L'any 2022 es van produir 346 casos de maltractament a persones grans a Barcelona
- Són dades de la Diputació de Barcelona en el Dia Mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament a les persones grans.
- El tipus més freqüent és el psicològic, seguit del físic i de l'econòmic.
Una dona de 80 anys és agredida quasi cada dia a les comarques de Barcelona. Són dades de la Diputació de Barcelona en el Dia Mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament a les persones grans. L'any passat, l'ens públic, a través del Servei Local de Teleassistència, va detectar 454 casos de sospita de maltractaments a persones grans de la província. D’aquests, 346 van mostrar-ne indicis. Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la de 2021, en què es van valorar 417 casos i en 283 se’n van detectar indicis.
Jornada reivindicativa
La d'avui és una jornada amb accions reivindicatives, de denúncia i també de visibilització. La gran majoria no denuncien aquestes agressions. No només consideren maltractament, la violència física o psicològica sinó també la soledat o la desprotecció. Pel que fa a les residències, les entitats continuen reclamant millores al Parlament i als Governs per combatre aquesta xacra social. La Coordinadora de Residències 5+1 ha reivindicat aquest dijous des de la plaça Sant Jaume de Barcelona "canvis" per una atenció "digna" a les persones grans que viuen en centres residencials.
El perfil de les víctimes
Pel que fa a les agressions, en el 88% dels casos valorats, la víctima és una dona. De fet, un 0,41% de dones usuàries del Servei Local de Teleassistència pateix maltractaments. Aquesta xifra dobla amb escreix la dels usuaris homes que en pateixen, que representen el 0,17%. Per franges d’edat, les persones d’entre 80 i 84 anys, així com les que en tenen entre 85 i 89, són els col·lectius amb més sospita de patir maltractaments. En tots dos casos, l’índex se situa entre el 22 i el 23%.
Davant d'aquesta situació, la fundació Amics de la Gent Gran ha editat una guia per tal que els seus voluntaris puguin detectar a temps els possibles casos de maltractaments entre les persones a les quals acompanyen. Una de les principals característiques és que les víctimes no ho denuncien, donat que els agressors són, habitualment, persones molt properes a elles.
Crear consciència sobre aquesta xacra
L'objectiu d'aquest dia és crear una consciència social i política per combatre aquesta xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir. El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l'abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l'atenció de tota la comunitat internacional.
El Consell de la Gent Gran de Catalunya ha reclamat que es visibilitzi el maltractament a les persones grans. Coincidint amb el Dia mundial contra l'abús i el maltractament a les persones grans, el Consell ha fet públic un manifest centrat en la prevenció i la importància de no silenciar cap situació de discriminació o d’abús. En aquest sentit, el text encoratja les persones que pateixen algun tipus de maltractament a denunciar-ho a la policia o a serveis socials.