El Parlament torna a citar Rajoy, Sáenz de Santamaría, Millo i Gay
- A la sessió d'aquest divendres els exalts càrrecs del Govern espanyol no han comparegut al·legant que no tenen obligació de fer-ho
- Diversos advocats penalistes i especialistes en drets humans denuncien violacions de la normativa internacional
El Parlament ha celebrat aquest divendres una nova sessió de la comissió d'investigació sobre l'ús de Pegasus i Candiru per espiar presumptament polítics independentistes catalans i persones del seu entorn. Avui estaven citades a declarar, entre d'altres persones, l'expresident del Govern espanyol, Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els exdelegats del Govern a Catalunya Enric Millo i Maria Eugènia Gay, però tal com s'esperava finalment no hi ha anat cap.
Rajoy, Sáenz de Santamaría i Gay ja havien comunicat que no assistirien a la sessió, emparant-se en dictàmens del Consell d'Estat que els eximeixen de comparèixer davant d'un parlament autònomic, mentre que Millo ha estat l'únic que no havia notificat prèviament si hi aniria o no. De la sessió també s'han absentat els diputats de formacions com Vox, Ciutadans i el Partit Popular.
Segons ha explicat el secretari quart de la Mesa i president en funcions de la comissió a la sessió aquest divendres, Rubén Wagensberg, el Parlament els tornarà a citar. En aquesta línia també s'han expressat els grups parlamentaris. El diputat d'ERC Jordi Orobitg ha sol·licitat al Parlament que quan se'ls torni a trucar es traslladin els fets a la Fiscalia perquè exerceixi les accions legals corresponents, com preveu el Reglament.
D'altra banda, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets i el diputat de Junts Quim Jubert han lamentat que Gay no hagi comparegut malgrat haver estat degana de l'Icab abans de ser delegada del Govern i número 2 del PSC a l'Ajuntament.
No és la primera vegada que alts càrrecs de l'executiu espanyol es neguen a comparèixer davant la comissió que investiga l'espionatge amb Pegasus i Candiru al Parlament. Fa unes setmanes ja es va produir la incompareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, la vicepresidenta Yolanda Díaz i altres ministres. Aleshores, el Parlament ja va traslladar aquesta situació a la Fiscalia perquè investigués si havien comès alguna infracció.
Advocats denuncien vulneració de drets
Els que sí que han complert aquest divendres amb la citació efectuada pel Parlament de Catalunya són els advocats Àlex Solà i Laia Serra, que han comparegut en representació del Col·legi d'Advocats de Barcelona, i dues representants del col·lectiu per la defensa dels drets humans Irídia, l'advocada Sònia Olivella i la membre de l'entitat Cèlia Carbonell.
Tots els juristes han assegurat que l'espionatge patit per polítics, activistes, periodistes i advocats per part d'organismes de l'Estat és totalment "desproporcionat" i vulnera els drets fonamentals dels afectats, del seu entorn i de la dissidència social i política. Solà, Serra, Olivella i Carbonell han criticat també la falta d'un control judicial i extern més efectiu sobre aquest tipus d'espionatge i la falta de control posterior i de transparència per part de l'Estat ja que, al seu parer, la legislació espanyola garanteix molt poc els drets humans en aquest aspecte.
Aquesta mateixa setmana l'Audiència de Barcelona ha denegat l'anàlisi del mòbil de l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, per investigar si va ser espiat amb Pegasus. Malgrat això, ha acordat requerir informació al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) sobre la compra de Pegasus i el seu possible ús per a espiar el mòbil de Van den Eynde.