Deu anys trobant a faltar Constantino Romero, presentador i locutor, veu inigualable també al doblatge de cinema
- Constantino Romero va morir fa 10 anys i el seu buit es continua sentint entre els professionals i el públic de la ràdio, televisió, cinema o teatre
- De dicció perfecta, veu perfectament col·locada, color i timbre inigualables, li retem homenatge des de l'Arxiu de TVE Catalunya amb les entrevistes on ens parlava de la seva feina
Constatino Romero va morir fa 10 anys i va deixar empremta entre família i amics per la gran estima que sempre despertava la seva alegria i bon humor. El troba a faltar el públic i molt també els companys de professió, de ràdio, televisió, cinema i teatre.
No passava desapercebut per la seva alçada i presència, menys quan començava a parlar, amb aquella veu tan característica de baríton, de dicció perfecta, veu perfectament col·locada, color i timbre inigualables, que a tots ens se'ns va fer molt familiar. També ho és ara per a moltes persones joves, que l'han sentit doblant Clint Eastwood o Darth Vader. Els amics, com va explicar Constantino a l'Àngel Casas, li demanaven que gravès la seva veu dient-li al nen 'menja' perque així la criatura feia cas!
Es movia com peix a l'aigua al teatre, a la ràdio, al cinema, a la televisió, al doblatge i locució, gravant anuncis de publicitat o quan el tenies davant a una entrevista.
La ràdio als inicis i TVE, des del 1985
A les ones es va poder sentir per primer cop la seva veu com a professional a Ràdio Barcelona el 1965. Quan va entrar a TVE, vint anys més tard, al Centre de Producció de Programes de TVE a Sant Cugat del Vallès, on es feien tots els concursos i programes que presentava, compatibilitzava la feina a ambdós mitjans.
El seu debut a TVE el 1985 com a presentador va ser al programa 'Ya sé que tienes novio. Més tard, seria popularíssim arreu de l'estat on el veien milions de persones al mític espai 'El tiempo es Oro', que va rebre el premi al millor programa de televisió de 1990.
Mentrestant, a Radio 1 presentava el magazín matinal 'Cambia la cara', que durava quatre hores. Va rebre els guardons 'Antena de Oro' de 1999 i dos 'TP', també de la categoria màxima. El 1989, Constantino Romero va passar a la programació del matí, fins al 1992. Aquest any va estrenar també el nou concurs 'La vida es juego', a La 2.
Concursos, i moltes, moltes coses més
Els concursos que presentava eren de contingut cultural, i això a Contantino li agradava molt perquè erea un home culte i curiós. Feia de perfecte mestre de cerimònies davant qualsevol concursant o situació. El 1988, en ocasió de la 12a Fira del Llibre de Barcelona, ens va convidar a participar en aquest esdeveniment des del plató d'un dels seus concursos culturals, i a més, va presentar un debat amb l'escriptora Carme Riera, l'editora Beatriz de Moura i amb Jordi Úbeda, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana.
Sergi Schaaff, creador de tants programes de televisió i realitzador, considerava Constatino el presentador perfecte per la seva precisió i gran coneixement de la llengua.
Si cliqueu aquí, podeu escoltar Constantino participant a la segona part del programa Directe 4.0, en el 35è aniversari de la primera emissora en català. El locutor hi recorda que ell era present a Ràdio 4 el dia que es va inaugurar l'emissora, la importància que donava als mitjans de comunicació de servei públic i alguna batalla que va perdre davant RNE.
La gran vocació de Constantino Romero pel teatre
Era un apassionat del teatre, i n'havia estudiat de jove. La seva primera actuació important va ser a 'L'òpera dels tres rals', de Bertold Brecht, al Teatre Romea, amb la que va aconseguir un gran èxit. Aquesta versió era adaptada per Joan Oliver, Pere Quart. Així ens ho va explicar Irene Mir, al programa d'actualitat de les arts escèniques, 'Això és espectacle'.
Amb el Centro Dramático Nacional va fer titulada 'No hay burlas con Calderón', basada en textos de Calderón de la Barca, i a diversos musicals més com 'El roig i el blau', 'La ronda','La botiga dels horrors', com a planta carnívora, 'A little night music show' i 'Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet', fent de perruquer assassí.
Clint Eastwood es va quedar parat: el feia gairebé millor que ell mateix!
En la seva faceta com a actor de doblatge era considerat com un dels professionals més prestigiosos de l'Estat Espanyol. Va doblar altres grans estrelles americanes en català i castellà: Roger Moore, Arnold Schwarzenegger, Donald Sutherland a 'Noveccento', Humphrey Bogart a 'La legión negra' o l'entranyable Kunta Kinte de la sèrie 'Raices', i a l'actor Michael Caine. Va ser la veu del rei Mufasa de 'The Lion King', el Jutge Frollo d''El geperut de Notre-Dame' de Walt Disney i també Darth Vader a la 'Guerra de les Galàxies'. Ens va deixar aquella frase per a la història del cinema: 'Jo soc el teu pare'.
Diuen que quan Clint Eastwood es va sentir doblat per Constantino Romero, va quedar absolutament impressionat i sorprès per com ho feia de bé. Anècdotes de la seva vida de doblatge n'hi ha moltes i ens en va parlar al programa Memòries de la tele de Raül Díaz.
Com actor de cinema, Constantino va treballar fent de Pepe Carvalho a 'Olimpicament mort' i a 'Lola' de Bigas Luna', i a 'La veritat oculta' de Carles Balagué.
Gran comunicador i amic
Aquest gran comunicador no defugia pas compartir hores amb amics i companys, i va ser també a l'espai de futbol 'La barberia' el 1993. Coincidien el final de temporada del programa, que el Barça havia guanyat la Lliga i que Constatino era el convidat especial. Què més es pot demanar?
Va prendre part al debat del programa 'Te o cafè' sobre publicitat i concursos, on va explicar la seva actitud amb els que s'emportaven bastants diners dels programes que presentava. I per Nadal, participava en els programes per felicitar les festes als espectadors.
Coincidint amb el 75è aniversari de la publicació de 'La Guerra dels mons' de H.G. Wells i el 25è aniversari de la versió radiofònica que en va fer Romero, se'l va recordar amb emoció a la Universitat Autònoma de Barcelona. Manuel Turia va fer disfrutar l'audència explicant com enregistrava Constantino els anuncis de la tele, potser el moment més divertit que s'ha viscut mai a l'Aula Magna de la UAB. Al seu costat, Armand Balsebre, Margarida Blanch i Maria Lluïsa Solà.
Va evitar una tragèdia dient 'Preguem als atletes que baixin de l'escenari'
Un dels moments que Constantino Romero recordava més de la seva vida va ser la participació com a veu als Jocs Olímpics de Barcelona '92. Els Informatius de TVE Catalunya el van entrevistar un any després d'aquell esdeveniment mundial que va passar a casa nostra, per conèixer les seves emocions i sensacions d'aquells dies. Ens va explicar anècdotes molt divertides, com que gairebé no entra a l'estadi el dia de la inauguració.
La frase 'Preguem als atletes que baixin de l'escenari' la va dir a la cerimònia de clausura dels Jocs de Barcelona. Cantaven els artistes, entre els quals Els Manolos, i molts esportistes van pujar dalt de l'escenari que no estava preparat per a tant de pes. Va estalviar els que hi ballaven d'un bon ensurt i de prendre mal.
Constantino Romero va néixer a Alcalà d'Henares però es va criar a la Manxa fins que va arribar a Barcelona amb 9 anys. Des de llavors va viure a Catalunya, molts anys al Maresme. Va morir, afectat d'una malaltia, el 12 de maig de 2013, amb només 65 anys. El programa Saber y Ganar també ret homenatge a Constatino Romero amb diverses preguntes als concursants sobre aquest professional tan versàtil i recordat. en l'aniversari del seu traspàs.