La imatge comparativa a Sau, després de les últimes pluges
- Les últimes pluges han fet augmentar el cabal dels rius i també comencen a fer canviar l'aspecte d'alguns embassaments, com el de Sau
- Les conques internes es mantenen molt baixes, però pugen una mica, fins al 27% i les que depenen de l'Ebre, també remunten de forma lenta i continuada.
Les fonts tornen a brotar, el salts d'aigua baixen amb molta aigua i, també són molts els rius que baixen de color xocolata i amb força cabal. Les coses comencen a canviar, però ni molt menys s'ha acabat la sequera.
Rius més cabalosos
Dimarts, els forts xàfecs que van descarregar a Osona, on van acumular-se més de 50 litres, van fer créixer el riu Ter, al seu pas per Roda de Ter, fins als 135 m³ per segon. Avui ja en portava uns 20 m³/s. El riu Llobregat, al seu vas per Guardiola de Berguedà, també porta un cabal generós, de gairebé 7 m³/s, res a veure amb els 0,5 m³ /s que portava durant el mes de maig.
Els efectes de les pluges a Sau
Per tant, durant les darreres dues setmanes, cada tarda ha plogut intensament en algunes capçaleres d’alguns rius, especialment ala del Ter que drena la seva aigua fins al pantà de Sau. Aquest ja frega el 20% de la seva capacitat, continua molt buit, però les imatges de satèl·lit ens mostren com ha pujat el nivell de l’aigua des de finals d’abril, quan fregava el 6%, fins ara. Fixeu-vos com s'ha reduït el marge de terra que envolta l'aigua de l'embassament i el paisatge s'ha reverdit. Tot i això, fa falta més aigua.
Les conques internes guanyen 2 punts fins al 27%
Malgrat les últimes pluges, les reserves d'aigua segueixen molt baixes i es manté la situació de sequera a gran part de Catalunya. Els ruixats de maig van servir per remullar el territori i canviar l'aspecte del paisatge. En canvi, les precipitacions caigudes recentment s'han trobat amb un terreny més humit, per tant, l'aigua caiguda ha pogut drenar fins als rius i pantans. En definitiva, les pluges que cauen aquest juny s'estan aprofitant molt més, afavorint la recuperació lenta, però continuada d'alguns embassaments. Les conques internes han passat del 25 al 27% durant les últimes setmanes.
El pantà de la Baells, alimentat pel riu Llobregat, arriba al 27% de la seva capacitat i continua augmentant les reserves. També el de Sant Ponç, alimentat pel riu Cardener, actualment al 32%. En canvi, el pantà de Darnius o la Llosa del Cavall es mantenen estables, igual que el de Siurana o Riudecanyes. Per contra, el de Foix i Susqueda han reduït les seves reserves d'aigua.
Més aigua, també a les conques de l'Ebre
El pantà d'Oliana i Sant Ponç que depenen de la conca del Segre es van recuperant. El pantà d'Oliana ha guanyat 7 punts en una setmana, passant del 55 al 62 % de la seva capacitat. És el valor més alt en 10 mesos i, de fet, ha recuperat el nivell que tenia ara fa un any. El pantà de Rialb va tocar fons a finals d'abril, amb un 5% i actualment està a tocar del 9% de la seva capacitat. Entre els dos pantans ara hi ha 88 hm3 d'aigua.