Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Especial Sant Jordi 2023 | Segueix l'actualitat de la Diada minut a minut

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els majoristes preveuen vendre 6 milions de roses a Sant Jordi i mantenir preus
Els majoristes preveuen vendre 6 milions de roses a Sant Jordi i mantenir preus

Llibreters i floristes fan un balanç molt positiu del Sant Jordi 2023. La Cambra del Llibre de Catalunya considera que la ciutadania ha correspost a l’augment de l’oferta i del nombre de parades de llibres amb una massiva participació. Les primeres estimacions de vendes i facturació permeten assegurar que el d'enguany ha estat el millor de la història.

Aquest diumenge ha estat la culminació d’una setmana en que les vendes de llibres han anat a poc a poc augmentant fins arribar a una facturació global que serà al voltant d'un 5% superior.

Segons dades facilitades per la Cambra, els títols més venuts aquest Sant Jordi han estat:

  • Ficció en català: 'Les nostres mares' de Gemma Ruiz (Proa Editors) , '32 de març' de Xavier Bosch (Univers) i 'El retrat de matrimoni' de Maggie O’Farrell (L’Altra).
  • No ficció en català: 'Gran Enciclopèdia del Barça' de La Sotana (Blackie Books), 'Crims: Pecats capital' de Carles Porta (La Campana) i 'De la sabana a Mart' de Xavier Sala-i-Martín (Rosa dels Vents).
  • Ficció en castellà: 'El ángel de la ciudad', d'Eva García Saenz d’Urturi (Planeta), 'Cómo (no) escribí nuestra historia', d'Elisabet Benavent (Suma) i 'El retrato de casada', de Maggie O’Farrell (Libros del Asteroide).
  • No ficció en castellà: 'Cómo hacer que te pasen cosas buenas', de Marian Rojas Estapé (Espasa), 'Hábitos atómicos' de James Clear (Diana) i 'Encuentra tu persona vitamina' de Marián Rojas Estapé (Espasa).
  • Llibres infantils i juvenils en català: 'Les excursions d’en Titó' de diversos autors (Estrella Polar), 'Tinc un volcà i no vull respirar' de Míriam Tirado i Joan Turu (El Cep i la Nansa edicions), i 'La llegenda de Sant Jordi' de diversos autors (Estrella Polar)
  • Llibres infantils i juvenils en castellà: 'Arta contra el Alien Máximo' d'Arta Game (Montena), 'Tres meses' de Joana Marcús (Montena) i 'Antes de diciembre' de Joana Marcús (Montena)

La jornada ha estat marcada també per la nombrosa presència de representants polítics i candidats a les eleccions municipals del 28M. A poc més de dues setmanes per l'inici de la campanya no han volgut perdre l'oportunitat d'estar a prop dels electors.

L'ACTUALITAT DE LA DIADA DE SANT JORDI, MINUT A MINUT

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/
RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:37

    Rècord de vendes per Sant Jordi

     

    El del 2023 serà recordat com un Sant Jordi de rècord. Si les aglomeracions durant tot el dia a parades i llibreries ja apuntaven a una diada històrica, la Cambra del Llibre ho ha certificat amb xifres que apunten a un augment de prop del 5%. Gemma Ruiz, Xavier Bosch, Maggie O'Farrell, Eva García Saenz d’Urturi i Elisabet Benavent han estat els autors de ficció més venuts, mentre que en la no-ficció s'han imposat noms com els de La Sotana, Carles Porta, Xavier Sala i Martín, Marian Rojas Estapé i James Clear.

  • 19:35

    Clara Ponsatí signa llibres a Barcelona la vigília de la seva cita amb el Suprem

     

    L'eurodiputada de Junts per Catalunya no esvaeix els dubtes sobre què pensa fer aquest dilluns quan està citada a Madrid per declarar davant del jutge instructor del 'procés', Pablo Llarena, al Tribunal Suprem. Ponsatí s'ha limitat a dir que "totes les capitals europees són interessants" i ha insinuat que probablement no hi vagi: "jo demà treballaré, tinc feina".

  • 18:35

    Entusiasme i il·lusió als carrers de Barcelona

     

    Lectors de totes les edats gaudeixen aquest diumenge d'un Sant Jordi que s'adapta a les preferències personals de cadascú. El Gremi de Llibreters confia vendre més d'un milió i mig d'exemplars i superar la facturació de l'any passat que va superar els 22 milions d'euros. Escriptors de casa i estrangers lloen l'ambient cívic i celebren poder recuperar el contacte directe amb els lectors després d'uns anys estranys per culpa de la pandèmia.

  • 17:45

    Satisfacció al Gremi de Floristes de Catalunya

     

    El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, es mostra satisfet pel ritme de venda de roses en aquesta diada de Sant Jordi i valora positivament les solucions a favor de la sostenibilitat ambiental i el reconeixement professional. Guillén demana a l'administració i al públic que rebutgi les flors de venedors "intrusos" que no demanen permís per plantar la seva paradeta i espera que la 'superilla' al centre de Barcelona es mantingui en els propers anys.

  • 14:37

    La Rambla Nova de Tarragona s'omple de gom a gom per Sant Jordi

     

    A Tarragona, es respira entusiasme, a les més de 130 parades de llibres i roses de la Rambla Nova, on hi ha presents 12 llibreries, dues més que l’any passat. Enguany s’ha ampliat l’espai per donar més presencia al sector profesional. Els estands estan ara mateix plens de públic i romandran oberts fins les 9 del vespre. Entre les novetats, hi destaquen les últimes publicacions d’Olga Xirinacs, Coia Valls, Enric Pujol, Toni Orensaz i Josep Girones, que van des de novel.les i cròniques periodístiques, fins a rutes per caminadors veterans. També trobem parades d’entitats que aprofiten per difondre les seves activitats socials.

  • 14:23

    La CUP defensa Sant Jordi com a jornada reivindicativa i de defensa del català. 

     

    La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, defensa l'aposta decidida per les polítiques culturals en un moment de retrocés i de suprevivència del català. Reguant ha reivindicat Sant Jordi com una jornada de construcció dels països catalans i ha qualificat com a "ofensiu" que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i els barons socialistes "aprofitin per fer campanya". 

  • 14:21

    Carlos Carrizosa reclama Sant Jordi com a Festa Nacional de Catalunya

     

    El president de Cs, Carlos Carrizosa, reivindica que Sant Jordi és la "veritable diada de Catalunya" perquè "no està contaminada pel nacionalisme de la meitat dels catalans" com la de l'onze de setembre. El líder de Ciutadans ha lloat que aquesta festa no és exclusiva i que és la de tots per molt que el Govern també la "intenti polititzar". 

  • 14:11

    Jornada maratoniana per a escriptors i lectors

     

    Cues llarguíssimes per aconseguir una preuada signatura. La coincidència del Sant Jordi en diumenge després d'anys de limitacions per la pandèmia ha superat les expectatives i va camí de ser històric. El centre de Barcelona s'ha omplert de gom a gom des de primera hora, amb milers les persones ocupant la 'superilla' literària de la capital catalana, que supera les 300 parades de llibres de l'any passat i repeteix i amplia ubicació, fins a Rambla i la part baixa del carrer Gran de Gràcia.

  • 13:19

    Vox defensa  Sant Jordi com un dia de tradició davant del multiculturalisme del socialisme i el separatisme

     

     

    El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha definit Sant Jordi com un dia d'unitat, tradició i identitat davant de "projectes fallits de multiculturalisme com el socialisme i el separatisme".Ho ha dit al costat del portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga; el candidat a l'Alcaldia de Barcelona, Gonzálo de Oro-Pulido, i el vicepresident d'Acció Política del partit, Jorge Buxadé. Ha insistit que aquest és un dia de reivindicació de patriotisme a Catalunya i la resta d'Espanya davant els moviments polítics que, segons ell, pretenen "despullar" la ciutadania de la seva identitat.
     

  • 13:08

    La consellera de Cultura anima els ciutadans a llegir i comprar llibres tot l'any

     

    Natàlia Garriga es mostra satisfeta de veure milers de persones al carrer "passejant amb alegria i ganes de comprar llibres, amb desenes de parades magnífiques". La consellera està convençuda que serà "una jornada meravellosa" i creu que la proposta de 'superilla' literària al centre de Barcelona, ideada per sortejar les restriccions de la pandèmia, "ha vingut per quedar-se".

  • 12:42

    Trias aposta per fer convertir Barcelona en una capital del llibre

     

    L'alcaldable de JxCat ha elogiat aquest diumenge durant la visita a la parada del partit a la Rambla Catalunya el tancament al trànsit del centre de la ciutat per fer una "gran illa del llibre".  Xavier Trias, s'ha compromès aquest diumenge a impulsar una Cimera del Llibre si governa a l'ajuntament de la capital catalana per aprofitar la indústria editorial "potent" que ja té la ciutat.

  • 12:37

    ERC adverteix que el català encara pateix persecució

     

    La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, assegura que "catalunya viu una altra Diada de Sant Jordi amb repressió" i ha recordat que "hi ha exiliats i companys pendents de judici". Ho ha fet acompanyada de l'alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall, que ha revindicat Barcelona com a "ciutat de cultura i amb caràcter propi" en front del model de "barra lliure al turisme" que va impulsar Xavier Trias quan va estar al capdavant del consistori. 

  • 12:20

    El temps acompanya en un Sant Jordi assoleiat i força calorós

     

    El centre de Barcelona bull i respira Sant Jordi pels quatre costats, amb un formigueig constant de gent passejant amunt i avall. A diferència de l'any passat, la meteorologia acompanya, i la ciutadania pot comprar roses i remenar llibres a les desenes de parades instal·lades a la ‘superilla’ de l’Eixample.

  • 12:07

    El PSC reivindica una Diada marcada per "la convivència"

     

    El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha destacat que "avui Catalunya i Barcelona miren al futur amb optimisme".  Bolaños ha recorregut la 'superilla' literària acompanyat del líder del PSC, Salvador Illa, i l'alcaldable, Jaume Collboni. Tant Illa com Collboni han destacat que s'estigui celebrant Sant Jordi, "un dia de convivència i per subratllar el que uneix la societat". 

  • 11:55

    Aragonès desitja als catalans que passin un Sant Jordi acompanyats de llengua i cultura

     

    El president de la Generalitat rep a Palau representants d'associacions i entitats culturals, de floristes, flequers i pastissers. Pere Aragonès comenta amb orgull que avui és un dia que "els catalans prenem el carrer per apassionar-nos per la cultura i viure col·lectivament el que som, una nació que estima els llibres". El president català assegura que Sant Jordi és "una manera de celebrar la catalanitat, de ser una nació".

  • 11:38

    Pere Aragonès revindica el seu acord de claredat: "Votar mai és una trampa"

     

    El president de la Generalitat ha aprofitat la seva atenció en motiu de la diada de Sant Jordi per defensar la seva proposta de claredat. Ha demanat al govern espanyol que "escolti avui els catalan" i que tingui clar que "la democràcia i votar mai és una trampa". Pere Aragonès ha contestat així, les declaracions del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que divendres va qualificar la seva proposta de "unilateral i electoralista". El president català ha convidat Bolaños i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que aquests dies són a Catalunya que "és un molt bon dia per escoltar la ciutadania de Catalunya". 

  • 11:24

    Riuades de gent als carrers i primers lectors a la recerca de signatures

     

    El Gremi de Llibreters de Catalunya confia que el primer Sant Jordi sense restriccions després d'anys els permeti superar la xifra de 22 milions i mig d'euros de facturació. A Barcelona, el model de 'superilla' literària funciona i permet esponjar els compradors. La Rambla torna a presentar les aglomeracions pròpies d'abans de la pandèmia.

  • 11:19

    Yolanda Díaz defineix la diada de Sant Jordi com la "millor festa del món"

     

    La vicepresidenta segona del Govern central, Yolanda Díaz, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han recorregut aquest diumenge al matí les parades de la Rambla per Sant Jordi després d'assistir a l'esmorzar d'escriptors del Palau de la Virreina. Abans de la passejada, Díaz ha explicat que ha regalat a Colau el llibre 'Llegó con tres heridas', de Violeta Gil i ha destacat que Sant Jordi és "una festa maravellosa, única al món, per l'oportunitat de conjugar les flors que representen la vida i l'esperança amb la cultua i els llibres".

  • 11:18

    Iceta espera una jornada "magnífica" que superi el rècord de vendes de llibres i roses

     

    El ministre de Cultura es mostra satisfet perquè durant la pandèmia va créixer força l'hàbit i el gust per llegir. Amb tot, creu que encara falta feina per fer perquè el 35% dels ciutadans no llegeixen mai o gairebé mai. Iceta convida a aprofitar el Sant Jordi per comprar llibres i regalar roses.

  • 11:08

    En marxa la diada de Sant Jordi a Girona

     

    L'esplanada de la Copa centra l'activitat dels paradistes de roses i llibres. Un total de 31 parades de professionals es concentren en aquest espai amb entrada gratuïta fins a les 10 de la nit. La Plaça de l'Assumpció al barri de Sant Narcís compta per primera vegada amb un mercat de llibres, revistes, CD i discs de vinil nous i de segona mà, a banda de roses.

  • 10:40

    Núñez Feijóo destaca l'esperit de remuntada del constitucionalisme per Sant Jordi

     

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha vistitat aquest diumenge la carpa del seu partit situada a la Rambla de Catalunya de Barcelona acompanyat del candidat a l'alcaldia de la ciutat, Daniel Sirera. Feijóo ha agraït les mostres de suport que ha rebut en els seus tres dies a Catalunya i ha destacat "l'esperit de remuntada dels constitucionalistes a Catalunya en favor de la reconciliació social i la recuperació econòmica".  El líder popular ha explicat que ha comparat el llibre de Juan Milián 'Liberados', que apunta a l'existència d'una "immensa majoria constitucionalista" que aposta per la reconciliació. 

  • 10:20

    Arrenca la diada de Sant Jordi a Lleida

     

    A Lleida, s'espera un temps esplèndit per celebrar un bon Sant Jordi, tot i que el fet que la diada enguany caigui en diumenge fa rebaixar lleugerament les expectativesL'avinguda Francesc Macià i la rambla de Ferran són de nou l'epicentre de la diada amb desenes de parades de llibres i roses. El llibreters confien en la gran quantitat de noves publicacions d'autors locals, i els flequers esperen vendre un 15% més de pa de Sant Jordi que l'any passat.

  • 10:00

    Ada Colau: "Ens mereixem més que mai aquest Sant Jordi"

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha obert la festa de Sant Jordi en el tradicional esmorzar al Palau de la Virreina amb representants del sector editorial i acompanyada per segon any consecutiu de la vicepresidenda segona del Govern, Yolanda Díaz: Colau ha assegurat que Sant Jordi és "la festa més bonica del món", que enguany recupera La Rambla en plenitud. "Celebrem la vida. Ens mereixem més que mai aquest Sant Jordi", ha afegit.

  • 9:40

    La Diada de Sant Jordi recupera al 100% el seu caire solidari

     

    Entitats, associacions, voluntaris i ONG tornen a sortir al carrer per portar roses i llibres a aquelles persones que no poden fer-ho per iniciativa pròpia. És el cas de l'Associació Amics de la Gent Gran, que recupera la seva tradicional entrega de roses i llibres a les residències. L'entitat preveu regalar més de 10.000 roses i llibres i estarà present a gairebé 100 residències catalanes. Creu Roja organitza el projecte 'Llegim pels nostres drets' amb l'objectiu de sensibbilitzar sobre la lectura i aconseguir 3.500 llibres per entregar-los a nens i adolescents en situació de vulnerabilitat. La Fundació Comtal, que treballa per a nens, adolescents i joves vulnerables i amb les seves famílies proposa la campanya 'Una rosa, una oportunitat'.

  • 9:20

    Els floristes esperen vendre 6 milions de roses

     

    Els floristes de Mercabarna Flor pronostiquen un "èxit rotund" per aquest Sant Jordi, amb una previsió de venda de 6 milions de roses. Com que enguany la diada cau en diumenge, els dies de venda s'allarguen tot el cap de setmana i que ja van comencar divendres. Així doncs, els floristes hauran tingut tres dies per vendre les roses: des de divendres 21 fins al diumenge 23.

  • 9:00

    Arrenca un Sant Jordi que s'espera de rècord

     

    Com ja és tradicional el Palau de la Virreina acull l'esmorzar d'escripotrs del Sant Jordi 2023, en el que també participa l'alcaldessa de Barcelona. El Gremi de Llibreters estima que la coincidencia amb diumenge permetrà superar la xifra de prop d'1,7 milions de llibres venuts l'any passat. A la ciutat de Barcelona la festa s'estén per tots els districtes i s'arriba a xifra rècord de parades de llibres, 320, un 11% més; les signatures d'autors es reparteixen en 213. Es consolida, per evitar aglomeracions al centre, la superilla literària del Passeig de Gràcia de 9h a 21h, un gran eix perimetrat des de Gran de Gràcia que recupera La Rambla i que arriba gairebé fins al mar.