Creu Roja atén més de 157.000 persones en situació d'extrema vulnerabilitat l'any 2022
- L'entitat xifra en un 31% l'augment de les atencions respecte l'any 2019
- Les conseqüències econòmiques de la pandèmia han provocat que moltes famílies no hagin sortit de la pobresa
La pobresa extrema no afluixa i les xifres continuen sent preocupants any rere any. Així ho demostra el darrer informe de Creu Roja a Catalunya que explica que l'entitat va atendre 157.656 persones en situació extrema de vulnerabilitat a Catalunya el 2022, un 31% més que el 2019. Es tracta de la xifra més alta dels darrers quatre anys derivada de la pandèmia de la covid-19, el canvi climàtic i el conflicte d’Ucraïna.
Creixement de la pobresa estructural
Durant els darrers anys l’entitat ha detectat un creixement de la pobresa estructural aguditzada a causa de diferents factors. Així, tal com ha insistit el president Josep Quitet, més de 150.000 persones van rebre suport per cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, material escolar o ajuts per fer front als subministraments. De fet, Quitet ha afegit que bona part d’aquestes persones “tenen família i gent a càrrec”, una situació que els porta a pensar que la xifra podria ser en realitat d’unes 200.000 persones. També ha explicat que un total de 591.266 persones van rebre el suport de l’organització el 2022: 422.000 persones a Catalunya, de les quals el 57% eren dones.
Perfils ''molt variats''
La coordinadora de l'organització, Anna Sabaté, ha assegurat que el perfil de persones que venen a demanar una ajuda bàsica és “molt variat”. Per exemple, “treballadors pobres, que tot i tenir una feina no arriben a final de mes” i d’altres que “encara que tinguin una feina”, l’increment dels preus de consum, “fa que hagin de venir a l’entitat”. “No seria un marge de pobresa estructural, sinó persones que entren i surten del sistema'' ha conclòs.
El 82% de les persones refugiades són ucraïneses
El col·lectiu ucraïnès ha representat el 82% del total de persones refugiades amb què la Creu Roja ha treballat durant l’any passat. Deixant de banda aquest grup, la majoria de persones ateses procedeixen principalment de Colòmbia i Veneçuela, seguides de les de Rússia, Geòrgia, Perú i Hondures. En total, l’organització va atendre 52.417 refugiats amb l'objectiu de garantir-ne la protecció i la integració social.