Enlaces accesibilidad
Fita històrica

La història del Jesús: el primer nadó d'una dona trasplantada d'úter a Espanya

  • La mare va nèixer sense aquest òrgan i va rebre el de la seva germana l'octubre del 2020
  • Amb aquest naixement, l'Hospital Clínic aconsegueix una nova fita en matèria reproductiva

Per
L'equip de l'Hospital Clínic amb la Tamara i el Jesús
L'equip de l'Hospital Clínic amb la Tamara i el Jesús | RTVE CATALUNYA

L'Hospital Clínic aconsegueix una nova fita històrica en matèria reproductiva. El Jesús és el fill de la primera dona trasplantada d'úter a Espanya. Va nèixer el passat 10 de març i abandonarà l'hospital aquest dilluns després de dos mesos i mig a la UCI. El nadó va néixer prematur perquè la mare va desenvolupar preclàmpsia. El trasplantament que ha fet possible la fita va tenir lloc l'octubre de 2020 i va fer-se gràcies a la donació en viu de l'úter de la germana de la pacient.

Coneixem el Jesús: el primer bebè nascut a Espanya d'una dona trasplantada d'úter

Una intervenció ''molt complexa''

Els experts han explicat que aquesta intervenció va ser “molt complexa” i han detallat que l’extracció de l’úter va durar 11 hores i la seva implantació al cos de la pacient unes 5 hores més. Antonio Alcaraz, el cap d’Urologia de l’Hospital Clínic, ha comparat la dificultat d’aquesta operació amb un trasplantament facial “amb la diferència que aquí ens ho jugaven al tot o res perquè ho funcionava o no”.

La síndrome Rokitansky

El Jesús és un dels 50 nens i nenes nascuts arreu del món després d’un trasplantament d’úter, una operació molt complexa fruit d'una tècnica que a Catalunya encara es troba en procés experimental. Tamara Franco, la mare del nadó, va néixer amb la síndrome Rokitansky, una malaltia congènita que fa que les dones que la pateixen no tinguin ni úter ni trompes de Fal·lopi. “Ser mare sempre havia estat el meu somni”, ha explicat la dona que ha assegurat que sempre demanava nines i cotxets per Reis. Tot i que Franco ha reconegut que el procés per arribar a assolir aquest objectiu ha estat “molt dur”, ha remarcat que no se’n penedeix i que “ha valgut la pena”.

Coneixem el Jesús: el fill de la primera dona trasplantada d'úter a Espanya | Marga Esparza

Comitè d'ètica i bioètica

Segons ha explicat Francesc Carmona, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic, l’any 2015 aquest hospital va presentar al comitè d’ètica el primer projecte per tirar endavant aquesta operació. La proposta va haver de passar per diversos comitès de bioètica abans d’obtenir l’autorització per poder-se executar. Hi va jugar un paper destacat la germana de la pacient, que va ser la donant d'úter en viu.