Els mars i oceans s'escalfen sobtadament a les portes del "Niño"
- Els mars i els oceans s'han enfilat fins als 21 ºC durant les últimes setmanes, un registre mai assolit des que hi ha registres
- Després de tres anys amb el fenomen de la "Niña", és molt probable que el "Niño" s'instauri els pròxims mesos
Durant les últimes setmanes, la superfície dels mars i oceans del planeta s’ha escalfat de forma sobtada assolint valors mai observats des que hi ha registres. De fet, des de principis de març, la temperatura mitjana de la superfície del mar oceànic de tot el planeta s’ha enfilat dues dècimes i actualment se situa al voltant dels 21 ºC, fa un any era de 20,7 ºC i la mitjana és de poc més de 20 ºC. Pot semblar una anomalia molt petita, però els experts ens recorden que els oceans suposen un 71% del pleneta, per tant, aquest escalfament produït en tant poc temps és molt significatiu.
Una pujada de la temperatura associada a les múltiples onades de calor marines que afecten a l’oceà índic, al Mediterrani, a prop d’Alaska, a l’Atlàntic o al Pacífic. De fet, l’escalfament de l’aigua del mar més destacable es dona a les costes del Perú i de l’Equador, on després de 3 anys amb el fenomen de la "Niña", és molt probable que els pròxims mesos s'instauri el fenomen del "Niño", provocant un escalfament natural del Pacífic equatorial.
Un fenomen que segons les previsions s’intensificarà els pròxims mesos alterant els patrons climàtics a escala global i comportant un augment en la temperatura. Per tant, entrem en un escenari desconegut amb uns mars i oceans que podrien alliberar molta energia tèrmica acumulada durant els últims anys, cosa que fa posar en alerta a la comunitat científica. El "Niño", doncs, farà augmentar les onades de calor, les sequeres, però, també les inundacions i els fenòmens extrems. A la península i a Catalunya no hi ha una conseqüència directe, tot i que el més probable és que comporti un estiu tòrrid.
El Mediterrani, ja per damunt dels 20 ºC
Arran de costa, a prop de la platja, segons els observadors, la temperatura de l’aigua està al voltant dels 16/17 ºC, per tant, força normalitzada, Tot i això, el model ens indica que en general les aigües superficials del Mediterrani Occidental es troben a uns 19/21 ºC, per tant uns 3/5 ºC més càlida de l’habitual, sobretot a la costa mediterrània.
Onada de calor marina severa a tocar de la península
L'anomalia positiva al voltant de la península, en part va associada la forta insolació, però sobretot a les entrades d’aire càlid que hem viscut durant les darreres setmanes i que s’estén i s’intensifica encara més sobre l’Atlànic, entre el sud-oest península i les Canàries, on es parla d’onada de calor marina de categoria severa, per tant, de nivell 3 sobre 4.
Sens dubte, aquesta calor acumulada juntament amb altres factors, per exemple, amb la combinació d’un embossament d’aire fred, pot contribuir a intensificar alguns fenòmens extrems en forma de tempestes més severes. Per tant, caldrà veure com aquest mar més calent reacciona en trobar-se amb l’arribada d’aire fred en altura.