Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 21 de juny de 2023 | L'alcaldessa de Sitges surt en llibertat després d'haver estat detinguda en una operació anticorrupció

  • Llarena dicta una ordre de detenció nacional contra Clara Ponsatí per la incompareixença al Suprem
  • El 36% dels municipis de les conques internes, amb un 9% de la població, incompleixen la dotació d'aigua per la sequera
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Agents de la Policia Nacional a Sitges - Notícies avui a Catalunya
Agents de la Policia Nacional a l'entrada de les dependències de l'Ajuntament de Sitges

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'escorcoll de les dependències de l'Ajuntament de Sitges, amb relació a unes suposades irregularitats en l'adjudicació de subvencions entre 2017 i 2022. Entre els 11 detinguts i hi ha l'alcaldessa d'ERC, Aurora Carbonell, que ha quedat en llibertat uns minuts després de les 20h.

En clau política, el jutge instructor del "procés", Pablo Llarena ha dictat una ordre de detenció nacional contra l'exconsellera Clara Ponsatí en no considerar justificada la seva compareixença davant del Tribunal Suprem el 24 d'abril.

El 36% dels municipis de les conques internes de Catalunya en estat d'excepcionalitat, que representen un 9% de la població, incompleixen les dotacions d'aigua que fixa el pla de sequera. Tràgic incident a Balaguer on ha mort una dona en llençar-se de la finestra d'un tercer pis fugint d'un incendi al seu immoble.

La patronal d'operadors turístics ACAVE presenta les previsions per la temporada d'estiu. El restaurant Disfrutar de Barcelona celebra haver estat escollit com al segon millor restaurant en el rànquing 'The world's 50 best restaurants' donat a conèixer aquest dimarts en una gala a València.

Notícies avui, a Catalunya: 21 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:15

    L'alcaldessa de Sitges surt en llibertat

     

    L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha quedat en llibertat aquest dimecres al vespre després d'haver estat detinguda al matí junt amb deu persones més en el marc d'una investigació policial per presumpta prevaricació i malversació en la concessió de subvencions i contractes menors al consistori. En aquests moments queden detingudes dues de les onze persones, però algunes fonts apunten que possiblement també seran deixades en llibertat abans d'acabar la jornada. Entre els arrestats hi ha el regidor d'ERC Jaume Monasterio, així com el secretari del consistori, l'exregidor de Platges Guillem Escolà, una tècnica de platges i el cap de l'Àrea de Territori en anteriors mandats.

  • 19:40

    Els taxistes ajornen la mobilització prevista per a demà a Madrid

     

    Els taxistes han decidit ajornar la mobilització a Madrid prevista per a dijous com a "acte de bona fe" en les negociacions amb el Ministeri de Transports per regular el sector de les VTC, després de la sentència del TJUE que va tombar la norma que limitava les autoritzacions a empreses com Uber o Cabify. Les dues parts s'han tornat a reunir avui i fonts del col·lectiu taxista han indicat que la trobada ha estat "força fructífera", per bé que no s'acaba de tancar un acord "per alguns punts poc flexibles" de la seva banda. El Ministeri de Transports també ha confirmat la "bona disposició" d'ambdues parts per arribar a un acord sobre la modificació de la normativa vigent. Les dues parts es tornaran a reunir divendres.

  • 18:36

    Diverses associacions han tallat l'Avinguda Meridiana de Barcelona per reclamar la climatització urgent de les escoles

     

    Diverses persones han tallat la Meridiana aquest dimecres a la tarda durant prop de mitja hora per reclamar mesures d'urgència per a la climatització de les escoles el curs vinent. És una de les accions que les AFA de Barcelona han promogut a la ciutat el dia abans que acabin les classes. Consideren que el pla presentat pel Consorci d'Educació contempla un pressupost i uns tempos que no s'adeqüen al problema. Per això, reclamen a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona que s'incrementi aquest pressupost i exigeixen més celeritat. Les AFA reiteren que els edificis s'han de mantenir en condicions que permetin garantir la salut del personal i de l'alumnat davant de les temperatures "insuportables" en escoles. 

  • 18:04

    Els estudiants ja poden consultar les notes de les PAU

     

    Les notes de la selectivitat estaran disponibles aquest dimecres a partir de les 18h, segons el Departament de Recerca i Universitats. Els resultats estaran disponibles en una adreça directa que s'ha habilitat especialment al portal d'accés a la universitat. Es tracta, afirma el Departament, d'evitar possibles col·lapses a causa de l'elevat nombre de connexions simultànies. En el moment de la consulta dels resultats, els estudiants podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació. L'Oficina d'Accés a la Universitat ha pogut avançar la data màxima fixada per a la publicació dels resultats, que inicialment estava fixada per al 22 de juny.

  • 16:56

    Ponsatí recorrerà contra l'ordre de detenció nacional dictada per Llarena

     

    L'exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí recorrerà contra l'ordre de detenció nacional que aquest dimecres li ha dictat el jutge instructor del procés, Pablo Llarena, en considerar que la política independentista va desatendre "voluntàriament i injustificadament" l'obligació de comparèixer davant el Tribunal Suprem (TS) el passat 24 d'abril. Així ho ha comunicat a la premsa a Brussel·les l'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, qui no obstant això ha evitat respondre a les preguntes sobre on és la seva defensada i s'ha limitat a dir que "sens dubte" recorreran contra la interlocutòria un cop estudiats els detalls.
     

  • 16:35

    Mor un home de 76 anys ofegat a la piscina d'un club esportiu de Ponts

     

    Un home de 76 anys ha mort avui ofegat a la piscina d'un club esportiu de Ponts, a la Noguera. L'avís al 112 s'ha rebut quan passaven dos minuts d'un quart de dos de la tarda. S'informava que l'havien tret de l'aigua i que estava en parada cardiorespiratòria mentre que el socorrista l'estava intentant reanimar. Fins al lloc s'han desplaçat també una ambulància i un helicòpter del SEM, que han seguit amb les maniobres tot i que la persona ha mort al lloc de l'incident. També s'hi ha desplaçat una dotació dels Mossos d'Esquadra i els agents municipals.

  • 16:13

    El sector del pinso demana al port de Tarragona que resolgui amb celeritat el conflicte de l'estiba per l'augment de les importacions

     

    Els fabricants, importadors i comerciants de pinso han exigit a l'Autoritat Portuària de Tarragona que es posicioni davant el conflicte de l'estiba i que trobi una solució "imminent". Asseguren que la situació s'ha agreujat amb l'arribada de la sequera i que les previsions d'una reducció del 50% de la collita espanyola incrementaran les necessitats de compra a l'estranger. Des de l'Associació Catalana de Fabricants d'Aliments Compostos calculen que enguany s'hauran d'importar prop de 600.000 tones mensuals de gra. Per això, han demanat, que abans de l'agost, s'augmenti el personal portuari. Consideren que la plantilla d'estibadors hauria de sumar, com a mínim, 50 treballadors més.

  • 15:00

    Junts exigeix la màxima transparència sobre els fets de Sitges

     

     

    Junts per Sitges ha expressat la "màxima preocupació" després de l'operació policial que ha acabat amb la detenció de l'alcaldessa Aurora Carbonell i del regidor Jaume Monasterio, d'ERC. La secció local ha defensat la presumpció d'innocència en una piulada, però també ha exigit "màxima transparència sobre els fets", la concessió de subvencions i contractes menors a la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf i una cooperativa del municipi. En els mateixos termes s'ha expressat l'alcaldable del partit a Sitges, Mònica Gallardo, que ha parlat d'una "situació preocupant i excepcional". Ha assenyalat que, tan bon punt tinguin "informació contrastada", faran saber el seu posicionament polític.

  • 14:27

    ERC recorda que l'alcaldessa de Sitges va parar les subvencions i va reclamar la seva devolució



    En un comunicat, ERC ha indicat que la republicana Aurora Carbonell va parar les subvencions irregulars, les va posar en coneixement dels equips jurídics i també va iniciar expedients per a reclamar la seva devolució. En el mateix sentit, afegeix que "va posar en coneixement dels equips jurídics els fets en detectar les presumptes irregularitats". Els republicans recorden el seu compromís "amb la gestió polida i transparent dels recursos públics, i en contra de la corrupció, avalat per una trajectòria impol·luta en aquest sentit al llarg dels 92 anys d'història de l'organització".

  • 13:16

    Barcelona desallotjarà les platges a les 6.30h i preveu una assistència de 60.000 persones

     

    Barcelona desallotjarà les platges a les 6.30 h per Sant Joan, on preveu que es concentrin unes 60.000 persones, amb l'objectiu de reobrir-les a les 9 h per als usuaris i banyistes. Segons ha explicat aquest dimecres el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, estimen que hi hagi una presència similar a l'any passat. La Guàrdia Urbana destinarà 400 agents al dispositiu nocturn especial per la revetlla i també "tancarà" el barri de la Barceloneta per evitar molèsties veïnals, canalitzant els fluxos d'entrada a la platja pels extrems. Tant Batlle com el cap de la Guàrdia Urbana, l'Intendent Major Pedro Velázquez, han indicat que hi haurà controls d'alcoholèmia i drogues tota la nit i han fet una crida a la prudència. Batlle ha recordat la importància de la prudència amb el material pirotècnic als entorns naturals de la ciutat.

     

  • 13:00

    Llarena dicta una ordre de detenció nacional contra Clara Ponsatí després de la seva incompareixença al Suprem

     

     

    El magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, considera que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial", després de la seva incompareixença a l'alt tribunal el 24 d'abril. Llarena remarca que l'ordre de detenció nacional té com a finalitat poder prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i recorda que si Ponsatí compareix voluntàriament, l'ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel.

  • 12:17

    Detinguda l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ERC), en l’operatiu policial per prevaricació i malversació

     

     

    La Policia Nacional ha detingut l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ERC), en l’operatiu que està en marxa per prevaricació, malversació i falsedat documental en la concessió de subvencions i contractes menors a la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf i una cooperativa del municipi. Hi ha almenys quatre detinguts més: el regidor republicà Jaume Monasterio i tres tècnics, un d’ells jubilat. La Policia Nacional ha escorcollat la seu central de l’Ajuntament però també altres dependències municipals.

  • 11:55

    Detenen el regidor de serveis urbans de Sitges 

     

    Agents de la Unitat de Delictes Econòmics i fiscals de la Policia Nacional han procedit a detenir el regidor de serveis urbans, mobilitat i esports de l'Ajuntament de Sitges, Jaume Monasterio, i altres tres funcionaris del mateix consistori en relació a l'operatiu anticorrupció que s'està fent aquest matí. També està sent investigada l'alcaldessa de Sitges i altres 12 persones, entre elles 8 regidors, per unes suposades subvencions irregulars a la Taula del Tercer Sector i la Coopertiva del municipi. 

  • 11:50

    Les agències de viatges esperen un estiu de rècord en reserves i preus històrics


    Les agències de viatge preveuen un estiu rècord, amb un increment del 15% de les reserves respecte a 2022 i amb nivells superiors a 2019, i preus històrics, a causa de la inflació i a la gran demanda que es registra. Així ho ha assegurat en roda de premsa el president de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), Jordi Martí- Segons ACAVE, l'alta demanda ha provocat un encariment dels viatges, especialment en els apartats de transport aeri i allotjament.

  • 11:00

    El jutjat d'instrucció 8 de Vilanova i la Geltrú confirma l'actuació anticorrupció a Sitges

     

    Les diligències van arrencar el mes de maig de 2022 pels presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental, entre d’altres. S’està investigant l’actuació de l’Ajuntament de Sitges respecte a la Taula del Tercer Sector i una Cooperativa de la població en l’adjudicació de subvencions i contractes menors entre el 2017 i 2022. Estan sent investigades 13 persones, entre ella l'alcaldessa i 8 regidors i 4 particulars que formaven part d'una de les Cooperatives sota sospita. Els registres s'han fet de forma simultània en domicilis i espais annexos de les dues entitats, els domicilis particulars de 4 dels investigats i diferents espais de l'Ajuntament. 

  • 10:40

    La Policia Nacional escorcolla dependències de l’Ajuntament de Sitges

     

    La Policia Nacional escorcolla aquest dimecres al matí dependències de l’Ajuntament de Sitges, en relació a unes suposades irregularitats en l'adjudicació de subvencions. Agents escorcollen almenys un edifici a la zona de Pruelles, als afores del nucli urbà de Sitges, on s’ubica l’Àrea de Promoció i Territori del consistori. A més, també han entrat al Departament d’Informàtica, situat a l’edifici on també hi ha l’oficina d’atenció ciutadana, al carrer Nou. Des del consistori només confirmen l'operatiu anticorrupció, però desconeixen l'abast del mateix i si hi haurà detencions. 

  • 10:30

    Mor una dona en llençar-se d’un tercer pis fugint d'un incendi a Balaguer

     

    Una dona ha mort aquest dimecres al matí en llençar-se per la finestra d’un tercer pis fugint d’un incendi a Balaguer. Un home, que ha estat rescatat amb l’autoescala, ha resultat també ferit greu amb cremades a l’esquena i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) l’ha evacuat a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. A més, el SEM també ha atès un jove de 19 anys, que ha estat donat d’alta en el lloc poc després. 

  • 10:23

    Les associacions de pares d'alumnes mostren els seus dubtes sobre la nova consellera d'Educació

     

    Belén Tascón, presidenta d'Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catlunya, considera el curs "perdut" davant els reptes "pendents" que hi ha "sobre la taula". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, planteja "el dubte" que tenen amb la nova consellera d'Educació, Anna Simó, sobre si continuarà fent les mateixes polítiques i gestió: "S'ha de tornar a teixir la relació". Demana "tranquil·litat" a l'hora de prendre mesures en educació: "No podem tirar endavant polítiques educatives a cop de titular". I demana que l'inici de curs tingui "les mateixes garanties" que la resta de l'any, més enllà de la data d'inici del calendari.

  • 10:00

    El Meteocat preveu un estiu "calorós, però amb més pluja"

     

    La directora del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Sarai Sarroca, assegura que la previsió de l'estiu astronòmic en el qual avui entrem és el d'un temps "calorós, però amb una mica més de pluja de l'habitual". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, explica que les darreres pluges "han servit", sobretot pel que fa al risc d'incendi. I ens parla de les pioneres alertes per calor nocturna que han creat: "En el context de canvi climàtic ens hem d'adaptar. Adaptar-nos o morir".

  • 09:30

    L'estiu comença amb més calor, xafogor i pols sahariana

     

    L'estiu astrològic arribarà a les 5 de l'estiu. Ho farà amb temperatures tropicalitzades i mínimes que a les nits s'enfilen per sobre dels 20 graus. La jornada estarà marcada per la inestabilitat que portarà ruixats i tempestes a l'oest de Catalunya. Els núvols baixos s'imposen a prop de la costa on el cel seguirà enterbolit per la pols en suspensió. A partir de demà s'anirà imposant el sol i les temperatures continuaran pujant amb màximes de 35 graus i fins a 40 graus a ponent. 

  • 09:15

    Xavier García Albiol es mostra del costat del PP d'Extremadura en la relació amb Vox

     

    L'alcalde de Bacalona, Xavier García Albiol, ha marcat distàncies amb els pactes del PP amb Vox a comunitats com València o les Balears. En una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2 amb Gemma Nierga, Albiol ha assegurat que espera que el PP tingui una majoria suficient per governar en solitari. Assegura que "no em ve de gust governar amb Vox. Les polítiques que planteja respecte a Europa, l'economia i la igualtat m'incomoden", ha afegit. En aquest sentit, ha reconegut que veu com "una evidència objectiva" l'existència de la violència de gènere i ha deixat clar que personalment se sent més a prop de la posició dels populars a Extremadura on finalment s'han trencat les negociacions amb Vox. 

  • 9:00

    Xavier García Albiol assegura que no acceptarà "un copet a l'esquena" del conseller en el tema de Sant Roc

     

    L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, demana mesures "més contundents" per fer front a la situació del barri de Sant Roc després de les repetides agressions sexuals dels darrers mesos a la població. Consider insostenible el nivell d'absentisme escolar al barri i anuncia que reclamarà al Govern que actuï perquè els pares prenguin consciència. En aquest sentit, ha advertit que en la reunió que mantindrà amb el conseller de Benestar, Carles Campuzano, no acceptarà "un copet a l'esquena" i demanarà "solucions concretes". Albiol ha explicat, precisament, que ja ha plantejat a la direcció del PP la necessitat de rebaixar l'edat penal dels menors: "Ho estudiaran segur", ha indicat. 

  • 08:15

    La Costa Daurada, preocupada per l'alentiment del turisme internacional aquest estiu

     

    La recuperació del turisme després de la pandèmia es consolidarà aquest estiu. Així ho indiquen les xifres de l'Observatori del Turisme, que preveu una allau de visitants a tot arreu. Malgrat això, els hostalers de la Costa Daurada no comparteixen aquest horitzó tan optimista de cara a l'estiu i es mostra preocupat per l'alentiment de les reserves del mercat internacional en les últimes setmanes.

  • 08:12

    Satisfacció dels veïns de Barcelona davant els primers anuncis de Collboni

     

    La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona valora molt positivament algunes de les mesures anunciades avui pel nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Entre elles la unió del tramvia per la Diagonal, la reducció a la meitat de les obres de la Rambla o l'estudi de carrils bici com el de la Via Augusta o el de la Zona Franca. Tot i això, també han mostrat la seva preocupació per algunes qüestions com l'ampliació de l'aeroport o l'habitatge.

  • 08:10

    El Disfrutar se situa com a segon millor restaurant del món en el rànquing ‘The world’s 50 best restaurants’

     

     

    El restaurant Disfrutar de Barcelona, capitanejat per Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, s’ha erigit com a segon millor restaurant del món i torna a acostar la gastronomia catalana a l'Olimp internacional. El rànquing ‘The world’s 50 best restaurants’ ha coronat el restaurant Central de Lima en el número 1 de la prestigiosa llista en una gala que s'ha celebrat aquest dimarts a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. 

  • 08:09

    Engega el dispositiu de neteja de les platges a l'estiu

     

    L’Àrea Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb els 8 ajuntaments metropolitans del litoral, posa en marxa un dispositiu especial de neteja intensiva de les platges, que començarà a dos quarts de set del matí del 24 de juny i s’allargarà fins a dos quarts de deu. L’objectiu d’aquest horari intensiu és permetre la celebració de la revetlla sense restriccions horàries i alhora tenir les platges en bones condicions a primera hora del matí de l’endemà. El reforç extraordinari comptarà amb el suport del 150 treballadors i un augment significatiu de la maquinària.

  • 08:06

    Detingut a Barcelona el pare de l'Anisa que pretenia casar-la, contra la seva voluntat, amb un familiar. 
     
     
     
    Se li han imputat els delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats de matrimoni forçat, afavoriment a la immigració irregular i falsedat documental.  El detingut queda en llibertat a l'espera de judici; si bé es decreten quatre ordres de protecció per a vetllar per la integritat de la seva filla, el marit d'aquesta, la seva dona i una altra filla. 
     
    La víctima i la seva actual parella, lliurement triada per ella, vivien ocults i refugiats en una associació cultural; per temor a les represàlies del seu pare, contrari a la relació. RTVE va acompanyar l'Anisa el dia del seu casament per explicar el seu testimoni i denunciar la seva situació. 

  • 08:04

    Govern i la Moncloa acorden 914 milions d'euros per millorar la xarxa viària catalana.

     

    384 milions serviran per a la millora de la C-32, 250 pels accessos a l'AP7 i l'AP2, 260 milions per l'N-260, també conegut com a l'Eix Pirineus i 20 milions més d'euros per a intercanviadors ferroviaris. Són diners dels comptes generals que gestionarà directament la Generalitat. Un acord encara no s'ha signat, però que la Generalitat veu a prop. 

  • 08:03

    El PSC obre converses amb ERC i els Comuns davant els dubtes de Junts per reeditar el pacte a la Diputació de Barcelona

     

    Els números a la Diputació de Barcelona donen perquè es repeteixi el pacte de fa 4 anys, entre PSC i Junts, i que Núria Marín torni a presidir la corporació. Aquest pacte divideix a Junts. Tot i que Xavier Trias ja ha assegurat que el veu amb bons ulls, altres dirigents del partit volen vetar qualsevol pacte amb els socialistes. Altres majories també són aritmèticament possibles: un tripartit, per exemple, amb PSC, Esquerra i comuns. Però sense els republicans no sumen, i Junqueras, és contundent a l'hora de rebutjar una aliança amb els socialistes. I a ningú se li escapa un altre pacte, el que va ser possible a Barcelona, perquè socialistes, comuns i PP també sumen. 

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 21 de juny de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.