Enlaces accesibilidad
Salut Mental

1 de cada 5 dones patirà algun trastorn mental durant l'embaràs o el postpart

Per
La Lorena i la Federica a la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic
La Lorena i la Federica a la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic

1 de cada 5 dones patirà algun trastorn mental durant el seu embaràs o postpart. Aquesta és una de les xifres que surten de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l'Hospital Clínic que posen en valor la importància de la salut mental en les dones embarassades o que acaben de ser mares. La consciència d'aquest fet va en augment, ja que les primeres visites a aquesta unitat van augmentar un 37% el 2022 respecte de l'any anterior, amb 411 primeres consultes.

Coneixem la Unitat de Salut Mental Perinatal de l'Hospital Clínic

El cas de la Federica

La Federica va arribar d'Itàlia un mes abans de la pandèmia. Aquí es va aquedar embarassada de bessons, però va perdre a un d'ells pràcticament al final de l'embaràs. Finalment va nèixer l'Amir, que ara té 13 mesos, però ella va patir una depressió.

1 de cada 5 dones patirà un trastorn mental durant l'embaràs o el postpart | Marga Esparza

La Federica explica que aquí l'han ensenyat també a ser mare, i que ara només vol estar amb l'Amir.

Quina és la tasca de la Unitat?

La unitat del Clínic, més enllà d'oferir acompanyament a les mares, es caracteritza per ser una unitat d'intervenció psiquiàtrica i psicològica. D'una banda, tracten les patologies mentals de les mares a través de tractament farmacològic i, per l'altre, fan intervenció psicològica en l'àmbit de la patologia materna i en el vincle entre mare i nadó. A més, la unitat també es dedica a avaluar el desenvolupament neurològic dels nadons per detectar possibles patologies. El centre atén pacients derivades d'altres unitats del Clínic i també d'altres dispositius de salut de tot Catalunya.