El CIS dona el PSOE com a guanyador de les eleccions
- Els socialistes obtindrien un 31,2% dels vots, 5 dècimes més que el Partit Popular
- La suma d'esquerres (PSOE+Sumar) treuria 5 punts d'avantatge al bloc de dretes (PP + Vox)
- ERC seguiria sent la força independentista catalana més votada, però Junts per Catalunya retalla distància
El baròmetre de juny del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) manté el PSOE com a guanyador de les eleccions del 23J, amb el 31,2% dels vots, i mig punt d'avantatge sobre el Partit Popular. Els populars obtindrien el 30,7% dels vots i creixerien gairebé 10 punts amb relació als resultats del 2019. Malgrat això, no en tindrien prou per desbancar Pedro Sánchez.
Els dos principals partits d'Espanya augmenten l'estimació de vot amb comparació al baròmetre de maig, un cop han passat els comicis municipals i després que Ciutadans hagi renunciat a presentar-se a les eleccions generals. Els populars incrementen més l'estimació de vot, ho fan 3,5 punts, mentre que els socialistes creixen 2,1 punts. D'aquesta manera, la distància entre el PSOE i el PP es redueix de 1,9 a 0,5 punts en un mes.
El CIS situa com a tercera força Sumar, amb el 14,3% dels vots. El projecte de Yolanda Díaz creix dos punts amb la integració de Podem, però continua sent menys del que el CIS els atorgava fa un mes per separat. El baròmetre de maig donava el 12,3% dels vots a Sumar i el 6,1% a Unides Podem. Vox seria quarta força amb un resultat idèntic al de fa un mes, amb el 10,6% dels vots.
Pel que fa als partits independentistes catalans, la força més votada continuaria sent Esquerra Republicana amb un 1,8%, tot i que perd en un mes 6 dècimes. En canvi, Junts per Catalunya puja 4 dècimes i amb un 1,6% d'intenció de vot redueix a nomès dues dècimes la distància amb els republicans. Pel que fa a la CUP, treuria el 23J un 0,5% dels vots, dues dècimes menys que el que pronosticava el sondeig del mes de maig.
Els partits configuren les llistes
La decisió de Pedro Sánchez d'avançar per sorpresa les eleccions generals ha abocat els partits a elaborar a correcuita les candidatures per als comicis del 23 de juliol. El més habitual és que les formacions apostin per la continuïtat a les llistes, tot i que amb alguns fitxatges i cares conegudes.
És el cas del partit més votat a les últimes generals, el 2019. Esquerra Republicana incorpora com a número 3 el periodista Francesc-Marc Álvaro. També és novetat la número 2, Teresa Jordà, tot i que ella ja té experiència de diputada a Madrid. L'exconsellera farà tàndem amb Gabriel Rufián, que repetirà per cinquena vegada com a cap de llista dels republicans al Congrés.
El PSC, que fa 4 anys va obtenir 12 diputats, també tira de cares conegudes. La llista dels socialistes per Barcelona l'encapçalarà Meritxell Batet, seguida de dos ministres: el de Cultura, Miquel Iceta, i la de Transports, Raquel Sánchez.
Junts per Catalunya ha evitat fer primàries a Barcelona per situar Míriam Nogueras de cap de llista. La novetat dels juntaires és la incorporació d'Eduard Pujol, rehabilitat després que una acusació d'assetjament sexual quan era diputat al Parlament l'apartés temporalment de la política. Els diputats del PDeCat escindits amb la legislatura arrencada concorreran aquest cop sota la denominació d'Espai CiU, amb Marc Solsona com a cara visible després del pas al costat de l'històric Ferran Bel.
Els comuns, integrats a la coalició Sumar, opten a Barcelona per figures ja consolidades al Congrés dels Diputats. Tot apunta que la direcció ratificarà aquest divendres el tàndem format per Jaume Asens i Aina Vidal.
De la resta de partits, destaca el fitxatge de Nacho Martín Blanco, fins fa uns dies diputat de Ciutadans al Parlament, com a cap de llista del Partit Popular per Barcelona. El número 2 dels populars serà Santi Rodríguez. La CUP va anunciar fa una setmana la seva intenció de presentar-se, però no renovarà cares i Mireia Vehí i Albert Botran encapçalaran la llista. Pel que fa a Vox, ha triat Juan José Aizcorbe, advocat de la família Franco.