Enlaces accesibilidad
Crisi mediambiental

Alerta de declivi dels insectes pol·linitzadors a Catalunya

Per
Els insectes pol·linitzadors són una peça fonamental pel funcionament dels ecosistemes terrestres
Els insectes pol·linitzadors són una peça fonamental pel funcionament dels ecosistemes terrestres

Des de fa gairebé un segle, s'ha detectat a escala mundial un declivi de la presència i abundància d'insectes pol·linitzadors, sobretot d'abelles i papallones. És la conclusió a què ha arribat el primer informe sobre l'estat dels insectes pol·linitzadors silvestres a Catalunya.

Pel que fa a les abelles, és destacable l'empobriment de presència de certes espècies, com les de mida corporal gran o de llengua llarga, que són les més afectades. De les més de 2.000 espècies que hi ha a Europa, un 37% es troben en declivi i un 9% es consideren espècies amenaçades.

A Catalunya, el declivi de les espècies de papallones arriba fins al 70% i més d'un 5% de les poblacions de papallones monitoritzades a Catalunya han patit extincions locals. Tal com passa amb les abelles, les espècies més afectades són les que es comporten com a especialistes d'hàbitat. Les papallones de prats, per exemple, han davallat molt més que les que prefereixen ambients forestals.

El primer informe per revertir la situació

La Generalitat ha presentat el primer informe sobre l'estat dels insectes pol·linitzadors silvestres a Catalunya i la situació és preocupant. Les dades, recopilades durant més de 30 anys a través del projecte Catalan Butterfly Monitoring Scheme, mostren que la majoria de les espècies de papallones i abelles estan, actualment, en declivi.

Hi ha més de 1.100 espècies d'abelles només a la península Ibèrica

Hi ha més de 1.100 espècies d'abelles només a la península Ibèrica Unsplash | Boris Smokrovic

Les causes no es poden determinar de forma definitiva, però entre elles hi ha el canvi climàtic, la pèrdua d'hàbitats naturals, la intensificació de l'agricultura o el tancament de clarianes forestals. L'informe de diagnosi de la situació, servirà de base per elaborar un pla estratègic que ajudi a revertir la situació. "Els necessitem", remarca l'investigador i doctor en biologia del CREAF, Jordi Bosch.

La importància mediambiental i econòmica dels pol·linitzadors

Els insectes pol·linitzadors són una peça fonamental pel funcionament dels ecosistemes terrestres, ja que gairebé el 90% de les plantes amb flor depenen d'aquest tipus d'insectes per assegurar la seva reproducció sexual. Així doncs, la pol·linització és un procés importantíssim per la creació i manteniment dels hàbitats i paisatges de la zona.

D'altra banda, els insectes pol·linitzadors també són importants per la població humana i la nostra supervivència. El 75% de les plantes conreades al món necessiten la pol·linització, i per tant els insectes, pel manteniment de qualitat i estabilitat de les collites. És per això que, a banda de la importància mediambiental, els pol·linitzadors també tenen una gran importància econòmica.

Els insectes i, en concret els pol·linitzadors, són alguns dels animals amb més diversitat. Només a la península Ibèrica, hi ha més de 1.100 espècies d'abelles diferents. A això se li ha de sumar totes les espècies diferents de papallones, escarabats, etc., que també actuen com a pol·linitzadors.