Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies destacades del 9 de juny de 2023 | Junts i ERC trien Anna Erra com a substituta de Laura Borràs al Parlament

  • Detenen 25 persones relacionades amb el grup radical Casuals del Futbol Club Barcelona
  • L'audiència de Barcelona celebra una vista sobre l'empresonament del futbolista Dani Alves
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La diputada de Junts, Anna Erra, assumeix la presidència del Parlament
La diputada de Junts, Anna Erra, assumeix la presidència del Parlament

L'actualitat d'aquest divendres passa per la votació al Parlament que ha servit per escollir Anna Erra com a nova presidenta del Parlament en substitució de Laura Borràs. Erra ha reivindicat la sobirania de la Cambra i ha advertit que la seva elecció és "fruit d'una anomalia democràtica".

Encara en clau política, acaba el termini perquè es presentin les coalicions per les eleccions generals del 23 de juliol i Podemos finalment ha decidit integrar-se dins de la coalició amb Sumar de cara al 23-J. A l'Ajuntament de Barcelona, segueixen les negociacions. El millor posicionat és Xavier Trias, que malgrat tot, reconeix que el PSC no "ho posa fàcil". De moment, compta amb el suport d'ERC.

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest divendres 25 persones durant el dispositiu en contra del grup radical Casuals del Futbol Club Barcelona. Càritas Barcelona va atendre el 2022 prop d'un 30% més de persones en situació de pobresa que el 2021. Aquest divendres s'han acabat les Proves d'Accés a la Universitat a Catalunya, en què han pres part prop de 42.000 estudiants.

Resum de notícies a Catalunya del 9 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:26

    Només tres districtes de Barcelona compleixen els requisits per ser declarats zona d'habitatge tensionada

     

     

    Aquesta declaració resulta indispensable per poder limitar els preus de l'habitatge segons la nova llei. Segons la Cambra de la Propietat Urbana, Barcelona no compleix cap de les dues condicions per ser declarada zona tensionada i limitar així el preu del lloguer. La primera és que la hipoteca o el lloguer mitjà superi el 30% dels ingressos mitjans de les llars, i només està per sobre a Ciutat Vella, segons l'entitat. L'altra és que en els darrers cinc anys, el preu s'hagi encarit tres punts per sobre de l'IPC, i la Cambra de Propietat afirma, això només ha passat a Sarrià Sant Gervasi i Sant Martí.

     

  • 19:24

    Dani Alves ha tornat a demanar a l'Audiència de Barcelona la seva llibertat provisional.

     

    En la vista celebrada avui, on només hi han assistit les defenses, ha reiterat que no hi ha risc de fugida perquè ja ha empadronat els seus fills a Catalunya. Segons fonts jurídiques, ha aportat el recent empadronament dels seus dos fills a Barcelona i la seva matriculació escolar de cara al setembre. Un escenari que l'advocada de la víctima ha titllat de fictici i remarca que els fills de Dani Alves encara no resideixen a Barcelona i que el futbolista continua tenint empreses al seu país. Defensa que persisteix el risc de fugida enmig d'un procés judicial en el qual podria fer front a fins a 12 anys de presó. La fiscalia ha recordat que la instrucció del cas està pràcticament acabada i que s'han recollit proves sòlides en contra seva. També ha remarcat el relat consistent de la víctima, a qui se li practicarà en els pròxims dies una pericial psicològica.
     

  • 19:11

    Iceta crida els progressistes a "fer pinya al voltant del PSOE" davant les dificultats de Sumar i Podem

     

     

    El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha fet una crida als progressistes a "fer pinya al voltant del PSOE" en les pròximes eleccions generals. Des de la Seu d'Urgell, on ha clausurat la 34a Trobada Empresarial al Pirineu, ha dit que espera que la població entengui "les dificultats del moment" i que el projecte de Sumar, que encapçala Yolanda Díaz i que es presentarà als comicis del 23-J amb coalició amb Podem, es "polièdric" i "complexe". En tot cas, ha assegurat que "és lògic que de tant en tant es trobin alguns obstacles i alguns ensurts". 

  • 18:54

    Barcelona reobre els jardins de la Torre dels Aigües després de les obres del passatge d'accés

     

    S'ha millorat la il·luminació, s'han renovat els revestiments actuals i s'ha introduït un espai per a exposicions temporals, en uns treballs que han costat 125.000 euros i que han renovat el primer interior de poma que es va recuperar com a jardí públic el 1987. Aquest interior de poma enjardinat, situat entre el carrer de la Diputació i el carrer del Consell de Cent, és conegut per l'alta torre de maó que en 1867 va començar a construir l'arquitecte Josep Oriol Mestres per a proveir d'aigua potable les primeres finques d'aquesta zona de l'Eixample.

  • 18:32

    La Diputació de Barcelona provarà unes boies intel·ligents per augmentar la seguretat a les platges sense socorrista

     

     

    La Diputació de Barcelona provarà unes vuit boies intel·ligents per augmentar la seguretat a les platges que no disposen de servei de salvament i socorrisme. D'entrada, s'instal·laran cinc al municipi de Sitges, al Garraf, i tres a Sant Pol de Mar, al Maresme, que faran servir el sistema per monitorar l'estat del mar durant la temporada de bany. S'hi destinaran uns 12.000 euros, que formen part d'un paquet de més de 900.000 que es faran servir per accions relatives a la seguretat, però també per a fomentar hàbits de salut amb relació a l'exposició del sol.

  • 18:17

    El 2022 van morir ofegades 40 persones a Catalunya. D'aquests, uns 15 eren menors.

     

    I es que l'ofegament és la segona causa de mort accidental més comú entre els menors, principalment entre nens d'1 a 4 anys, segons l'Organització Mundial de la Salut. A més, el 80% dels casos es produeixen en entorns no vigilats. Una xifra que podria augmentar aquest estiu per la sequera perquè, segons els experts, moltes vegades ens veiem abocats a explorar nous espais aquàtics "no vigilats". 

  • 18:00

    La Generalitat es desmarca de la petició de García Albiol d'imputar els menors de 14 anys en els casos d'agressions sexuals. 

     

    Els Mossos van identificar a 20 menors implicats en 8 agressions sexuals grupals a Badalona en el darrer any. Tretze d'ells són inimputables en ser menors de 14 anys. En declaracions a TVE, la consellera d'Igualtat de la Generalitat, Tània Verge, ha defensat les polítiques de prevenció i educació sexual per intentar revertir la situació. En aquest sentit, ha advertit que "a la concentració de Badalona d'aquest dijous les famílies demanaven més prevenció i no que els nens vagin a la presó". Verge també ha rebutjat vincular els casos d'agressions sexuals amb la procedència socioeconòmica dels autors. "No hi ha relació entre un codi postal, el nivell d'estudis o la classe social i les agressions", ha indicat, alhora que recordat que el 60% de les agressions es produeixen "a l'entorn més proper". 

  • 17:48

    Última jornada de les proves d'accés a la universitat

     

    Després de 3 dies d'examens, aquest divendres es posa punt i final a una la convocatòria de les PAU 2023. Les proves d'avui han estat l'obligatòria de Llengua Catalana amb una opció sobre un text de Jesús Moncada, i una altra amb un text periodístic de Lara Bonilla. A la tarda s'han presentat a l’última prova de matèries específiques per apujar nota.

  • 16:55

    Una tempesta provoca un despreniment prop de l'Abadia de Montserrat sense causar ferits
     

     

    Una tempesta ha provocat la tarda d'aquest divendres un despreniment de fang, pedres i branques prop de l'Abadia de Montserrat, i ha obligat a desallotjar preventivament durant uns 40 minuts a unes 100 persones que eren a l'Hotel Abad Cisneros i a tancar la carretera BP-1103 temporalment. El despreniment no ha provocat danys materials ni personals més enllà del fang i les branques que han quedat acumulades en algunes zones. Segons Protecció Civil, han caigut en la zona 28,3 litres per metre quadrat en 30 minuts, la qual cosa ha provocat una allau de fang en els torrents de Sant Salvador i en el de Santa Maria.
     

  • 15:36

    Xavier Trias reconeix que el PSC "ho posa difícil" per ser alcalde

     

    Després de dues setmanes de negociacions, l'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, confia a aconseguir els suports per substituir Ada Colau el proper 17 de juny. Trias reconeix que ERC és qui més de cara s'està posant, mentre que les negociacions amb el PSC "no són fàcils".  Precisament, el candidat del PP, Daniel Sirera, també ha advertit aquest divendres que si Jaume Collboni vol ser alcalde amb el seu suport s'ha de comprometre "davant de notari a excloure Ada Colau i ERC del consistori". 

  • 15:00

    L'any passat Càritas Diocesana de Barcelona va atendre 16.063 llars on viuen 35.414 persones.

     

     

    La xifra suposa un creixement del 28% dels usuaris atesos respecte del 2021, quan es va atendre 27.540 persones de prop de 13.000 llars. També es tracta de la xifra més alta d'atencions fetes en els últims anys, a un nivell semblant al que hi havia abans de la pandèmia: 32.729 persones (2019) i 35.229 (2020).

    Xifra rècord de persones ateses per Càritas a Barcelona | MARGA ESPARZA

    L'entitat ha presentat aquest divendres la Memòria Anual del 2022 en què, entre d'altres, atribueixen l'augment de xifres a una pujada de les atencions fetes en individus en situació administrativa irregular. Concretament, el 2022 un 49% de les persones ateses, la meitat del global, es trobaven en una situació irregular.

  • 14:28

    Ja són 25 els detinguts en l'operatiu policial contra els 'Casuals'

     

    Els Mossos d'Esquadra ja han detingut 25 persones en el marc de l'operatiu contra els 'Casuals'. Han realitzat 17 entrades i escorcolls a diferents domicilis. Entre els detinguts es troben diversos líders del grup.

  • 13:58

    Anna Erra: "Defensaré la sobirania del Parlament per sobre de tot"

     

    La nova presidenta del Parlament, Anna Erra, s'ha compromès aquest divendres a defensar els drets dels diputats davant les ingerències que, a parer seu, ha patit la cambra catalana: "Seré una presidenta que defensaré la sobirania del Parlament per sobre de tot". "La meva presidència parteix d'una anomalia democràtica que entre tots ens hem de conjurar a revertir", ha dit en un discurs davant el ple després de prendre possessió del càrrec com a presidenta del Parlament a l'hemicicle. Erra ha afirmat que si la justícia "restituís tots els drets polítics a Borràs, seria ella qui ocuparia el càrrec" -malgrat que per ser presidenta del Parlament cal ser diputada, i Borràs ja no ho és-.

  • 13:26

    Podem diu que concorrerà amb Sumar el 23-J, però reclama que no excloure Montero 

     

    Podem té decidit que concorrerà amb Sumar a les eleccions generals del 23 de juliol malgrat que la plataforma de Yolanda Díaz ha traslladat que Irene Montero és un "obstacle" per a la candidatura, segons ha anunciat la líder de la formació, Ione Belarra, aquest divendres. També ha alertat que Podem corre el perill de no obtindre representació al Congrés en la pròxima legislatura, per la qual cosa demana un "acord just" i seguir negociant perquè no accepten el veto a la seua 'número dos'.
     

  • 13:00

    El Ple del Parlament escull Anna Erra com a nova presidenta de la Cambra

     

    L'alcaldessa en funcions de Vic ha rebut, en segona volta, el suport dels 64 diputats de la seva formació, Junts i d'ERC, en virtut a l'acord d'investidura al que va arribar a canvi de la investidura de Pere Aragonès. Erra assumeix el rellu de Laura Borràs, que va deixar de ser diputada arran de l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar-li l'escó per la seva condemna per prevaricació

  • 12:51

    CAS ALVES | La seva defensa insisteix que l'exjugador no té intenció de fugir per tornar a demanar la seva llibertat provisional davant la secció tercera de l'Audiència de Barcelona.

     

     

    Segons fonts presents en la vista, l'advocat Cristóbal Martell ha argumentat que l'exdona d'Alves, Dinora Santana, i els seus dos fills, s'han empadronat a Barcelona i estan escolaritzats a la ciutat.

    L'advocat ha tornat a rebatre la versió de la jove sobre la base de l'informe que va presentar amb les imatges de Sutton. També ha al·legat que quatre de les seves empreses al Brasil han tancat.


    L'advocada de la denunciant, Ester García, ha rebatut que la família d'Alves està ara empadronada (des de maig), però que no resideixen en Espanya, encara que els fills ja estan matriculats en col·legis. Ha insistit que persisteix el risc de fugida, perquè s'enfronta a una pena que pot arribar a 12 anys, que hi ha proves consistents contra ell (com les lofoscòpiques del lavabo) i que la instrucció està gairebé acabada.

    Només falta practicar la prova pericial forense a la noia, que ja té data. La fiscalia ha incidit en la consistència de la denúncia de la jove, que ha mantingut la mateixa versió des del primer dia: "No hi ha un ànim espuri". 

  • 11:55

    Desmantellen un grup especialitzat en robatoris en cases d'ubanitzacions

     

    Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal de set persones a qui s’atribueixen almenys 27 robatoris, 23 robatoris amb força a l’interior de cases d’urbanitzacions situades en diverses localitats catalanes i 4 robatoris a Santander. La banda estava formada per un clan familiar femení de Xile que actuava amb les seves parelles sentimentals i altres persones. A més dels 27 robatoris descrits, també van intentar robar en una casa a Bilbao. L’Ertzaintza els va detenir després que un veí els alertés però durant la fugida van envestir els vehicles policials i van ferir lleument un policia. La banda es desplaçava des de Xile per fer campanyes de robatoris i després tornar al seu país amb un major estatus criminal.

  • 10:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El president executiu nacional d'UNAUTO-VTC, José Manuel Berzal, creu que la sentència els dona la raó, és "satisfactòria" i "clarifica". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que el sector del taxi també ha de seguir els criteris que ha establert el TJUE, tot reivindicant que "no es pot estigmatitzar" el seu sector. I assegura que continuaran parlant amb les administracions, amb la "mà estesa" al sector del taxi, per millorar la problemàtica.

  • 11:00

    La defensa de Dani Alves celebra una vista en què tornarà a demanar la seva llibertat.

     

     

    La secció Tercera de l'audiència de Barcelona celebra avui una vista per decidir si deixa o no en llibertat a Dani Alves, acusat d'una agressió sexual a una jove de 23 anys el desembre passat. És la segona vegada que presenta aquest recurs davant l'Audiència. Es tracta d'una visita a porta tancada.

  • 9:43

    Macrodispositiu policial contra els 'Casuals'.

     

     

    Segueix en marxa el macrodispositiu de Mossos contra els Casuals, una facció radical d'aficionats del Barça. S'estan efectuant fins a 14 entrades, amb, de moment, 17 detinguts per delictes d'homicidi, desordres públics, segrest i tinença d'armes entre d'altres. També s'estan fent registres a Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, on viu un dels sospitosos. 

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts per CatalunyaLaura Borràs, ha defensat la posició de Junts sobre les coalicions per concórrer a les eleccions generals del 23 de juliol. Borràs ha defensat que es presentaran al Congrés i al Senat "en clau catalana" i per defensar la independència. "Junts no va a salvar a Espanya de la ultradreta, hi va per la independència de Catalunya. (...) No estem disposats a anar a l’estat espanyol a resoldre els problemes de l’estat espanyol estem en Catalunya. No hi ha contrapartides en un govern de dretes o esquerres per Catalunya".

     

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 9 de juny d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:25

    Anna Erra (Junts) assolirà avui la presidència del parlament en substitució de Laura Borràs.

     

     

    La política catalana ve marcada pel ple que se celebra avui al Parlament, a partir de les 12, on s'escollirà a la diputada de Junts Anna Erra com a presidenta de la cambra en substitució de Laura Borràs. Ho farà amb el suport de Junts i ERC i l'abstenció de la CUP. S'acabarà així amb gairebé un any d'interinatge després que el 28 de juliol la Mesa suspengués Borràs pel seu procés judicial arran de la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. És la primera vegada des del restabliment de la institució que el Ple ha d'escollir una nova presidència en plena legislatura. Erra serà l'11a persona en ocupar el càrrec. 

     
  • 8:20

    PDeCAT es presenta a les eleccions com a "Espai CiU".

     

     

    El PDeCAT ha anunciat que es presentarà a les eleccions generals amb la posada en marxa de l'Espai CiU. El partit fa en aquest sentit una crida als hereus del "llegat de Convergència i Unió". Ara la formació iniciarà la configuració de les llistes electorals.

  • 8:15

    Esquerra i Bildu es presenten en coalició al Senat.

     

     

    Esquerra Republicana es presentarà a les eleccions al Senat del 23 de juliol en coalició amb Bildu amb el nom "Esquerres per la Independència". Aquest acord exclou, per tant, la possibilitat que els republicans es presentin amb Junts a la Cambra Alta

     

     

     

     
  • 8:10

     Operatiu dels Mossos en marxa contra un grup criminal i violent de l'àmbit de l'esport.

     

     

    Pendents aquesta hora d'una operació dels Mossos, que ha començat cap a les 6 del matí diverses entrades i escorcolls a domicilis de Barcelona. La intervenció s'emmarca en un operatiu de la policia catalana contra una organització criminal vinculada a grups violents en l'àmbit de l'esport. Es preveuen diverses detencions per delictes d'homicidi, desordres públics, segrest i tinença d'armes entre d'altres.
     

     
  • 8:05

    Els Mossos identifiquen 21 participants en 8 agressions sexuals grupals a Badalona. La majoria, menors de 14 anys.

     

     

    L'Ajuntament en ple condemna els fets i els veïns de la ciutat surten al carrer per manifestar-se. Tot mentre els Mossos d'Esquadra apunten que hi ha 21 implicats en 8 agressions sexuals grupals a Badalona. Per analitzar aquests casos, els Mossos d'Esquadra han convocat de forma extraordinària aquest dijous a Granollers la Taula de Coordinació Regional del Pla de Violències Sexuals on han explicat que totes les víctimes d'aquestes agressions sexuals en grup són noies menors de 18 anys. 

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 9 de juny de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.