la Cambra. Tot i això, demanen a la presidenta suspesa que faci un pas al costat. 

  • 8:05

    Els Bombers donen per extingit l'incendi originat a Mequinensa.

     

     

    Els Bombers de la Generalitat han donat per extingit aquest dilluns al vespre l'incendi que des de dissabte crema entre el Baix Cinca, a l'Aragó, i el Segrià. 

    El foc va començar al municipi de Mequinensa, a la Franja de Ponent, i empès pel vent va saltar a l'altra banda del riu, a la Granja d'Escarp, des d'on es va estendre fins a Seròs. El darrer balanç dels Agents Rurals va xifrar l'àrea afectada en 453 hectàrees, la majoria a l'Aragó. 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 18 d'abril de 2023.

    Pots llegir les notícies més destacades d'ahir.