Joaquim Nadal: "A Barcelona va guanyar el més votat al ple, és la llei"
- El conseller de Recerca i Universitats defensa la 'Llei d'universitats' però alerta del seu desplegament
- Joaquim Nadal diu que no es pot qüestionar la legitimitat de Jaume Collboni com a alcalde "perquè és la llei"
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, no entén per què Ada Colau ha facilitat la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, i hauria trobat més "coherent" fer un pacte de govern de les esquerres, on es "podria" incorporar ERC: "A Barcelona va guanyar el més votat, és la llei". Joaquim Nadal considera que no es pot qüestionar la legitimitat de Jaume Collboni com a alcalde perquè és la llei: "No es pot questionar res, a no ser que canviem la llei i fem un sistema de segona volta".
En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Joaquim Nadal creu que Xavier Trias pot sentir-se enfadat i pot dir "que els bombin" tot i que afegeix que ell "probablement no ho hauria fet" malgrat que "tots tenim reaccions primàries": "Amb la llei a la mà, tot resultat és legítim. És coherent? Potser no. Potser no li hauria convingut a Barcelona, però algú no pot qüestionar a un alcalde".
Pel que fa a l'acord entre Guanyem Girona i Junts per Catalunya, Nadal planteja dubtes sobre si l'aliança que ha fet a Lluc Salellas alcalde de Girona és "prou sòlida": "Són antagònics, potser només els uneix l'accent independentista".
A favor de donar suport a Pedro Sánchez per frenar la ultradreta
Nadal demana una reflexió després de les eleccions municipals de si la suma dels partits independentistes "hauria de comptar": "Ha comptat a Barcelona? No. A Girona? Sí. Això va per barris". Preguntat per si els partits independentistes haurien de donar suport a un govern del PSOE per frenar la ultradreta, Joaquim Nadal creu que si els partits "de matriu catalana" tenen pes suficient per apuntalar a Pedro Sánchez, "ho han de fer".
Defensa que la Llei d'universitats és "millor" però alerta del reglament
El conseller de Recerca i Universitats minimitza les discrepàncies amb el seu homòleg a l'Estat, el ministre Joan Subirats, amb relació a la Llei d'Universitats, però alerta del risc que el desplegament de la llei i els reglaments que s'aprovin, puguin retallar aspectes introduïts a les esmenes: "En el desplegament de la llei, que determinats funcionaris tinguin la intenció de reduir-la i anar-la tancant". Nadal diu que dependrà dels resultats de les eleccions del 23 de juliol que marqui un "avenç de la dreta amb connotacions fexistitzants"; "És un temor, no s'ha d'abordar des de la por".
Joaquim Nadal es lamenta de l'abstenció que diu arriba fins al 50% del cens i demana analitzar-ho: "Per què la gent es queda a casa? No és un problema d'abstenció sinó de baixa participació. La ciutadania diu 'parlem amb llenguatge que m'interessa'".
Espera que els casos d'abusos a les universitats no taquin la seva reputació
Joaquim Nadal es mostra preocupats pels casos d'assetjament -laboral o sexual- a les universitats catalanes i demana que no es doni una imatge que malmeti la reputació de les universitats a Catalunya que diu, "son pols d'excel·lència": "Espero que no n'hi hagi gaires més. S'ha de ser taxatiu, implacable, a cada cas amb denúncia, procediments expeditius i una separació total parcial de la persona assetjadora". Nadal considera que el "degoteig de casos" fos un element per generalitzar-los: "Les 7 públiques i les 5 privades són pols d'excel·lència que estan als millors rànquings internacionals".
Joaquim Nadal admet que l'escola privada infla les notes de batxillerat, però a Catalunya "en menor proporció" que al conjunt d'Espanya i demana una reflexió al Departament d'Educació: "El departament d'Educació ha de reflexionar què passa amb el Batxillerat. En el balanç final no és determinant".
Amb relació a la gratuïtat de la universitat el conseller reconeix que no s'ha avançat prou per manca de recursos, però valora l'increment de beques i ajuts que suposaran enguany una partida de prop de 94 milions d'euros: "El conjunt de les rebaixes del decret de preus representa 93,2 milions d'euros. Tot el que deixen de rebre les universitats per les rebaixes, els hi hem de compensar".