Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Borràs: "Junts no va a salvar a Espanya de la ultradreta, hi va per la independència de Catalunya"

Per
Cafè d'idees - Laura Borràs: "Junts no va a salvar Espanya de la ultradreta"

L'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha defensat que es presentaran al Congrés i al Senat "en clau catalana" per concórrer a les eleccions generals del 23 de juliol i per defensar la independència i no per modificar el Codi Penal: "Junts no va a salvar a Espanya de la ultradreta, hi va per la independència de Catalunya. Borràs afegeix que no aniran al congrés de diputats "a resoldre els problemes de l’Estat espanyol, estem en Catalunya".

La presidenta de Junts afirma que no hi ha "contrapartides" entre que hi hagi un govern de dretes o esquerres a Espanya per Catalunya i recorda que ha votat dues vegades "que no a la investidura de Pedro Sánchez, ni als pressupostos".

Després de les eleccions del 28M, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer una crida als partits sobiranistes d'aplegar-se en un "front comú" democràtic per anar conjuntament a les pròximes eleccions, però Esquerra, En Comú Podem el van descartar. En les últimes hores, s'ha conegut que Esquerra ha tancat un acord amb Bildu.

Borràs creu que no va tenir un judici just

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Borràs sosté que no va tenir un "judici just" per les adjudicacions quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i "amb garanties", i defensa que s'han vulnerat fins a "12 drets fonamentals": "Hi ha hagut una vulneració de drets pels qui m'han fet confiança, ha sigut dur personalment, mantenir la situació de dignitat, han creat una interinitat per interessos partidistes".

Borràs viu com un "trencament amb els electors" la investidura avui d'Anna Erra com a nova presidenta al Parlament. Laura Borràs demana a la seva substituta, que mantingui el compromís amb l'1-O.

NOTICIA [2433912,IMAGEN]

Borràs creu que Anna Erra té el "màxim consens"

L'expresidenta del Parlament afirma que la decisió de nomenar Anna Erra per substituir-la va ser "una solució de màxim consens" i defensa que Toni Castellà podria ser "un magnífic" president del Parlament "però com tots els diputats de Junts": "A partir que la meva acta es retira, hi ha travesses. No volíem avançar pantalles, perquè és blanquejar la situació".

No hi haurà primàries ni a Girona ni a Barcelona

Borràs creu que va ser el mateix Jaume Giró va retirar la seva candidatura per Junts pel 23J després d'una conversa amb Carles Puigdemont i Jordi Turull: "Jo li puc dir que no he parlat d'aquesta qüestió. Jo no tinc per costum dir-li a la gent el que ha de fer".

Borràs reconeix que Giró havia mostrat la seva voluntat de presentar-se com a candidat per Barcelona a les generals del 23J i "ell mateix va decidir retirar-la": "Tenim un calendari diabòlic, celeritat, repte electoral. No hi haurà primàries ni a Girona ni a Barcelona perquè no hi ha més candidats. Sí que n'hi haurà a Tarragona i Lleida".

Borràs dona via lliure a Xavier Trias

Amb relació a les negociacions a l'Ajuntament de Barcelona, Borràs diu que el guanyador de les eleccions a Barcelona, Xavier Trias, té llibertat per negociar amb el PSC de Jaume Collboni: "La llibertat la tenen els alcaldes, és també una llibertat municipal a tot arreu". En aquest sentit, argumenta que en el cas dels ajuntaments "hi ha personalitats més enllà de les sigles, de persones que no se suporten, reaccions a altres moviments, n'hi ha a tot arreu. Veurem el 17 de juny".

Borràs concreta que la ponència política aprovada per Junts parla de "prioritzar els acords amb independentistes" i en el cas d'ens supramunicipals deixa la decisió a l'executiva del partit. En aquest sentit, la presidenta de Junts diu que "no està decidit" encara si es repetirà el pacte de govern amb els socialistes a la Diputació de Barcelona.