Enlaces accesibilidad
Canvi climàtic

Les onades de calor es multipliquen per set en les últimes dècades

Per
Els dies d'estiu han passat de 90 a 145 en les últimes dècades
Els dies d'estiu han passat de 90 a 145 en les últimes dècades

Aquesta setmana comença una escalada de temperatures excepcional, amb termòmetres que poden superar els 30 graus a l'interior i els 35 a Ponent. Davant d'aquesta situació inèdita, Salut ha decidit activar la fase 1 del Pla d'Actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor el 15 de maig, un mes i mig abans del que és habitual. S'allargarà fins més enllà del 30 de setembre.

El conseller de Salut, Manel Balcells ha reconegut que l'augment sobtat de les temperatures "els agafa una mica per sorpresa", però garanteix que el sistema sanitari està preparat, encara que no preveuen un increment molt significatiu de les atencions per la calor. Ara bé, si que apunta que espera "un estiu complicat".

Les recomanacions que fa Salut passen per evitar les hores centrals del dia o hidratar-se. Pel que fa als refugis climàtics, ha avisat que ja es poden posar en marxa, també les piscines comunitàries, que no queden afectades per la sequera.

Salut avança al 15 de maig el pla per onada de calor | Andreu Santos

Cada vegada més freqüents

Aquestes onades de calor són episodis cada vegada més habituals en les últimes dècades: s'han multiplicat per set durant el dia i per onze a la nit, factors que poden arribar a ser molt perjudicials per a la salut.

De fet, l'any passat va ser el segon any més càlid registrat a Europa, amb gairebé més d'un grau de mitjana de diferència. A Espanya, els dies d'estiu han passat de ser 90 a 145, és a dir, que hi ha dos mesos més de dies càlids l'any.

Un estudi elaborat pel Centre de Política del Sòl i Valoracions (CPSV) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) constata que les ciutats espanyoles han incrementat més de 3,5 graus entre el 1971 i el 2022 i registren algunes de les anomalies climàtiques més agudes del món.

Les conseqüències, mortals

Aquests canvis de temperatura i, sobretot, increments perllongats i cada vegada més recurrents, poden ser un problema greu per la salut i poden, fins i tot, ser mortals. Durant el 2022 van morir més de 4.700 persones a causa de les temperatures elevades, segons la base de dades MoMo. És per això que el Ministeri de Sanitat activarà el pla de prevenció dels efectes de la calor en la salut el pròxim 15 de maig, dues setmanes abans de l'habitual.

Temperatures de ple estiu a l'abril

Els experts expliquen que la calor pot esgotar el nostre organisme i desequilibrar els mecanismes de compensació del cos. A més, el cap de psiquiatria de l'Hospital Sant Pau, Narcís Cardoner, ha explicat que la calor pot alterar com funciona el nostre cervell en l'àmbit cognitiu i emocional. "Ens compromet i incrementa el risc de poder patir problemes emocionals o de conducta", assegura Cardoner.

3,54 graus més

L'estudi de la UPC, vinculat a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB), ha analitzat l'evolució de les temperatures del 1971 al 2022 a través de 21 estacions meteorològiques representatives de les comunitats autònomes. Els resultats mostren que les temperatures màximes a les principals ciutats d'Espanya ha incrementat 3,54 °C i a les mínimes han augmentat més de 2 graus. Aquest augment és superior a la mitjana mediterrània en totes les ciutats estudiades.

El Ministeri de Sanitat proposa avançar el pla d'accions preventives per la calor

D'altra banda, les onades de calor han passat de ser 3 a la dècada dels 80 a 21,9 a l'última dècada (2013-2022). Aquestes, però, es poden diferenciar quan són diürnes de nocturnes i, en el cas de les onades de calor nocturnes, aquest increment és encara més gran. En els últims quaranta anys, les onades de calor nocturnes han patit un increment de més 27 onades anuals.

A més, els dies d'estiu, tots aquells que superen els 25¿°C, han passat de 90 a 145, una xifra que es tradueix en dos mesos més de dies d'estiu cada any. Per la seva banda, les nits tropicals, les que passen els 20 °C, s'han incrementat també en 18 dies anuals, passant d'una mitjana de 45 a 63 en els últims 50 anys.

El Mediterrani, el més afectat

La zona mediterrània serà una de les zones més afectades i vulnerables al canvi climàtic i augments de temperatures durant els pròxims anys. La temperatura mitjana sobre el Mediterrani té un augment més alt que la mitjana global i és un dels factors que explica l'augment de temperatures generalitzades la península.

Les zones de costa, sobretot les mediterrànies, tenen un risc més elevat d'experimentar desastres naturals com inundacions, erosions i salinitzacions dels deltes fluvials i aqüífers. Es calcula, a més, que si la temperatura del Mediterrani s'incrementa 2 °C, les precipitacions es reduiran més del 10% i si l'increment arriba fins als 4 °C, les precipitacions podrien reduir-se fins al 30% a tot el sud d'Europa.