Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jéssica Albiach: "Soc molt optimista amb un acord amb Sumar"

  • La presidenta d'En Comú Podem dona per tancat l'embolic sobre les negociacions entre Podemos i ERC, però no les nega
  • Jéssica Albiach: "Si Irene Montero vol, ha d'anar a les llistes"

Per
Cafè d'idees - Jéssica Albiach: "Soc molt optimista amb un acord amb Sumar"

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, tanca files davant l'embolic sobre les negociacions d'ERC i Podemos per tancar acords de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. En aquest sentit, Albiach ha reconegut que va ser el seu grup qui ho va confirmar a la premsa. La presidenta d'En Comú Podem al Parlament es desmarca de les paraules de Pablo Iglesias.

La presidenta dels Comuns ha dit que no creu que Pablo Iglesias vulgui torpedinar negociacions: "No entenc les paraules d'Iglesias, però no tiraré més llenya al foc".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Albiach s'ha mostrat confiada en la unitat entre Podemos, Comuns i Sumar, tot i l'embolic amb ERC: "Si algú es pensa que no volem anar plegades, s'equivoca". Albiach defensa que Irene Montero vagi a la llista de Sumar, si ella ho vol perquè és un actiu polític: "Per nosaltres no quedarà, el que desitjo és que hi hagi un acord, una quinzena de formacions hem manifestat d'anar a una plataforma que es diu Sumar. 35 eixos del programa per la pròxima dècada, confio que Podemos també s'integri".

La presidenta d'En Comú Podem esperarà a anunciar el cap de llista a les eleccions del 23J fins després de tancar un acord amb Sumar: "Ni confirmo, ni desmenteixo. Jaume Asens és un actiu polític".

Albiach critica que ERC torni "a escollir a Junts"

Albiach reconeix els mals resultats les eleccions municipals, però no dona per perdudes les alcaldies de Montcada i Reixac i, fins i tot, Barcelona: "Barcelona no la podem donar per perduda. Barcelona és progressista, sumem 24 regidors, Junts només 11".

Sobre Ada Colau, diu, ha tret un molt bon resultat "malgrat que la campanya de tots contra Colau" i retreu a Esquerra "un gir estrany com anys enrere" anunciant el suport a Xavier Trias: "És sorprenent que ERC vulgui tornar als pactes amb Junts que han portat un govern trencat i una presidència del Parlament segrestada per Laura Borràs".

La presidenta d'En Comú Podem explica que Ada Colau va trucar a Xavier Trias per felicitar-lo per la victòria si bé considera que s'ha produït "un empat tècnic amb el segon". Albiach defensa que Colau ha obtingut un "resultat espectacular" a les eleccions municipals i es pregunta si és més important quedar primer o ser capaç de teixir aliances.

Jéssica Albiach descarta una abstenció de VOX per fer alcalde a Jaume Collboni i apel·la a ERC per aconseguir un govern progressista: "Em preocupa el gir d'ERC, donar-li l'alcaldia a Trias que pretén desfer tot el que hem fet aquests anys".

No signaran cap "xec en blanc" a Pere Aragonès

Albiach considera que la proposta de Pere Aragonès per un front democràtic és una cortina de fum per amagar els mals resultats d'Esquerra i la mala gestió del govern de la Generalitat: "El front democràtic va ser una ocurrència per no parlar dels resultats d'ERC".

Per contra, Albiach creu que la millor manera de defensar Catalunya és un govern fort a Espanya i no "atrinxerar-se" com diu que fa Aragonès: "Jo no necessito un pacte per defensar la llengua o la immersió, ja ho defenso per se".

La presidenta d'En Comú Podem recorda a Pere Aragonès que no li signaran cap xec en blanc: "Per a fer què? El Casino? No. Per un pacte per la salut? El personal sanitari?, evidentment sí".