Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 24 d'abril de 2023 | Ponsatí planta el Suprem al·legant motius de feina

  • Reunió d'urgència dels regants del Canal d'Urgent per demanar ajudes
  • Desavinences entre ajuntaments i ACA pels plans per fer front a la sequera
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Ponsatí queda en llibertat després de declarar davant el jutge al seu retorn a Espanya després de cinc anys fugida
Ponsatí queda en llibertat després de declarar davant el jutge al seu retorn a Espanya després de cinc anys fugida

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la plantada de l'exconsellera de Cultura, Clara Ponsatí al jutge Pablo Llarena. Ponsatí estava citada per declarar davant el Tribunal Suprem, però ha al·legat motius laborals per no assistir i ha viatjat a Brusel·les.

Dia de reunions a contrarrellotge abans que el Canal d'Urgell tanqui el reg i 50.000 hectàries de collites quedin en risc. Les principals organitzacions agràries i Administració aborden els ajuts per afrontar la campanya. Aquest matí, els regants s'han reunit d'urgència amb la Conselleria. Demanaran la declaració de Zona d'Emergència Climàtica.

la taxa de risc de pobresa o exclusió social a Catalunya cau fins el 24,7%, un punt menys que el 2021. En canvi, es disparen les privacions a les llars. El 19% de les famílies reconeix que no pot mantenir una temperatura adecuada a casa seva.

Les restes del fundador de la Falange José Antonio Primo de Rivera sortiran avui del Valle de Cuelgamuros, el que durant anys anomenàvem Valle de los Caídos.

Susan Sarandon arriba a Barcelona per participar en un col·loqui durant el Barcelona Film Fest, on avui es projectarà Thelma i Louise.

Resum notícies a Catalunya: 24 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:36

    L'Ajuntament de Barcelona atorga a la periodista de TVE Mària Sànchez la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum.

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que "La Mària es feia estimar perquè feia molt bé la seva feina sent bona persona". "Voliem que aquesta medalla servis per acompanyar aquest dol", ha destacat Colau, que ha fet entrega de la Medalla d'Or al Mèrit Civic, a títol pòstum a la seva parella Manel Lucas i els seus dos fills. Durant l'entrega han estat presents els líders de tots els grups municipals, a més dels seus companys de diferents mitjans de comuniació i representants d'entitats veinals.  

  • 18:30

    El Barça tanca el finançament per construir l'Espai Barça

     

    L'acord de finançament està xifrat en 1.450 milions d'euros, amb una participació de 20 inversors, i permetrà portar a terme la remodelació del Spotify Camp Nou i les seves rodalies. L'acord cobreix el cost total de les obres i l'estructura financera s'ha tancat amb "algunes de les principals entitats financeres de prestigi a nivell internacional".  A més, el club català començarà a repagar l'operació una vegada les obres de l'Estadi hagin finalitzat, amb els ingressos generats per Spotify Camp Nou, que està previst que siguin d'uns 247 milions aproximadament.

  • 18:25

    Mor un motorista en un accident de trànsit a la B-22 al Prat de Llobregat

     

    Un home de 50 anys ha mort aquest dilluns en accident de trànsit quan conduïa una motocicleta al quilòmetre 4,9 de la carretera B-22, en terme municipal del Prat de Llobregat. Segons informa el Servei Català de Trànsit, els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís del sinistre poc després d'un quart d'una del migdia. Les causes de l'accident estan sota investigació. Arran de la incidència, que ha obligat a tallar un carril cap a l'aeroport, s'han activat tres patrulles dels Mossos, dues dotacions dels Bombers i tres unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques. L'SCT indica que 44 persones han perdut la vida en el que va d'any a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

  • 18:03

    Acció Climàtica fa front comú amb els regants del Canal d'Urgell per exigir-ne modernització a Agricultura

     

    En una reunió celebrada avui a Barcelona, regants i Departament han compartit l’extrema gravetat de la situació i han acordat treballar de la mà per fer realitat una inversió "que és imprescindible", diuen, per garantir el futur del sector i, alhora, garantir un ús sostenible de l’aigua davant l’actual context d’emergència climàtica.

    Ambdues parts han compartit i manifestat l’"enuig" i la "preocupació" davant la complicada situació provocada per la sequera i que afecta entorn de 50.000 hectàrees de reg del Canal d’Urgell. En aquest sentit, la consellera ha assegurat als regants que el Govern hi és i hi serà al costat del sector agrari de les comarques de Lleida, i de la resta del país, per treballar de forma conjunta i trobant les solucions necessàries.

  • 16:50

    La Generalitat demana prescindir de la mascareta a les resdiències, tret de casos concrets

     

    El Govern de la Generalitat ha demanat al Ministeri de Sanitat una modificació dels protocols en l'ús de la mascareta, especialment pel que fa als aïllaments a les residències. Segons la proposta, el seu ús es limitaria a alguns casos, com ara per a persones amb símptomes respiratoris o si s'atén a persones vulnerables, però de manera generalitzada se'n podria prescindir en aquells indrets on continua sent obligatoria.

  • 16:16

    Guàrdies de fans 5 dies abans del concert de Bruce Springsteen

     

    Encara falten 5 dies pel primer concert de Bruce Springsteen a Barcelona i alguns fans ja fan guàrdia per ser els primers en entrar a l'estadi Olímpic de Montjuïc.Han creat una llista per poder entrar en rigorós ordre d'arribada. No cal acampar, però si que es passa llista 3 cops al dia. El cantant nord-americà actuarà divendres i diumenge a Barcelona.

  • 15:30

    Llarena dona cinc dies a les parts perquè es pronunciïn després que Ponsatí no s'hagi presentat a declarar al Suprem

     

    El magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha demanat a l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí i a la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular que es pronunciïn després que l'exconsellera d'Educació no s'hagi presentat aquest dilluns a declarar a l'alt tribunal. El magistrat instructor demana a l'eurodiputada que demostri que ha demanat empara de la immunitat parlamentària.

  • 13:45

    Barcelona tancarà l'accés nocturn als búnquers del Carmel a partir del 2 de maig

     

     

    El recinte estarà obert cada dia entre les 9 h i 19:30 h en horari d’estiu, i entre les 9 i 17:30 h en horari d’hivern. Aquesta setmana finalitzen els treballs per instal·lar una tanca de dos metres d'alçada, amb l’objectiu de controlar la gran afluència de persones en aquest espai i impedir que es malmetin les restes arqueològiques i preservar el descans dels veïns. En paral·lel, la Guàrdia Urbana adaptarà el dispositiu per continuar mantenint la convivència i evitar concentracions de visitants i conductes incíviques.

  • 13:23

    La política de mobilitat de Barcelona, al centre del primer debat de candidats del 28M

     

    El primer debat de candidats organitzar per Pimec, ha posat contra les cordes Ada Colau per la seva política de mobilitat, qüestionada per tots, unes opinions a les quals l'alcaldessa ha contraatacat donant xifres de reducció de trànsit des del 2015.  Segons Ada Colau, tot i la pacificació dels eixos verds a l'Eixample, el trànsit s'ha reduït a l'interior de la ciutat de 65.000 vehicles i un 11% a les rondes. Per Xavier Trias, fer desaparèixer els xamfrans de l'eixample és un desastre, i la pacificació s'ha gestionat malament.

  • 12:58

    Cada català que viu de lloguer destina el 58% del seu salari a pagar l'habitatge

     

    Segons l'informe dels portals Fotocasa i Infojobs, Catalunya és, amb les Balears, la comunitat on l'esforç per pagar el lloguer és més alt. A Barcelona s'enfila fins al 62%, la més alta de tot l'Estat, seguida de Guipúscua i Madrid. Uns percentatges d'esforç per pagar l'habitatge respecte els ingressos que supera de llarg les recomanacions dels organismes europeus, on situen aquest xifra en el 30 per cent. Una regla que només es cumpleix a dues autonomies, Castella la Manxa i Extremadura, com explica la directora d'estudis de Fotocasa, Maria Matos. 

     

  • 12:30

    Els regants del canal d'Urgell, convocats d'urgència amb Acció Climàtica per valorar les pèrdues per la sequera 

     

    Els han convocat d'urgència per posar sobre la taula les pèrdues a què s'enfronten per deixar de regar cinc mesos abans del previst. Perilla la supervivència de les collites i dels fruiters. Segons el Departament d'Acció Climàtica, és una reunió per escoltar els pagesos, donar suport al sector i fer una valoració conjunta de la situació. De cara a aquesta tarda, a la taula agrària, afirmen que l'objectiu de la trobada és una mica el mateix, "exposar i compartir les conseqüències de l'estat de la sequera".

  • 12:27

    L'actriu Susan Sarandon protagonitza la jornada d'avui del Bcn Film Fest

     

    Susan Sarandon centra avui tota l'atenció del Bcn Film Fest a Barcelona. L'actriu assistirà aquest vespre al festival i el públic participarà en un col·loqui amb ella després de la projecció de 'Thelma & Louis', un dels títols més destacats del director Ridley Scott protagonitzat per la pròpia Sarandon i Geena Davis.

  • 11:29

    La taxa de risc de pobresa o exclusió social a Catalunya cau al 24,7%

     

    Són 1,2 punts menys respecte de l’any 2021, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquest indicador mesura la proporció de població que es troba o bé en situació de risc de pobresa (19,9%, la mateixa que l’any anterior), o bé en situació de privació material i social severa (8,0% enfront del 9,0% del 2021), o bé que viu en llars amb una intensitat en el treball molt baixa (6,8% enfront del 9,6% de l’any anterior). Un 19,2% de la població declara no poder mantenir l’habitatge a una temperatura adequada.

  • 11:27

    La Barcelona Bridal Fashion Week tanca amb més de 21.500 visitants

     

    La xifra suposa un 15% més respecte l'any passat. La majoria dels visitants han estat estrangers (un 70%) segons les dades de Fira de Barcelona. La directora del BBFW, Albasari Caro, ha assegurat que aquesta edició "ha confirmat l'enlairament" del mercat de moda nupcial després de la pandèmia i ha destacat el "salt qualitatiu" de les firmes participants.

  • 11:18

    L'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona es converteix des d'avui en facultat

     

    Serà l'únic centre públic de la demarcació de Barcelona en aquest àmbit i formarà el nombre més elevat d'infermeres i infermers a Catalunya. Concretament, tindrà 530 estudiants, uns 370 docents i investigadors i 150 membres del personal d'administració i serveis, en alguns casos compartits amb la Facultat de Medicina. L'autonomia del nou centre permetrà incrementar el prestigi de la infermeria i reforçar la imatge de la professió a escala internacional. Actualment el 40% de les infermeres supera els 50 anys, de manera que els propers anys el sector requerirà nous professionals. 

  • 11:01

    Clara Ponsatí alega compromisos laborals per no presentar-se al Suprem

     

    En un escrit remès al Tribunal, Clara Ponsatí ha a el·legat compromisos laborals al Parlament Europeu i la seva assistència als comissions d'indústria i d'Economia de l'eurocambra, dels quals n'és membre.  Sosté així que és incompatible tenir qualsevol compromís llunya de Brussel·els. sol·licita la suspensió del procediment fins que la justícia europea no és pronuncii definitivament sobre la seva immunitat parlamentària.  Recorda, a més, que te diversos recursos pendents per vulneració de drets. Més enllà de l'escrit, Ponsatí ha publicat una fotografia a Twitter´donis de Flandes, per confirmar que és troba fora d'Espanya.

     

  • 10:55

    Moren dues persones en un accident de quad.

     

    Els fets van tenir lloc aquest diumenge al vespre, en una zona boscosa prop de Món Sant Benet, al Bages. El vehicle, on hi anaven un home de 30 anys i un menor de 12, va precipitar-se per un barranc.  Els Mossos d'esquadra han obert una investigació per esclarir les causes de l'accident.  
     

  • 10:42

    Suspès el judici del 'cas de la noia del got'.

     

     

    El judici suspès per falta de competència de l'Audiència de Barcelona. Ha d'anar a un penal. La fiscal corregeix un error en la qualificació, però manté petició de dos anys de presó. 

    Un home la intenta agredir una noia sexualment en una discoteca. Es defensa empaitant-lo: "Després, van iniciar tots dos un forcejament en el qual l'acusat li va agafar fortament del coll i l'acusada li colpeja en la cara amb un got de vidre que portava aquesta a la mà, segons les conclusions provisionals.

     

    Avui estava previst el judici. La Fiscalia demanava 15 mesos de presó per a ell per abús sexual i dos anys per a ella per lesions. INFORMA: Isabel Palacios. 

  • 10:35

    Els preus dels hotels es disparen un 18% a Catalunya

     

    Catalunya ha estat la CCAA on els preus hotelers van pujar més al març, amb un 18,21%, respecte a fa un any. La mitjana a tot l'Estat ha estat del 10,5%. Catalunya va concentrar el 12,9% dels viatgers residents a Espanya i el 16,4% dels turistes internacionals. El grau d'ocupació hotelera es va situar en el 52%. 

  • 10:15

    Clara Ponsatí no es presentarà aquest dilluns davant del Suprem

     

    L'exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí està citada a declarar a aquesta hora al Tribunal Suprem, després del seu retorn la seva tornada a l'Estat espanyol el 28 de març passat, en què va ser detinguda i, posteriorment, posada en llibertat.  El seu advocat, Gonzalo Boye, ha avançat que Ponsatí "no sé si està de cami a Brusel·les, o ja està allà. L'exconsellera està acusada de desobediència per la seva participació en  l'1 d'Octubre. Un delicte que només comporta multa després de la desaparició del delicte de sedició.  Si no hi assisteix, el jutge podria posar una altra data per a la seva declaració, o bé ordenar la seva detenció només per a que la portessin al Suprem.

  • 09:29

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'escriptora, filòsofa i activista, Elizabeth Duval nega que hi hagi una escenificació de la pugna entre Podemos i Sumar: "La desavinença i els conflictes són reals". I creu que la negociació entre Podemos i Sumar hi té a veure "una posada en escena política": "Espero que després del 28M la negociació real torni a ser possible".

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 24 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 9:25

    Moren un home i un menor en un accident de quad al Bages.

     

     

    Un home de 30 anys i un menor de 12 han mort en un accident de quad en una zona boscosa prop de Món Sant Benet, al Bages. L'accident va ocórrer el diumenge al vespre quan el vehicle es va precipitar per un barranc del camí de les Generes, al municipi de Talamanca. Diverses dotacions dels Mossos, els Bombers i el SEM es van traslladar al lloc dels fets després de rebre l'avís cap a les 7 del vespre. Actualment, els Mossos investiguen les causes de l'accident. 

  • 8:30

    L'edició 2023 de Sant Jordi bat rècord en venda de roses i llibres. 

     

     

    La diada de Sant Jordi ha estat tot un èxit... Tant d'afluència de públic com de venda de llibres i roses. Milers de persones han sortit als carrers per celebrar una Diada que ha tingut més parades i més signatures d'autors que mai. Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters considera que "ha estat el millor #SantJordi de la història".

     

  • 8:25

    José Antonio Primo de Rivera serà exhumat avui del Valle de Cuelgamuros. 

     

     

    S'exhumaran les restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, del Valle de Cuelgamuros, el mausoleu franquista conegut durant anys com el Valle de los Caídos. Les seves despulles es retiraran quatre anys després de les del dictador Francisco Franco. 

  • 8:20

    Clara Ponsatí no deixa clar si compareixerà al Tribunal Suprem.

     

     

    L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí està citada a declarar davant el Tribunal Suprem per comunicar-li que està processada per un delicte de desobediència que, en cap cas, comporta penes de presó. Ponsatí no ha volgut aclarir què farà. 

    L'exconsellera amb Carles Puigdemont ha participat a la diada de Sant Jordi signant exemplars del seu llibre "Molt i Ningú". Aquesta és la resposta que ha donat quan els periodistes li han preguntat si avui es presentaria davant el jutge Llarena al Tribunal Suprem
     

  • 8:15

    Els polítics catalans aprofiten per reivindicar els aspectes positius del Sant Jordi.

     

     

    Salvador Illa del PSC n'ha destacat la jornada de convivència, Eulàlia Reguant ha criticat que PSC i PP l'aprofitin per fer campanya electoral. Mentre que Carlos Carrizosa de Ciutadans i Ignacio Garriga de Vox han coincidit en proposar que Sant Jordi sigui la Diada de Catalunya. 

  • 8:10

    Un Sant Jordi d'èxit, en plena precampanya.

     

     

    Un dia que els polítics han aprofitat per fer-se banys de masses i llençar missatges. Entre la gent, camuflats a les parades, representants de tots els partits han desfilat per Barcelona en aquest Sant Jordi. Candidats municipals, líders estatals i ministres que han aprofitat a llençar els seus missatges. També el president Aragonès ha defensat el seu referèndum acordat, l'anomenat acord de claredat, replicant al ministre Bolaños que va qualificar la proposta d'electoralista i de trampa. 

     
  • 8:05

    Sant Jordi d'èxit, de rècord.

     

     

    El bon temps i les ganes de normalitat han omplert carrers i places i les vendes de llibres i roses han arribat a nivells d'abans de la pandèmia. Autors consolidats, autors mediàtics, polítics i sobretot molts ciutadans van barrejar-se pels carrers per gaudir de la diada. 

     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 24 d’abril de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.