ERC i PSC tornen a jugar-se l'alcaldia a Tarragona
- L'exlíder de Ciutadans, Rubén Viñuales, encapçala la llista socialista de cara a les municipals del 28M
L'actual alcalde, el republicà Pau Ricomà, és l'únic candidat de 2019 que repeteix llista
Les eleccions municipals de Tarragona es perfilen tant o més renyides que els comicis de fa 4 anys. Aleshores, el PSC de l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros va guanyar en vots a l'ERC de Pau Ricomà, però no en va tenir prou per mantenir-se a l'alcaldia. Ara, els socialistes enfoquen la cita del 28 de maig amb la intenció de revalidar per cinquena vegada consecutiva la victòria electoral, però amb prou marge per recuperar el consistori.
Pau Ricomà, l'únic que repeteix
El 2019, ERC va acabar aconseguint l’alcaldia de Tarragona. Pau Ricomà va pactar primer amb els comuns i després amb Junts i la CUP. Aquest 28M Ricomà serà l’únic candidat de les municipals de 2019 que repetirà.
El seu principal rival seran els socialistes, que renoven cartell amb l’excap de files de Ciutadans, Rubén Viñuales, que va quedar tercer a les darreres eleccions. Viñuales tindrà el repte de rellevar Josep Fèlix Ballesteros, ja retirat de la política activa. Per la seva banda, Ciutadans opta en el seu relleu per l’actual portaveu del grup, Lorena de la Fuente, tot i haver entrat a l’Ajuntament, a mig mandat.
L'herència de l'alcalde Nadal
Junts, PP i En Comú Podem també renoven candidatures, però en aquest cas optant per persones amb trajectòria històrica. Tant Jordi Sendra de Junts com Maria Mercè Martorell pels populars van ser regidors de l'alcalde socialista Miquel Nadal a principis dels anys 2000. En el cas de l’espai postconvergent sembla destinat a dividir-se per l’aparició de la possible candidatura de Centrem, vinculada al PDECat.
L’activista Jordi Collado encapçala la candidatura dels comuns en un intent de passar pàgina a la crisi interna provocada per l’adeu de Carla Aguilar aquest mateix estiu. Per la seva banda, a la CUP serà l’actual regidora de medi-ambient Eva Miguel qui agafarà el lideratge de la formació després de la marxa de Laia Estrada al Parlament.
El PP intentarà recuperar-se de la pèrdua de 2 dels 4 regidors a les eleccions de 2019, optant per recuperar la històrica regidora Maria Mercè Martorell. Vox, amb Francisco Javier Gómez al capdavant opta a entrar per primera vegada després d’obtenir un gran resultat a les darreres autonòmiques.
El repte del Port i l'arribada dels creuers
Fa 30 anys que cap formació assoleix la majoria absoluta a la ciutat de Tarragona. La ciutat s'enfronta als reptes socials i econòmics que suposa el futur creixement d'una ciutat que, ben aviat, superarà els 150.000 habitants. Un present i futur que no s'entén sense el Port i el desenvolupament que suposa l'arribada de creuers turístics per a conèixer el llegat romà patrimoni de la humanitat o la relació amb el major polígon petroquímic del sud d'Europa.
Tarragona també ha d’afrontar importants reformes urbanístiques. Començant per l’aprovació del nou Pla Urbanístic. Això amb l'execució de les grans inversions com pot ser l'Hospital Joan XXIII, l'ampliació i la reorganització del museu de la Necròpolis, l'espai de la Savinosa, la Ciutat Residencial, i la ciutat de la Justícia. Dos grans projectes per cohesionar els barris de Ponent amb el centre i que seria Ponent Verd, a la zona del vial Tarradellas, annex a l'anella Mediterrània, i també aquest gran parc d'Horta Gran, que el riu deixi de ser d'una vegada per totes una barrera.
La futura Ciutat Judicial, que no arrenca, i la neteja dels carrers i les seves deficiències, ha centrat algunes de les polèmiques dels últims mesos. També el turisme de creuers rep crítiques d'entitats ecologistes, però pot ajudar a estimular el comerç local. L’Ajuntament de Tarragona arrossega un fort deute econòmic. Això alenteix les inversions en temes com el manteniment del patrimoni històric.