La Costa Daurada, preocupada per l'alentiment del turisme internacional aquest estiu
- Les xifres de turisme en general es consolidaran aquest estiu
- Les raons econòmiques per no viatjar han guanyat pes
La recuperació del turisme després de la pandèmia es consolidarà aquest estiu. Així ho indiquen les xifres de l'Observatori del Turisme, que preveu una allau de visitants a tot arreu. Malgrat això, els hostalers de la Costa Daurada no comparteixen aquest horitzó tan optimista de cara a l'estiu i es mostra preocupat per l'alentiment de les reserves del mercat internacional en les últimes setmanes.
Pel que fa al turisme emissor, gairebé el 85% d'espanyols viatjarà aquest estiu amb una despesa mig prevista per persona de 625 euros, encara inferior al 2019. D'altra banda, la guerra d'Ucraïna i la covid han deixat de ser els principals motius pels qui es queden a casa, i les raons econòmiques han guanyat pes per l'augment generalitzat de preus.
Estiu de rècord
Les agències de viatge esperen un estiu rècord: 15% més de reserves respecte a 2022 i se superaran els nivells de 2019. La inflació no fa que la gent no viatgi, a la inversa: es prioritza més que res el fet de poder desconnectar uns dies. Sí que és evident encariment dels bitllets i dels hotels.
Marxarem cap a Pròxim Orient, Llatinoamèrica, Àsia i costes d'Espanya. Vindran sobretot europeus (francesos i alemanys) i falta que tornin els japonesos. Albània i Bulgària, les perles per visitar ara.
Menys turistes russos i britànics
El sector turístic de la Costa Daurada està preocupat per l'alentiment de les reserves del mercat internacional de cara a l'estiu, que estan detectant en les últimes setmanes. Després d'un bon inici de temporada, maig es va tancar amb pitjors dades de les esperades, i ara ja no creuen que es puguin superar els ingressos que hi va haver l'any passat, amb 20 milions de pernoctacions, i menys encara tornar a les xifres de 2019. Els hotelers estan veient com el turisme rus és inexistent i el turisme britànic s'ha reduït de forma inesperada.
Els preus frenen el turisme
La pujada dels preus i la pèrdua de poder adquisitiu, per contra, serien els grans frens per al turisme aquest estiu. La guerra d'Ucraïna i els temors relacionats amb la covid, en canvi, deixen d'estar al centre dels motius pels quals la gent deixa de viatjar. El 58% dels qui no viatgen ho fan per motius econòmics, i el segon motiu per no viatjar és la falta de temps per treball o estudi, que representa el 21%.
D'altra banda, cada cop més gent tria per viatjar amb avió. Els usuaris d'aquest mitjà de transport han crescut un 10% respecte a l'any passat i ja en són més que el 2019. Encara que prevalen els viatges nacionals, ja que dos terços dels espanyols optarà per un destí a Espanya, els desplaçaments a l'estranger es recuperen i es troben únicament a tres punts per sota del 2019 i a dos per sobre de 2018.