Les tardes encara s'allargaran una mica fins a finals de juny
- El 14 de juny arriba la sortida de sol més matinera de l'any, en canvi, les tardes s'allargaran fins aquest 27 de juny
- El fet que la sortida de sol més primerenca i la posta més tardana no coincideixin respon a la forma que té l’òrbita de la Terra
Són els dies de l’any que els que matinem molt, agraïm llevar-nos amb llum i anar a treballar de dia. De fet, la sortida de sol ja no s’avançarà més. Aquest dimecres 14 de juny viurem l’albada més primerenca i matinera de tot l’any. A la ciutat de Barcelona, per posar un exemple, el sol surt a les 6 del matí, 17 minuts I 11 segons. A finals de setmana, el sol ja sortirà uns segons més tard. De fet, a finals de juny ja es farà de dia 4 minuts més tard que ara. De moment no ho notarem pas. Ara bé, a finals de juliol ho notareu, ja que el sol sortirà mitja hora més tard i a finals d’agost a un quart de vuit del matí, per tant, l’albada s’haurà retardat prop d’1 hora.
Les tardes encara s’allargaran fins a finals de juny
Si us pensàveu que el dia en què el sol es ponia més tard era el dia del solstici d’estiu (21 de juny) o la nit de Sant Joan (23 de juny), anàveu errats. La posta de sol més tardana ha estat aquest dilluns 27 de juny. Agafant com a referència la ciutat de Barcelona, el sol aquest dia es pondrà a les 21 hores, 30 minuts i 10 segons. A Girona marxarà a les 21 hores i 29 minuts i ; a Tarragona a les 21 hores i 32 minuts i a Lleida a les 21 hores i 37 minuts.
El 28 de juny començarà la marxa enrere. Llavors, el sol es pondrà dos segons abans que el dia 27 i i l’últim dia de juny ja haurem perdut 7 segons. De moment serà imperceptible, però a finals de juliol, en el cas de Barcelona, el sol se n’anirà a les 21 hores i 11 minuts, 19 minuts abans que ara; i a finals d’agost, la tarda s’haurà escurçat ben bé 1 hora.
El solstici d’estiu el dia amb més hores de llum
El 21 de juny, el dia del solstici d’estiu, doncs, no és el dia en que coincideix la sortida de sol més primerenca i la posta de sol més tardana. Ara bé, és el dia que entre totes dues hi ha més hores i minuts de llum. Per això és el dia més llarg i la nit més curta de l’any.
L’òrbita el·líptica de la Terra n’és la causa
El fet que la sortida de sol més primerenca i la posta més tardana no coincideixin respon a la forma que té l’òrbita de la Terra. Aquesta no és un cercle, sinó una el·lipse. Segons el divulgador científic, Joan Anton Català, això fa que la velocitat amb què el Sol es mou en el cel sigui diferent al llarg de l’any. Mentre que a l’hivern el Sol s’avança, a l’estiu es retarda i arriba uns segons o minuts més tard.