Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Mireia Vehí: "La investidura de Collboni es va llegir com una operació d'Estat"

  • Vehí lamenta que els Comuns no hagin estat prou contundents al consistori de Barcelona per evitar el què llegeix com un pacte d'estat entre PSOE i PP
  • La diputada de la CUP al Congrés condiciona el suport de la CUP a un govern de PSOE i SUMAR si contemplen un referèndum d'autodeterminació per Catalunya

Per
Cafè d'idees - Mireia Vehí: "La investidura de Collboni es va llegir com una operació d'Estat"

La portaveu de la CUP al Congrés i candidata a les eleccions generals per Girona, Mireia Vehí, lamenta que En Comú Podem no hagi estat prou contundent amb la investidura de Jaume Collboni (PSC) com a alcalde de Barcelona per evitar el què llegeix com un "pacte d'estat" entre PSOE i PP: "La investidura es va llegir com una operació d'Estat a molts llocs".

Amb relació al fracàs d'un pacte a quatre per evitar que l'alcaldia de Ripoll passés a mans de l'extrema dreta, la candidata de la CUP considera que no han de fer autocrítica els qui ho van intentar sinó que l'ha de fer Junts per Catalunya, perquè ha obert la porta a la ultradreta: "Qui ha permès que aquesta senyora pugui governar ha estat Junts. Crec que la CUP ho ha fet tot, fins i tot asseure's a una taula amb el PSC!".

Pel que fa a la Diputació de Barcelona i el possible acord entre el PSC i Junts per Catalunya, la diputada de la CUP ho atribueix a un retorn a una dècada endarrera de la sociovergència que vol excloure Esquerra del poder.

NOTICIA [2449715,IMAGEN]

Vehí: "Celebrem que ERC estigui en clau d'autocrítica"

Vehí considera que la proposta de Gabriel Rufián d'apujar el preu per investir a Pedro Sánchez és un reconeixement que l'estratègia de la passada legislatura, amb la taula de diàleg, no ha funcionat: "Ens alegrem que ERC faci autocrítica. Plantegem autodeterminació, referèndum i que el Parlament pugui legislar".

La candidata de la CUP retreu als republicans al Congrés no haver obtingut resultats concrets a Rodalies o amb l'audiovisual: "Tenim un carril obert per lliurar una batalla cultural".

Amb relació al fracàs d'un pacte a quatre (PSC, ERC; CUP i Junts) per evitar que l'alcaldia de Ripoll passés a mans de l'extrema dreta catalana, la candidata de la CUP considera que no han de fer autocrítica els qui ho van intentar, sinó que l'ha de fer Junts per Catalunya a qui considera màxim responsable d'haver obert la porta a la ultradreta: "Qui ha permès que aquesta senyora pugui governar ha estat Junts. Crec que la CUP ho ha fet tot, fins i tot asseure's a una taula amb el PSC!".

Vehí vol parlar amb Yolanda Díaz d'autodeterminació

Segons la candidata de la CUP per Girona al Congrés, si després del 23J es dona un escenari en què pugui governar PSOE i SUMAR, avisa que només comptaran amb el suport dels seus diputats si contemplen un referèndum d'autodeterminació per Catalunya: "Mirarem de construir un carril amb uns límits claríssims, autodeterminació i referèndum o no té sentit". Vehí diu que li agradaria parlar amb Yolanda Díaz d'autodeterminació i analitzar el darrer cicle: "Hem vist la renovació d'elits o el canvi de persones no ha servit. Nosaltres dèiem que no era viable, calia dinamitar la transició, la monarquia, el poder judicial".

Vehí també assegura que no és fàcil ser diputada a Madrid

Preguntada per les declaracions d'ahir al programa de Gabriel Rufián, en què va explicar que havia patit quatre intents d'agressió a Madrid, Vehí revela que la CUP contracta seguretat privada per poder anar pel carrer amb seguretat quan són a Madrid: "Rufián juga una altra lliga, surt molt als mitjans. A nosaltres ens treuen molt poc, però depenen de l'època, anem amb seguretat per Madrid perquè l'extrema dreta t'assenyala".

La diputada de la CUP afirma que la ciutat de Madrid ha sigut un graner per l'extrema dreta: "No només xavals que apallissen immigrants, sinó translació ideològica a gent de tota mena, també als cossos de seguretat": "Contractem gent de la nostra corda política. L'extrema dreta existeix. Té poder als cossos policials".

En aquest sentit, lamenta que hi hagi periodistes contractats per l'extrema dreta al Congrés: "Trolegen les rodes de premsa. Ens sembla un escàndol. Que n'hi hagi mitjans que no poden entrar i que l'extrema dreta sí".