Enlaces accesibilidad
Sequera

Els regants del Canal d'Urgell estimen pèrdues milionàries pel tancament del reg

Per
El Canal d'Urgell abasteix 77.000 hectàrees de 5 comarques
El Canal d'Urgell abasteix 77.000 hectàrees de 5 comarques

Els regants del Canal d'Urgell s'enfronten a una complicada situació pel tancament del reg cinc mesos abans del previst. En una situació normal, sense manca d'aigua, la campanya duraria fins a l'1 d'octubre, però la sequera ha precipitat l'avançament del tancament per aquest dimarts 25 d'abril.

Els pagesos aprofiten les últimes gotes del reg del Canal d'Urgell

Una mesura que comporta pèrdues econòmiques milionàries i, per això, reclamen indemnitzacions a la Generalitat.

Com afecta als pagesos el tancament del canal d'Urgell? | Pepa Sangenís

Un dia abans del tancament del reg, els regants del Canal d'Urgell s'han reunit d'urgència amb el Departament d'Acció Climàtica per posar sobre la taula les pèrdues a què s'enfronten. Fonts del Departament afirmen que volen "donar suport al sector i fer una valoració conjunta de la situació", una trobada que es produeix a la vigília de la Taula Agrària, on també "es compartiran les conseqüències de l'estat de la sequera".

El president del Canal, Amadeu Ros, ha explicat al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que feina 70 anys que no entrava tan poca aigua als embassaments d'Oliana i Rialb. En total hi ha unes 50.000 hectàrees afectades, de fruita dolça i cereals d'hivern.

El canal d'Urgell subministra aigua a 120 poblacions, 70 indústries, unes dos mil granges i uns deu mil regants. Ara l'aigua que hi queda es reserva per l'abastament dels municipis. Per la seva banda, els alcaldes fan una crida a l'ús racional de l'aigua. Avui mateix enviaran una carta als veïns de la zona afectada.

Atac de la Generalitat a l'Estat

El Govern planteja la necessitat urgent de tancar un conveni amb l'Estat per cofinançar la modernització del Canal d'Urgell, que costaria 1.200 milions d'euros. La proposta catalana passa perquè l'administració estatal es faci càrrec del 40% de l'execució. En aquest sentit, la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha lamentat "la manca de planificació" del govern central, que "hipoteca el futur dels pagesos i dels aliments que subministren".

El Canal d'Urgell es queda sense campanya

El Canal d'Urgell és la infraestructura de regadiu que proveeix més hectàrees de Catalunya, unes 70.000 situades entre les comarques del Pla d'Urgell, la Noguera, Urgell, els Garrigues i el Segrià. Els regants d'aquest canal pateixen les restriccions d'aigua per la sequera des que al març van entrar en vigor les mesures de la Generalitat, i fa tot just dues setmanes, van tornar a tallar a la meitat la dotació d'aigua.

Ara, s'enfronten a una campanya buida, en què no tenen suficient aigua per regar. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha avisat que el tancament del Canal d'Urgell tindrà un "fort impacte" en la producció dels fruiters, que només tindran autoritzat el reg de supervivència dels arbres de manera que es pot perdre tota la collita. I també perilla la collita de fruita seca.

Modernització del Canal d'Urgell

D'altra banda, queda pendent la modernització del canal per fer possible portar l'aigua per degoteig o aspersió a les finques, cosa que permetrà estalviar aigua. L'escull per poder fer-ho està en el finançament, que negocien el Departament d'Acció Climàtica amb el Ministeri d'Agricultura. La consellera Jordà s'ha compromès a assumir el 60% de la despesa si Agricultura es fa càrrec del 40% restant.

Reunió de la Taula Agrària

Aquest dilluns ha tingut lloc una reunió de la Taula Agrària. La consellera, Teresa Jordà, i el secretari general, David Mascort, han compartit el compromís del Govern d’ajudar al sector per fer front a les pèrdues derivades de la sequera. La consellera ha explicat que durant la reunió de la Mesa de la sequera, celebrada la setmana passada a Madrid, van reclamar explícitament al Ministeri d’Agricultura ajudes directes al sector i, en aquest sentit, ha reiterat que des del Govern es treballarà perquè aquestes ajudes es facin realitat amb la major celeritat possible.

La consellera ha recordat que el Govern va aprovar el Pla Especial de Sequera el 2020 i que va començar a aplicar-se el 2021 en vista a l’absència de precipitacions abundants. I, de la mateixa manera, ha confirmat que s’estan impulsant totes les mesures i accions treballades durant la cimera de la sequera.