Més de la meitat de les vinyes de Catalunya ja són ecològiques
- Per primera vegada a la història se superen els 5.000 operadors ecològics a Catalunya
- El sector, preocupat per la sequera, avalua un informe per veure'n l'impacte
- EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest divendres 21 d'abril
El sector de la producció ecològica continua en alça a Catalunya i tanca un 2022 amb diversos rècords batuts. Se supera, per primera vegada a la història, els 5.000 operadors ecològics a Catalunya, una xifra que la converteix en líder d'aquest àmbit a Espanya i al sud d'Europa. D'altra banda, més de la meitat de la superfície de producció de vinyes a Catalunya ja és ecològica.
Pel que fa a la traducció econòmica, la facturació total ha fregat els 1.200 milions d'euros aquest 2022. Aquesta xifra suposa un augment notable respecte de l'any anterior, que arriba fins al 20% de diferència. Ha augmentat, també, la superfície dedicada a producció ecològica, que suma fins a 272.883 hectàrees, un 0,81% més que l’any anterior.
Preocupació del sector per la sequera
El sector, però, sent l'efecte de la sequera i es preocupa per les conseqüències que pot tenir la situació. La secretària general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha explicat que el Govern avalua, actualment, quin impacte pot tenir la sequera en la producció ecològica. "Per anticipar-nos, vam encarregar un informe per veure el possible impacte de la sequera en els diferents cultius", declara Guilllaumes.
La vinya és el sector més ecològic
La producció de vinya és líder el rànquing de producció ecològica i, per primera vegada, supera el límit del 50% de producció d'aquest tipus. Aquesta dada representa el 19% de la producció ecològica a tot Espanya, i més del 5% del món. Això, tenint en compte que Espanya és el segon productor de vinya de la Unió Europea, per darrere de França, és una dada molt rellevant.
Aquest auge de la producció ecològica en la vinya no és circumstancial i ja fa molts anys que dura. De fet, en els últims deu anys, s'ha registrat un creixement del 193% de la producció ecològica de vinyes a Catalunya.
La ramaderia ecològica, més estancada
Pel que fa al sector de la ramaderia, les dades són molt semblants a les d'anys anteriors i no pateix el mateix creixement que el sector de l'agricultura. Tot i això, hi ha 1.096 explotacions ramaderes ecològiques a Catalunya, de les quals més de la meitat són de boví de carn. Aquesta producció ecològica, però, representa només el 10,5% del total d'explotacions de boví de carn de Catalunya.