Enlaces accesibilidad
Immobiliari

Es desploma la signatura d'hipoteques per l'alça de tipus

Per
La concessió d'hipoteques a Catalunya registra el nivell més baix des d'octubre de 2020
La concessió d'hipoteques a Catalunya registra el nivell més baix des d'octubre de 2020

El mercat immobiliari comença a notar de forma palpable la pujada de tipus d'interès. Un dels indicadors més evidents és el de la concessió d'hipoteques. A Catalunya el mes d'abril va suposar una sotragada important, amb un descens del 27% respecte al mateix mes de l'any passat. L'import total prestat també va caure un 32,8%, segons les dades difoses aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En concret, es van signar 4.477 préstecs en el quart mes de l'any enfront de les 6.129 d'un any abans i és la menor xifra des d'octubre de 2020.

El sector immobiliari demana calma

Malgrat tot, el sector intenta apaivagar les veus que parlen de la desacceleració més important des de la bombolla immobiliària i apunten a una estabilització després d'un 2022 amb xifres rècord per la contenció registrada durant la pandèmia. És el cas de la Cambra de la Propietat Urbanda de Barcelona. El seu gerent, Oscar Gorgas, explica a Ràdio 4 que les xifres absolutes continuen a nivells superiors als moments en què els tipus d'interès eren negatius.

El sector immobiliari assegura que el mercat resisteix tot i la caiguda de les hipoteques | Climent Sabater

Tercer mes seguit en retrocés

En el conjunt d'Espanya, es van signar un 18,3% menys d'hipoteques el mes d'abril passat respecte al mateix mes de 2022, fins a sumar 27.053 préstecs, la xifra més baixa des de desembre de 2020. Amb el descens interanual d'abril, la signatura d'hipoteques sobre habitatges encadena tres mesos de taxes negatives després de la caiguda del 2% que es va anotar al febrer i l'enfonsament del 15,7% del mes de març.

Interessos per sobre del 3%

L'import mitjà de les hipoteques constituïdes sobre habitatges va baixar un 4,1% interanual en el quart mes de l'any, fins als 136.945 euros, mentre que el capital prestat va disminuir un 21,6%, fins als 3.704,7 milions d'euros. Després de l'alça de tipus d'interès acordada pels bancs centrals per a intentar contenir la inflació, el tipus d'interès mitjà per als préstecs hipotecaris en el cas dels habitatges es va situar en el 3,09%, el seu valor més alt des d'abril de 2017, amb un termini mitjà de 24 anys.

El 38,7% de les hipoteques sobre habitatges es van constituir el mes d'abril passat a tipus variable, mentre que el 61,3% es van signar a tipus fix. El tipus d'interès mitjà a l'inici va ser del 2,78% per a les hipoteques sobre habitatges a tipus variable i del 3,29% en el cas de les de tipus fix. Tot plegat, mentre els interessos segueixen creixent i aquesta setmana l'euríbor, el principal referent per les quotes hipotecàries, ja s'ha situat per sobre del 4%, per primera vegada des de 2009 i ja són les més cares d'Europa.