Enlaces accesibilidad
Salut

Els hospitals faran proves de detecció precoç del càncer de pulmó

Per
Imatge d'una persona fumant tabac
Imatge d'una persona fumant tabac

Nou hospitals catalans iniciaran abans d'aquest estiu una prova pilot per fer el cribratge de fumadors i exfumadors mitjançant un TAC. L'objectiu és fer servir aquesta prova com a mètode de detecció precoç del càncer de pulmó.

Incloem també els exfumadors, la persona que fa menys de 15 anys que ha deixat de fumar, encara té acumulat aquest risc

El Germans Trias i Pujol és un dels hospitals catalans que participa en aquest programa pilot. De moment, la prova es farà en els pròxims cinc anys en persones d'entre 50 i 75 anys que fumin o hagin deixat de fumar en els últims 15 anys. "Incloem també els exfumadors, la persona que fa menys de 15 anys que ha deixat de fumar encara té acumulat aquest risc", assegura Antoni Rosell, director clínic de l'àrea tòrax de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Volen demostrar que detectar en estadi inicial el càncer de pulmó pot reduir un 17 % les morts per aquest tumor.

El programa està impulsat per diferents societats i associacions de tota Espanya. A Catalunya podrien fer-se el cribratge al voltant de 20.000 persones. Per accedir-hi, cal anar al centre de salut adscrit a algun dels hospitals que hi participen i dir: "He sentit que hi ha aquest estudi. Podran anar al seu CAP i el metge de capçalera recalcularà. I ja farà una petició per fer un TAC toràxic", assegura Rosell.

Doctor Trujillo: "El diagnòstic de càncer de pulmó és fa molt tard"

El cost d'aquest programa l'assumeix cada centre i tindrà una durada mínima de cinc anys per estudiar l'evolució dels pacients. Actualment, el 70 % dels càncers de pulmó es diagnostiquen en fase avançada.

També a altres hospitals espanyols

A més, prop de quaranta àrees sanitàries d'Espanya posaran en marxa aquestes proves de detecció precoç. A Catalunya, a banda, de Germans Trias i Pujol de Badalona, també es faran a l'Hospital de la Mar, Sant Pau, Vall d'Hebron i Clínic de Barcelona i Mútua de Terrassa (tots dos a la província de Barcelona); el Joan XXIII de Tarragona i el veí Sant Joan de Reus, i l'Arnau de Vilanova de Lleida.

De fet, Catalunya juntament amb Madrid, són les dues comunitats que concentren més centres sanitaris on es faran les proves, però també en una quarantena de regions sanitàries espanyoles més.

El sistema de salut ja disposa de cribratges preventius de mama, còlon i coll uterí, però no encara de càncer de pulmó, el que més morts provoca amb més de 20.000 morts anuals a Espanya.