Enlaces accesibilidad
Relleu de Laura Borràs

Anna Erra assumeix la presidència del Parlament amb els vots de Junts i ERC

  • L'alcaldessa en funcions de Vic ha rebut el suport de Junts i ERC durant el ple d'investidura del Parlament
  • Erra es compromet a retornar la presidència de la Cambra a Laura Borràs si finalment és declarada innocent

Por
La diputada de Junts, Anna Erra, assumeix la presidència del Parlament
La diputada de Junts, Anna Erra, assumeix la presidència del Parlament

S'acaben 10 mesos d'interinitat al Parlament. L'etapa de Laura Borràs al capdavant de la Cambra arriba al final amb l'elecció de l'alcaldessa en funcions de Vic, Anna Erra, com a la seva substituta. Un fet inèdit, ja que és la primera vegada des del restabliment de la institució, que el pla ha d'elegir un nou president amb la legislatura en curs.

Tot plegat forçat després que Borràs deixés de ser diputada arran de l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar-li l'escó per la seva condemna per prevaricació. Erra ha rebut el suport de Junts, la seva formació, i d'ERC, en virtut a l'acord d'investidura al que va arribar a canvi de la investidura de Pere Aragonès. Durant el seu discurs, la nova presidenta de la Cambra ha advertit que el relleu "és fruit d'una anomalia democràtica, que s'ha de revertir".

El Parlament posa fi a 10 mesos d'interinitat a la presidència de la Cambra | Elena Garcia

En tot cas, Erra ha estat escollida en segona volta després que la primera votació no hagi aconseguit la majoria absoluta. A la segona volta la Cambra ha hagut d'escollir entre la candidata de Junts i Assumpta Escarp pels socialistes. La nova presidenta del Parlament ha rebut concretament 64 vots, mentre que la CUP ha votat en blanc. Erra ha rebut la medalla d'or del Parlament de la mà de la vicepresidenta, Alba Vergés.

Retornar la presidència a Borràs

La nova presidenta del Parlament ha assumit el càrrec pocs minuts abans de les 13 hores advertint que en cas que Laura Borràs sigui restituïda en les seves funcions, si finalment és declarada innocent dels delictes que se li imputen, procedirà a retornar-li la presidència del Parlament, tot i que per ser-ho ha de ser diputada i ja no ho és. De fet, Erra ha destacat que "la meva presidència parteix d'una anomalia democràtica", en considerar que el relleu de Borràs és fruit de les interferències judicials a les institucions catalanes. També s'ha compromès a canviar el reglament de la Cambra per evitar que pugui tornar a ser suspesa una diputada sense una sentència ferma.

Durant la seva intervenció davant la Cambra, Anna Erra, també s'ha compromès a "defensar la sobirania del Parlament, per sobre de tot" i en aquest ha assegurat que continuarà en els "camins" que va obrir Borràs al capdavant de la cambra en defensa dels drets dels diputats i la transparència de la institució. Erra també ha demanat als diputats que siguin exemple de la "normalització de l'ús del català", en considerar que és una llengua "minoritzada". Posteriorment, ha fet la tradicional salutació al cos dels Mossos d'Esquadra del Parlament de Catalunya.

Anna Erra relleva Laura Borràs a la presidència del Parlament

Discurs partidista, segons l'oposició

El discurs d'Anna Erra una vegada investida com a nova presidenta del Parlament ha estat criticat per la majoria dels partits de l'oposició. Els més durs han estat el PP i Ciutadans, que consideren que segueix el full de ruta de Borràs i Puigdemont. El líder de la formació taronja al Parlament, Carlos Carrizosa fins i tot l'ha definit com "el discurs d'una persona d'ideologia ultra".

Per la seva banda, els comuns han criticat que ERC s'hagi tornat a decantar per Junts. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha lamentat que el discurs d'Erra no reflectís una presidència "dels vuit grups de la cambra", però li ha allargat la mà perquè "tingui la visió institucional necessària".

Escenificació del suport de Junts

Abans que fos escollida oficialment, el grup parlamentari de Junts ha escenificat el seu suport a la vicepresidenta de la formació, Anna Erra, abans del ple. Així ho han visibilitzat en una reunió del grup a la Cambra, encapçalada pel seu president, Albert Batet, i a la qual han assistit Borràs i el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Després d'arribar acompanyada del seu marit al Parlament, els membres del grup de Junts han rebut Erra amb un fort aplaudiment poc abans que a les 12 hores comences el ple. A la reunió també hi ha assistit el fill d'Erra, que ha viatjat des de la Xina per assistir a la investidura de l'encara alcaldessa de Vic, i amb la qual s'ha abraçat davant la resta de diputats i convidats.