Enlaces accesibilidad
Retrets al Parlament

Junts insta Aragonès a rectificar els pactes a les diputacions de Lleida i Tarragona

  • Albert Batet: "Aquesta és la seva manera de refer la unitat independentista?"
  • El president recorda que JxCat "encara avui" governa amb el PSC en la Diputació de Barcelona

Per
El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, al ple del Parlament aquest dimecres
El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, al ple del Parlament aquest dimecres

Retrets al ple del Parlament aquest dimecres pels pactes a les diputacions. El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha llançat un dard al president, Pere Aragonés, pels pactes entre ERC i PSC en les diputacions de Lleida i Tarragona. "Aquesta és la seva manera de refer la unitat independentista?", li ha preguntat. Tot plegat després de la crida del president a crear un front comú pel 23J.

Xoc al Parlament pels pactes a les diputacions | Laura Herrero

Així, Batet ha exigit a Aragonès que reverteixi els acords i l'ha titllat de "president tutelat, desautoritzat" pel seu propi partit. En la rèplica, el president català ha recordat que JxCat "encara avui" governa amb el PSC en la Diputació de Barcelona i ha advertit que podria fer "una llista" dels municipis on aquests dos partits han pactat ja acords per a governar.

Creuament de retrets al Parlament pels pactes a les diputacions

Com queda la governança a les diputacions?

ERC continuarà presidint les diputacions de Lleida i Tarragona durant quatre anys més gràcies a un acord de darrera hora amb el PSC. Un pacte que contrasta amb l'aposta per acords sobiranistes llançada per Pere Aragonès després del 28M. Sorprèn encara més, tenint en compte que en el darrer mandat, ERC i Junts governaven aquestes mateixes diputacions amb presidents republicans: Joan Talarn a Lleida i Noemí Llauradó a Tarragona.

A la demarcació de Tarragona, els republicans van aconseguir el 28M ser la força més votada amb 9 diputats (en van perdre tres), seguits dels socialistes, que van guanyar un representant (8), els mateixos que Junts. A Lleida, en canvi, Junts va ser la principal força amb 10 diputats, seguida d'ERC (8). D'aquesta manera els republicans han necessitat també el suport Unitat d’Aran i Pacte Local (PDECat) per desplaçar a JxCat, qui negociava amb els socialistes en un principi.

A la Diputació de Girona, ERC i JxCat han reeditat el pacte del darrer mandat. Els d'Esquerra defensen que l'acord amb Junts "ha funcionat bé en els darrers quatre anys" i ha estat positiu "per als municipis de la demarcació". Una decisió criticada pel PSC, que volia tancar un "govern d'esquerres", com ha passat a Tarragona i Lleida.

A Barcelona, el PSC s'ha apropat a Junts per tornar a governar plegats la demarcació. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha assegurat que el PSC no té "cap problema" per seguir amb el pacte amb Junts. Ara, els socialistes insten al partit independentista a decidir si volen seguir formant part d'aquest govern de coalició sociovergent.

Crida a la unitat independentista, desautoritzada

A la sessió de control al president català, que és el primer ple del Parlament presidit per la nova presidenta, Anna Erra, Batet ha retret que la crida a la unitat independentista hagi quedat desautoritzada amb els acords d'ERC amb el PSC. "Els primers que no respecten i li fan perdre la credibilitat són els del seu partit polític", ha dit el president parlamentari de Junts.

Aragonès s'ha defensat dient que aquests pactes amb els socialistes s'entenen "de la mateixa manera" que Junts encara governa avui amb el PSC a la Diputació de Barcelona i ha subratllat que Batet hauria de "revisar" les seves paraules. El president ha insistit que els partits independentistes no han de "tirar-se pel cap" el que no es fa com es voldria, sinó treballar per incrementar "el que va bé".

El president català ha tornat a reivindicar el front democràtic per plantar cara a la dreta i l'extrema dreta, sobretot de cara a les eleccions a les Corts espanyoles del 23J.