Enlaces accesibilidad
Canvi climàtic i "El Niño"

Abans del 2027 viurem l'any més càlid i temperatures de rècord

  • El canvi climàtic antropogènic sumat al fenomen natural de "El Niño" ens aboca als anys més càlids mai registrats
  • És gairebé segur que en els pròxims 5 anys superem el rècord de temperatura global assolit el 2016 i és probable superar 1,5 ºC

Per

Anomalia de temperatura mensual global

Un darrer estudi conclou temperatures mundials de rècord en l'actual dècada. Segons les últimes dades publicades per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) és probable que les temperatures assoleixin valors sense precedents durant els pròxims 5 anys a causa de l'escalfament global, provocat per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle que es podria veure intensificat pel fenomen natural de "El Niño", previst durant els pròxims mesos.

Cop d'ull al passat per entendre el futur

En els últims 70 anys, la temperatura mitjana del planeta ha anat pujant, però no ha fet de manera uniforme, uns anys més que d’altres. Els anys que hem tingut episodis de "La Niña", l’anomalia positiva ha estat més discreta, mentre que quan hem tingut el fenomen de "El Niño", l’atmosfera s’ha escalfat més, tal com va passar el 2016, fins ara l’any més càlid al planeta des que hi ha registres.

Les conclusions d’aquest informe apunten que hi ha un 98% de probabilitats que abans del 2027, almenys un any registrarà la temperatura més alta des que hi ha registres, superant el rècord de temperatura del 2016. I hi ha un 66% de probabilitats que en aquest mateix període la temperatura superi en més d'1,5 ºC els nivells preindustrials durant almenys un any i de forma transitòria. Tot i això, en un futur s’acabarà assolint amb major freqüència.

El 2022 ja va tancar amb una temperatura mitjana mundial d'1,15 °C superior a la mitjana del període comprès entre 1850 i 1900. L'efecte de refredament exercit per les condicions de "La Niña" durant els últims tres anys va fer que l'escalfament global fos menys intens, malgrat tot, es van situar entre els més càlids des que hi ha registres.

"Hem d'estar preparats", diuen els experts

El secretari general de l'OMM, professor Petteri Taalas preveu que "els pròxims mesos s'instauri un episodi d'El Niño, que exerceix un efecte d'escalfament. Sumat al canvi climàtic causat per les activitats humanes, elevarà les temperatures mundials fins a límits desconeguts”. També assegura que "això tindrà repercussions de gran abast per a la salut, la seguretat alimentària, la gestió de l'aigua i el medi ambient". Per tant, cal estar preparats durant els pròxims anys, ja que ens afrontem a un clima molt diferent del que hem estat acostumats fins ara.

Canvi climàtic sumat a "El Niño": què suposa?

Som davant d'un episodi en què es combinaran dos elements que fins ara no havien coincidit: el fenomen natural de "El Niño" i un planeta més càlid que dècades anteriors causat per un canvi climàtic antropogènic. Per tant, estem davant d'un escenari incert. Ara per ara, els models preveuen un escalfament de l'Àrtic desproporcionadament alt. Es tracta d'un "hot spot" o punt calent del planeta, és a dir, una regió sensible a l'escalfament. En comparació amb la mitjana del 1991 al 2020, es preveu que a l'Àrtic, la temperatura augmenti el triple que la mitjana global.

L'informe preveu que entre el 2023 i el 2027 les precipitacions s'incrementin al Sahel, al nord d'Europa, Alaska i al nord de Sibèria, mentre que a la regió amazònica i parts d'Austràlia les condicions seran més seques.

 Anomalia de temperatura global per al període 2023-2027